© BELGA

Bioloog legt uit: waarom een leeuw verdoven veel moeilijker is dan te doden

De directie van Planckendael benadrukt dat er drie uur lang geprobeerd is de ontsnapte leeuwin in Planckendael te verdoven. Waarom is dat zo moeilijk en was er slechts één schot nodig om het dier te doden? Bioloog Herwig Leirs legt uit waarom.

dh

Hoe kan het dat ze er wel in slaagden de leeuwin dood te schieten maar niet om het dier te verdoven? Bioloog Herwig Leirs, verbonden aan de universiteit Antwerpen en lid van de raad van bestuur van de Zoo, vindt dat niet zo verwonderlijk: “Schieten met een verdovingsgeweer is moeilijker. Je kunt niet zo zuiver richten als met een gewoon geweer. Je moet het dier op de juiste plaats raken en vanuit een goede hoek. Daarom moet je dichterbij kunnen komen, maar dat is met een ontsnapte leeuwin natuurlijk niet evident. Het klopt ook dat een dier dat gestresseerd is, dat zich in een vreemde omgeving bevindt, moeilijker te verdoven is.”

De bioloog denkt dat politie en dierentuin geprobeerd hebben om te verdoven zolang de situatie onder controle leek, maar dat beslist is om de leeuwin dood te schieten zodra er enig risico was. “De leeuwin zal niet zelf op zoek gaan naar mensen om die aan te vallen of op te eten, maar als ze zich bedreigd voelt, zal ze die bedreiging proberen uit te schakelen. In die omstandigheden wordt het alleen maar moeilijker om het dier nog te verdoven of doden. Vermoedelijk is het een beslissing geweest van de politie. Dat maakt allemaal deel uit van de noodplannen die we hebben en waar geregeld oefeningen voor gedaan worden.”

De bioloog noemt het een tragisch incident: “Je probeert zo goed mogelijk zorg te dragen voor je dieren, je werkt met kweekprogramma’s, dan wil je een gezond dier liever niet afmaken.”

Het verlies van een leeuwin is geen financieel verlies. “De Europese dierentuinen werken samen in kweek- en uitwisselingsprogramma’s. Je koopt niet zomaar een leeuw aan, dat wordt allemaal heel nauwkeurig afgesproken.”