Direct naar artikelinhoud
Wereldbeker voetbal

Burgemeesters krijgen 18 bladzijden met richtlijnen voor WK-wedstrijden op groot scherm

Burgemeesters krijgen 18 bladzijden met richtlijnen voor WK-wedstrijden op groot scherm
Beeld Belga

Wie straks op groot scherm naar WK-wedstrijden van de Rode Duivels gaat kijken, kan voor het eerst aan de ingang gecontroleerd worden door privébewakers en stewards. Die mogen de fans fouilleren en handtassen en rugzakken screenen om er zeker van te zijn dat ze geen wapens binnensmokkelen. Minister Jan Jambon (N-VA) wijst alle burgemeesters in een omzendbrief op de nieuwe wetgeving.

Eerstdaags krijgen alle burgemeesters van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een omzendbrief van 18 bladzijden in de bus. “Niet om te beknotten”, benadrukt de minister. Maar om ervoor te zorgen dat alle grote evenementen in ons land in het kader van het WK in Rusland aangenaam en veilig verlopen. 

Jambon wijst erop dat veel gemeenten en steden het niet gewoon zijn grote evenementen te organiseren en mogelijk geconfronteerd zullen worden met typisch voetbalgerelateerd gedrag van onruststokers en georganiseerde criminelen.

Met het EK in Frankrijk leefden we door de terreuraanslagen van 2015 onder het dreigingsniveau drie – dat is het op één na hoogste niveau en betekent dat de dreiging ernstig en waarschijnlijk is. Daardoor werden rugzakken, tassen en koffers op evenementen met groot scherm zoveel mogelijk geweigerd. 

Nu staan we op dreigingsniveau twee. “Maar dat betekent niet dat je niet meer alert moet zijn”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon. 

Risicoanalyse

Met het oog op de veiligheid verwijst Jambon in de omzendbrief op twee recente wetswijzigingen. "De wet op de private veiligheid van 2 oktober 2017 maakt het mogelijk dat privébewakingsfirma's zoals G4S en vele andere ingezet kunnen worden bij de WK-voetbalwedstrijden op groot scherm. Aan de ingang zullen ze de voetbalfans oppervlakkig kunnen fouilleren en handtassen screenen. Voor de wet er was, kon dat niet", zegt Van Raemdonck." 

'Privébewakingsfirma's kunnen aan de ingang voetbalfans oppervlakkig fouilleren en handtassen screenen'
Olivier Van Raemdonck, woordvoerder binnenlandminister Jan Jambon

Hij beklemtoont dat dat niet betekent dat bij elk evenement met een groot tv-scherm verplicht privébewaking moet worden ingezet. "In het kader van de veiligheid wijst de minister enkel op het bestaan van die wet. Maar elke gemeente en politiedienst moet op voorhand een risicoanalyse maken en dan beslissen of ze een beroep doen op die firma's of niet."

Ook nieuw: bij evenementen op groot scherm kunnen voortaan stewards worden ingezet. Er is één voorwaarde: de organisator moet een voetbalclub of de voetbalbond zijn. 

Als de wedstrijd op groot scherm in het stadion wordt uitgezonden, dan mogen stewards bezoekers ook fouilleren en hun bagage controleren. Als het groot scherm buiten het stadion staat, dan mogen de stewards de kledij en de bagage van fans niet controleren. In dat geval blijven de taken van de stewards beperkt tot het controleren van de toegangsbewijzen en de fans wegwijs maken naar de EHBO-post en dergelijke.

Irritant gedrag

Jambon benadrukt dat de gemeenten en steden het best op voorhand beslissen welk gedrag ze tolereren, omdat het typisch is dat bij voetbalwedstrijden op groot scherm bepaald bedrag van bezoekers snel leidt tot irritatie, frustratie en escalatie. Als voorbeelden vermeldt hij gooien met bekertjes bier, op de schouders zitten, in de rug duwen, onophoudelijk toeters en trommels gebruiken, wildplassen, enzovoort.  

Bij evenementen op groot scherm kunnen voortaan stewards worden ingezet. Er is één voorwaarde: de organisator moet een voetbalclub of de voetbalbond zijn.

In de omzendbrief beklemtoont Jambon dat de gemeenten ongepast gedrag van supporters kunnen bestraffen met  GAS-boetes tot 350 euro. "Gelet op de mogelijke risico's is het zeker aangeraden om vuurwerkgebruik door de deelnemers tegen te gaan en strafbaar te maken. Zeker in een massa mensen en nog meer als hij die het gebruikt geen kennis van zaken heeft en een zekere hoeveelheid alcohol heeft gebruikt", schrijft Jambon. 

Dat wordt onder andere ook aangeraden voor ander pyrotechnisch materiaal, zoals rookbommen en Bengaals vuur. 

Volgens de woordvoerder van Jambon betekent de mogelijke inzet van stewards en privébewakers niet dat minder politie zal worden ingezet. "Het zijn geen taken die overgenomen worden. Maar ze ontlasten wel het werk van de politie. Het is een en-enverhaal."