Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Zware klap voor IS: propagandasites offline gehaald in vanuit België geleide operatie

Zware klap voor IS: propagandasites offline gehaald in vanuit België geleide operatie
Beeld AP

Het propaganda-apparaat van Islamitische Staat heeft een zware klap gekregen dankzij een internationale actie die woensdag werd opgestart. De operatie werd geleid door het Belgische federale parket, meldt Europol.

De actie was vooral gericht tegen Amaq, het zogenoemde persagentschap van IS. Ook de media al-Bayan Radio, Halumu en Nashir werden geviseerd. De bedoeling van de actie was om de websites plat te leggen en de personen achter de websites te identificeren en aan te houden.

"Met deze baanbrekende operatie hebben we een groot gat geslagen in het vermogen van IS om propaganda online te verspreiden en jongeren in Europa te radicaliseren", zei Europol-directeur Rob Wainwright. "Ik juich het vastberaden en innoverende werk van Europol en zijn partners toe, om een groot deel van de internationale terroristische dreiging te bestrijden die momenteel in Europa heerst."

Volgens het federaal parket konden servers in beslag worden genomen en buiten werking gesteld in Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Nederland, Canada en de Verenigde Staten.

"In het belang van het onderzoek kan er geen verdere informatie worden vrijgegeven", klinkt het nog bij het federaal parket.