Direct naar artikelinhoud
Pesticiden

Europese Unie verbiedt pesticiden die bijen doden, België vraagt uitzondering

België onthoudt zich tijdens stemming en vraagt om uitzonderingen
Beeld Patrick Seeger/dpa

Wat enkele maanden geleden al in de lucht hing, is vandaag normaal bevestigd: de Europese Unie stemde zopas voor een totaal verbod op de neonicotinoïden. Dat is goed nieuws voor de Europese bijenpopulatie die sterk werd uitgedund door de pesticide. Ons land onthield zich tijdens de stemming en wil een uitzondering vragen.

Vandaag stemden de lidstaten van de Europese Unie over een permanent verbod van de zogenaamde neonicotinoïden - iedereen spreekt van 'neonics'. De lidstaten kozen ervoor de pesticide te verbieden. Dat heeft de Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis vrijdag aangekondigd. Dat hoeft ook niet te verbazen: de afgelopen vijf jaar gold al een tijdelijk verbod op het middel. Dat tijdelijk verbod kwam er na vermoedens dat het pesticide wel eens schadelijk zou kunnen zijn.

Enkele maanden geleden bevestigde de Europese waakhond voor voedselveiligheid dat. Ze bundelde zo'n 1.5000 studies over het effect van neonics op bijen. Daaruit bleek dat ze ontegensprekelijk schadelijk zijn voor alle bijen.

Al moeten wel de nodige kanttekeningen geplaatst worden bij dat volledig verbod. Het tijdelijke verbod uit 2013 gold enkel voor drie van de vijf pesticiden binnen de groep van neonics: imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Waarschijnlijk zal het verbod van vandaag ook enkel voor die drie gelden. Bovendien viseert de Europese Unie voorlopig enkel het gebruik van neonics in de openlucht; het gebruik ervan in kassen blijft waarschijnlijk wel toegestaan.

'België bestudeert de mogelijke uitzonderingsmaatregelen'
Denis Ducarme (MR), minister van Landbouw

België vraagt uitzonderingen

Ons land onthield zich bij de stemming. België was voorstander van een overgangsperiode voor onder meer de bietenteelt -  zowat 90 procent van onze bieten worden behandeld met neonics. Volgens minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zijn de alternatieven voor neonicotinoïden bij bieten eigenlijk nóg schadelijker voor het milieu en de gezondheid van de landbouwers, die ook een negatieve impact zouden hebben op insecten. Voor de minister moeten eerst milieuvriendelijke alternatieven gevonden worden. De bietenteelt bestrijkt 10 procent van de gecultiveerde grond in ons land en stelt 8.000 mensen te werk.

België "bestudeert de mogelijke uitzonderingsmaatregelen en wil een dossier indienen bij de Europese Commissie", zegt Ducarme na afloop van de federale ministerraad. Volgens Ducarme zal ons land van alle lidstaten de grootste impact van de maatregel voelen.

Belgisch sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt reageert op Twitter tevreden op het verbod, maar noemt de Belgische onthouding wel "jammer".

Twitter bericht wordt geladen...