Direct naar artikelinhoud
Toerisme

In Venetië moeten toeristen en inwoners over aparte wandelpaden

Venetië scheidt dit weekend toeristen van inwoners.Beeld REUTERS

Omdat Venetië dit weekend, door de feestdag van 1 mei, een nog massalere toeloop van toeristen verwacht, legt de stad aparte wandelpaden aan voor toeristen. 

50.000 inwoners telt Venetië, maar dit weekend zullen naar verwachting meer dan 200.000 toeristen naar de Italiaanse stad afzakken om langs de smalle straatjes te kuieren en over de kanalen te varen. Daarom heeft de stad aparte wandelpaden voorzien tussen de grote toeristische trekpleisters als het beroemde San Marcoplein. 

Die wandelpaden zullen zoveel mogelijk rond de binnenstad lopen. En enkel de inwoners van de stad, en anderen die in het bezit zijn van een Venezia Unica-kaart, zullen zich in de andere straten mogen begeven. Ook voor het boot - en wegenverkeer naar de stad zijn speciale maatregelen voorzien. 

Experiment

Dat Venetië kampt met een verstikkende toevloed aan toeristen is al langer bekend. Zo hebben enkele Venetianen al opgeroepen om geen cruiseschepen meer toe te laten tot de stad en vrezen velen dat er door de opkomst van Airbnb naast de klassieke hotels geen plaats meer zal zijn voor de eigen inwoners. Maar de maatregelen die Venetië dit weekend neemt, lijken wel heel verregaand. 

Volgens de burgemeester van de Italiaanse stad, Luigi Brugnaro, is dit een "experiment met een nieuw systeem om toeristen te managen", wat er volgens verschillende media op kan wijzen dat deze maatregelen in de toekomst opnieuw worden genomen, als de stad een zeer hoog aantal toeristen verwacht. 

'Alle toeristen weten dat ze welkom zijn, zolang ze respect tonen voor onze stad'
Luigi Bugnaro

Zelf heeft de burgemeester daar niets over gezegd. "Alle toeristen weten dat ze welkom zijn, zolang ze respect tonen voor onze stad", klinkt het in zijn perscommuniqué. "Tegelijk moeten wij de stad zo goed mogelijk beschermen. Daarom hebben we deze maatregelen genomen, die gestoeld zijn op wat de huidige regelgeving ons toelaat."