Nieuw rapport stelt: “Eén op de vier borstkankers kan voorkomen worden”

Jaarlijks zouden duizenden gevallen van borstkanker kunnen voorkomen worden, zo blijkt uit onderzoek van de Lancet breast cancer commission, onder leiding van deuniversiteit van Cambridge. Om het risico op de ziekte te verkleinen, kunnen vrouwen zelf iets doen. “Minder alcohol drinken en meer borstvoeding geven”, aldus de wetenschappers.

Hanne Vandenweghe

Duizenden gevallen van borstkanker zouden elk jaar voorkomen kunnen worden als vrouwen minder alcohol dronken en meer borstvoeding gaven, zo staat in een nieuw rapport dat focust op het ziektebeeld in Groot-Brittannië. Uit de laatste cijfers blijkt dat er in het land elk jaar 55.900 vrouwen met de diagnose worden geconfronteerd. Eén op de vier daarvan is volgens de onderzoekers te wijten aan “aanpasbare risicofactoren”. Die kunnen verkleinen door veranderingen in levensstijl.

LEES OOK:

De deskundigen schatten dat 4,7 procent van de borstkankergevallen in Groot-Brittannië verband houden met het niet geven van borstvoeding. Een jaar borstvoeding geven kan het risico op de ziekte met vier procent verlagen. Hoe langer een mama haar baby via de borst voedt, hoe lager de kans. Groot-Brittannië heeft wereldwijd een van de laagste borstvoedingspercentages: slechts één op de 200 moeders gaf twaalf maanden borstvoeding. Hoe borstvoeding het risico op kanker verlaagt is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat het iets te maken heeft met de gewijzigde structuur van de borsten en omdat de mama tijdelijk minder wordt blootgesteld aan bepaalde hormonen.

Verder ontdekten de onderzoekers dat vrouwen die dagelijks een wijntje drinken 9 procent meer kans hebben om borstkanker te krijgen dan niet-drinkers. Dat risico kan verhogen tot wel 60 procent onder de zwaarste drinkers. “Het rapport benadrukt dat veel gevallen van borstkanker te voorkomen zijn, maar dat niet genoeg mensen op de hoogte zijn van beïnvloedbare risicofactoren en de stappen die ze kunnen zetten om hun kans op het ontwikkelen van de ziekte te minimaliseren”, luidt de conclusie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer