Belgische staat tekent cassatieberoep aan tegen beslissing om Freddy Horion vrij te laten

De Belgische staat gaat in cassatieberoep tegen de beslissing om Freddy Horion (76), de langstzittende gevangene van ons land, uit de gevangenis te halen. Dat bericht VRT Nieuws en wordt bevestigd uit goede bron.

Bron: BELGA

Horion werd in 1980 veroordeeld tot de doodstraf, nadien omgezet in levenslang, voor de moord op de vijf leden van het gezin Steyaert bij hen thuis in Sint-Amandsberg in juni 1979, en op de Poolse vrouw Hélène Lichachevski in haar kledingwinkel in Gent enkele maanden eerder. Maar in 2018 oordeelde een panel van gerechtspsychiaters dat hij niet meer gevaarlijk is en niet meer thuishoort in de gevangenis. Wel hoorde hij volgens het panel in een forensisch psychiatrisch centrum. 

Dat gebeurde niet, en dus veroordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Belgische staat in mei vorig jaar. Het hof van beroep volgde die beslissing in december en vonniste dat Horion tegen eind juni naar een instelling moest gebracht worden. Per dag dat Horion langer in de gevangenis zit, moest België een dwangsom van 1.000 euro aan Horion. 

Nu blijkt dus dat de Belgische staat in cassatieberoep gaat tegen die beslissing. Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege van het land, spreekt zich niet uit over de feiten zelf, maar gaat wel na of het proces correct verlopen. Omdat het om een burgerlijke zaak gaat, werkt het beroep in ieder geval niet opschortend.

LEES OOK. Horion is een ‘modelgevangene’, maar psychiaters zien gevaar: als hij vrijkomt, zal hij mogelijk een “merkteken” willen nalaten op de maatschappij

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER