Onder zware bewaking is de verdachte van de aanslag op premier Robert Fico naar de rechtbank overgebracht.
Foto: Belga

Verdachte van aanslag op Slovaakse premier Fico blijft in de cel, toestand Fico "ernstig, maar stabiel"

De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slovaakse premier Robert Fico blijft in de cel. Dat heeft de rechter beslist. De verdachte is aangeklaagd voor poging tot moord met voorbedachten rade. Fico zelf is intussen stabiel, maar zijn toestand blijft ernstig.

Woensdag werd de Slovaakse premier Robert Fico (59) neergeschoten in Handlova, een stadje op zo'n 150 kilometer van de hoofdstad Bratislava. Fico werd meermaals geraakt in zijn buik en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Al snel werd een verdachte opgepakt.

De autoriteiten willen die verdachte niet publiekelijk identificeren of andere details over het onderzoek vrijgeven. Volgens - niet officieel bevestigde - mediaberichten gaat het om een 71-jarige man, een amateur-dichter. In het verleden zou hij antiregeringsprotesten bijgewoond hebben.

Wat de autoriteiten wel kwijt willen, is dat de verdachte vermoedelijk alleen gehandeld heeft. Er was niemand anders bij de schietpartij betrokken. De verdachte maakte ook geen deel uit van een politieke groepering, al is de aanslag zelf wel politiek gemotiveerd.

Vanmorgen werd de man overgebracht naar de rechtbank in Pezinok, ten noordoosten van Bratislava. Verschillende politiewagens zijn het gebouw binnengereden. De toegang tot de rechtbank werd bewaakt door agenten met helmen en bivakmutsen.

De rechter heeft beslist dat de man voorlopig in de cel blijft. De verdachte wordt aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade.

"Stabiel, maar heel ernstig"

Intussen ligt premier Fico nog altijd op de dienst intensieve zorg in het ziekenhuis in Banska Bystrica. Meteen na de schietpartij werd hij geopereerd, gisteren volgde een tweede operatie. Hij verkeert niet meer in levensgevaar.

"De patiënt is bij bewustzijn, zijn toestand is stabiel maar heel ernstig", verklaarde de directrice van het ziekenhuis. Mogelijk wordt Fico na het weekend overgebracht naar een ziekenhuis in Bratislava.

Meest gelezen