Thom Pelckmans, CEO van uitgeverij Pelckmans.© Patrick De Roo

Uitgeverijen

Uitgeverij Pelckmans neemt Antwerpse boekenuitgever Vrijdag over

De onafhankelijke Antwerpse uitgeverij Vrijdag, die in 2008 werd opgericht door uitgever Rudy Vanschoonbeek, gaat op in uitgeverij Pelckmans.

Veerle Vanden Bosch

Pelckmans neemt alle bestaande titels en nieuwe projecten van uitgeverij Vrijdag over. Dat meldt de uitgeverij in een persbericht. Daarmee verdwijnt een onafhankelijke Vlaamse uitgeverij van de radar.

In zijn 16-jarige bestaan publiceerde Vrijdag meer dan 450 titels. Het is een breed fonds dat zowel poëzie als proza, essays, prentenboeken en graphic novels omvat van overwegend Vlaamse auteurs. Vrijdag geeft onder meer het werk uit van Diane Broeckhoven, Erik Vlaminck, Kris Van Steenberge en Louis van Dievel, naast beeldromans van onder meer Sabien Clement.

Elkedag Boeken, de divisie van uitgeverij Vrijdag die de verkoop en promotie voor verschillende Nederlandse uitgevers verzorgde in Vlaanderen, komt niet bij Pelckmans terecht, maar bij New Book Collective, dat vanaf juni een kantoor opent in Antwerpen. New Book Collective zal daarmee de verkoop en promotie verzorgen van uitgevers als Van Oorschot, Lemniscaat, Maven Publishing, Luster, Hannibal Books en Orlando.

“Het straffe aanbod en de al even straffe auteurs van Vrijdag zijn een mooie verrijking en toevoeging”, aldus ceo Thom Pelckmans. “Hiermee kunnen we ons aanbod nog meer versterken met boeiende verhalen en een nog breder publiek aanspreken.” Vanschoonbeek zal in een eerste fase de overdracht mee begeleiden. In een latere fase zal hij een adviserende rol opnemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER