IMF optimistischer over Belgische economie

© Peter Hilz

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag zijn voorspellingen voor de wereldwijde economische groei licht verbeterd, vooral op basis van goede prestaties in de Verenigde Staten en opkomende economieën als India en Brazilië. Ook voor België is er meer optimisme, maar dat geldt niet voor de hele eurozone.

mts
Bron: BELGA

Het IMF verwacht in zijn nieuwste ‘World Economic Outlook’ dat de wereldeconomie dit jaar met 3,2 procent zal groeien, waar het in januari 3,1 procent groei vooropstelde. De prognose voor 2025 blijft onveranderd op 3,2 procent.

Ondanks de verbeterde verwachting, waarschuwt het IMF dat hoge financieringskosten en het intrekken van overheidssteun wegen op de groei op korte termijn, en dat de prognoses op middellange termijn op het laagste niveau in tientallen jaren blijven door lage productiviteit en wereldwijde handelsspanningen.

Tegenover een forse verbetering van de verwachte economische groei in de Verenigde Staten (van 2,1 procent in januari naar 2,7 procent nu), staat een somberdere outlook voor de eurozone. Daar zou de groei dit jaar slechts 0,8 procent bedragen en 1,5 procent in 2025. Eerder ging het IMF uit van respectievelijk 0,9 en 1,7 procent.

Het blijft wel een verbetering tegenover de economische groei van nauwelijks 0,4 procent in 2024. “De groei in de eurozone zal zich herstellen, maar vanaf een zeer laag niveau, omdat eerdere schokken en een krap monetair beleid op de bedrijvigheid drukken”, zegt IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas in een persbericht. 

Belgische beterschap

De prognoses verschillen per land. Zo wordt in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, nog nauwelijks groei verwacht dit jaar (+0,2 procent, tegen +0,5 procent bij de vorige outlook). Daartegenover is het IMF iets positiever over de groei in een aantal kleinere landen in het eurogebied, zoals Portugal en ook België. De Belgische economie zou zowel in 2024 als in 2025 met 1,2 procent groeien, na +1,5 procent in 2023. In oktober vorig jaar dacht het IMF dat België niet aan een procent groei zou raken in 2024.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen