Coucke betaalt zichzelf terug bij KV Oostende

© pn

Marc Coucke knipt de banden met KV Oostende nog meer door. Hij verhoogde het kapitaal van de voetbalclub om zichzelf terug te betalen.

PASCAL DENDOOVEN

Marc Coucke heeft op 27 februari het kapitaal van de voetbalclub KV Oostende verhoogd met zo’n 15 miljoen euro. Met dat geld kon KVO schulden die het had tegenover Coucke terugbetalen. Een vestzak-broekzakoperatie dus. De voorlopige overnemer van KVO, de verzekeringsmakelaar Peter Callant, die reeds lang met Coucke bevriend is, verwierf daardoor een grotendeels schuldenvrije club.

Coucke was eerst niet van plan nog een kapitaalinjectie te voorzien, ook al was het dan voor zichzelf. Hij wilde dat KVO een lening bij de banken zou aangaan om hem terug te betalen. Het was een onderdeel van een inderhaast opgesteld ‘doorstartplan’, waarbij de voetbalclub verkocht werd aan Peter Callant. Die kon daarbij rekenen op een uitgestelde betaling van vijf jaar, waardoor hij zich weinig zorgen moest maken. Want het was de bedoeling KVO na vijf jaar door te verkopen.

De hele constructie kwam er nadat Coucke eind vorig jaar na een biedstrijd de eigenaar was geworden van voetbalclub Anderlecht en plotseling twee clubs in de Jupiler Pro League bezat, wat verboden is. Hij had tot eind februari de tijd om KV Oostende te verkopen. Dat was een erg krappe tijdsmarge. Adviseur Deloitte schatte de waarde van KVO daarbij zeer laag in, onder meer door de schulden.

Aandelen

Doordat Coucke die nu zelf aflost, heeft Oostende een sterkere balans en worden de aandelen meer waard. Die aandelen, zowel de oude als de nieuwe, zijn grotendeels in handen van Callant. Bart Versluys, van de bouwgroep Versluys waarvan Coucke de helft van de aandelen heeft, zei onlangs dat hij vijf procent van de aandelen KV Oostende had gekocht. ‘Toen ik mijn aandelen KVO kocht, wist ik al dat de kapitaalverhoging er ging komen’, reageerde Versluys gisteren.

In theorie had Coucke ook de schulden die KVO tegenover hem had, kunnen inbrengen als kapitaalverhoging, in plaats van cash te injecteren in de voetbalclub. Maar in dat geval was een verslag van een bedrijfsrevisor vereist en daar was geen tijd voor. De nieuw gecreëerde aandelen moesten immers mee verkocht worden aan Callant (en Versluys).

De licentiecommissie zou op 4 of 5 april beslissen over de licentie van KVO. De club gaf maandagavond mee dat het dossier goed evolueert.

Coucke of Callant

De vraag is wie finaal het risico draagt voor mogelijke minwaarden op de aandelen. Is dat Peter Callant of Marc Coucke? Als het Coucke nog is, zal die dan willen dat Callant de komende jaren in zijn eentje beslist? Noch Coucke, noch Callant reageerde gisteren op een vraag om toelichting. Woordvoerder Bram Keirsebilck bevestigde wel het bericht op de website De rijkste Belgen dat Coucke de kapitaalverhoging deed en dat Callant nu 91 procent van de aandelen heeft.