De minister wil de bescherming van de dorpspomp opheffen.© kma

Historische dorpspomp verliest mogelijk beschermde status, maar gemeente gaat ze zeker niet slopen

Zandhoven -

De dorpspomp van Zandhoven voor het vredegerecht dreigt zijn beschermde status te verliezen. Er loopt nu een openbaar onderzoek tot opheffing van de bescherming als monument. Mocht dat gebeuren, dan is de gemeente Zandhoven in elk geval niet zinnens om ze af te breken.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) wil een rationalisatie in de lijst van beschermde monumenten. De dorpspomp voor het vredegerecht en het toekomstig vrijetijdscentrum in Zandhoven is dat statuut niet meer waard, oordeelt de minister.

Er loopt nu een openbaar onderzoek tot 25 mei, waarbij dorpelingen bezwaar kunnen indienen. De gemeente zelf gaat negatief advies verlenen.

De pomp werd gebouwd aan het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. In 1972 werd de pomp heropgericht in een enigszins gewijzigde toestand, met een houten mastentop. In 1976 werd het erkend als beschermd monument.

De pomp van Zandhoven is straks misschien geen beschermd monument meer. Maar de gemeente Zandhoven belooft ze mooi te blijven onderhouden.© kma

Wie zich geroepen voelt, kan het besluit tot voorlopige ontheffing en het opheffingsdossier inkijken bij de dienst Omgeving in het gemeentehuis of de documenten digitaal raadplegen bij Team Infopunt Erfgoed van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Subsidies

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) liet eerder al weten dat de pomp zeker geen bedreigd erfgoed is. Mocht ze haar beschermde status verliezen, zal de gemeente ze net zo goed blijven onderhouden. Zo’n bescherming als monument is vooral belangrijk om subsidies te kunnen vangen, maar in dit geval – het onderhoud van een pomp – gaan daar niet zulke enorme bedragen in om.

Dan is de instandhouding en restauratie van Huisje Regina in Pulderbos naast het kerkhof veel urgenter. In 2022 raakte bekend dat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) 250.800,66 euro uittrok voor de restauratie van het beschermd monument. De rest zou dan voor de Kerkfabriek van Pulderbos zijn. Maar sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van bouwmaterialen door het dak gegaan. De totaalkost die in 2022 op meer dan een half miljoen euro kwam, zou nog sterk gestegen zijn, waardoor er intussen niets meer is gebeurd. (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners