Foto: AP

"Genoeg is genoeg": Britse premier Rishi Sunak wil vanavond definitieve stemming over Rwanda-deal

Het Britse parlement stemt vanavond over de omstreden Rwanda-deal van de regering van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda. Het controversiële akkoord is al maandenlang onderwerp van getouwtrek tussen het Lagerhuis en het Hogerhuis. Sunak wil dat de eerste vluchten binnen de 3 maanden vertrekken.  

Over 10 tot 12 weken wil Rishi Sunak de eerste vluchten met asielzoekers naar Rwanda zien vertrekken. Dat heeft hij gezegd in de aanloop naar de stemming over de omstreden Rwanda-deal van de regering, later vanavond in het Britse parlement.

Over de Rwanda-deal is al meermaals gedebatteerd en gestemd in het Lagerhuis (House of Commons), maar het wetsontwerp zit nog altijd geblokkeerd in een pingpongspel tussen de twee kamers van het Britse parlement.

Het Hogerhuis (House of Lords), waar de Conservatieve Partij geen meerderheid heeft, heeft herhaaldelijk geprobeerd de wet af te zwakken. De voorbije maanden stuurde het de wettekst terug naar het Lagerhuis met amendementen waarover dan weer moest worden gestemd. Die werden dan weer verworpen door het Lagerhuis, waar de regeringspartij de meerderheid heeft.

Premier Sunak heeft het niet-verkozen Hogerhuis opgeroepen om te stoppen met zijn plan te blokkeren. "We zullen vanavond blijven stemmen tot de wet is aangenomen", klonk hij vastberaden.

Wat staat er in de omstreden Rwanda-deal?

Het controversiële Rwanda-plan gaat intussen al 2 jaar mee. De Britse regering - nog onder premier Boris Johnson - sloot in april 2022 een deal met Rwanda. Het Afrikaanse land krijgt geld - 14.000 euro per persoon - om asielzoekers over te nemen die in een bootje of verstopt in een vrachtwagen in het Verenigd Koninkrijk aankomen

Maar het plan stuitte van meet af aan op verzet. Het Britse Hooggerechtshof schoot het af omdat Rwanda niet als een veilig land kan worden beschouwd. Sunak, die van de asielcrisis en de Rwanda-deal het speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt, schaafde de deal bij.  

In de nieuwe versie zijn enkele bedenkingen van het Hooggerechtshof aangepakt. Zo mag Rwanda geen asielzoekers doorsturen naar derde landen.

"Wat er ook gebeurt, de vluchten zullen sowieso doorgaan", benadrukt Sunak eerder vandaag op een persconferentie. "We zijn er klaar voor, alle plannen zijn uitgerold."

Vragen over hoeveel mensen uitgewezen zullen worden naar Rwanda, ontweek hij. Hij had het over een "regelmatig ritme van vluchten, meerdere per maand gedurende de zomer en daarna totdat de boten zijn gestopt". Volgens Sunak zijn 500 werknemers opgeleid om de migranten te escorteren. In de komende maanden komen daar nog 300 mensen bovenop. 

Volgens de premier is een luchthaven stand-by voor wanneer de eerste vluchten kunnen vertrekken. De regering heeft een commerciële vliegmaatschappij geboekt die het plan moet gaan uitvoeren. Welke maatschappij dat is, is niet bekend.

"Bijna 2 jaar lang hebben onze tegenstanders de volledige trukendoos bovengehaald om vluchten tegen te houden en stemmingsrondes te laten komen. Maar genoeg is genoeg. Geen gedoe en geen uitstel meer."

Juridische obstakels

Als de Rwanda-deal vanavond wordt gestemd, betekent dat nochtans helemaal nog niet dat alle obstakels van de baan zijn. Het lijkt erop dat de deal ook dan nog juridisch zal worden aangevochten.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde al dat het plan is strijd is met de mensenrechten. Sunak suggereerde al dat het voor het Verenigd Koninkrijk een optie is om zich terug te trekken uit het EHRM als het blijft dwarsliggen. "Als het ooit tot een keuze komt tussen onze nationale veiligheid, het beveiligen van onze grenzen en lidmaatschap van een buitenlandse rechtbank, zal ik uiteraard altijd prioriteit geven aan onze nationale veiligheid", herhaalde hij vandaag.

Meest gelezen