© ATV

Stadsbestuur zet licht op groen voor sloop Friendship Building: voormalig hoofdkwartier bananenproducent ruimt plaats voor nieuwbouwproject

Antwerpen -

De Friendship Building op het Eilandje heeft van de stad Antwerpen een sloopvergunning gekregen. Nog dit jaar moet worden gestart met de afbraak. Nadien kan projectontwikkelaar Cores Development beginnen met de constructie van zijn nieuwbouwproject.

Greg Van Roosbroeck
Bron: ATV

De Friendship Building staat op de hoek van de Amsterdamstraat en de Rijnkaai en wordt ook wel ‘Chiquita-blok’ genoemd. Ooit was dit het Europese hoofdkwartier van de bekende bananenproducent Chiquita. De voorbije jaren heeft het gebouw dienst gedaan als kantoorruimte voor start-ups. Sinds 1 januari 2023 staat het leeg om afgebroken te worden en plaats te maken voor een nieuwbouwproject van projectontwikkelaar Cores Development.

Plannen voor een volledig nieuwe invulling op de 40.000 vierkante meter grote site zijn er al jaren. Alleen liepen die vertraging op omdat voor het project een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) moest worden bepaald. Vorig jaar liet Cores Development alle ingangen hermetisch afsluiten. Zo konden krakers of andere ongenode gasten het gebouw niet binnendringen.

Ondergrondse parking

Volgens Cores Development moet de sloop nog voor het eind van het jaar beginnen. Die zal vier tot zes maanden in beslag nemen, waarna begonnen wordt met de constructie van zes gebouwen die alles bij elkaar ruim tweehonderd wooneenheden moeten bevatten. Het project krijgt ook een ondergrondse parking voor auto’s en fietsen, een groene binnentuin en ruimtes voor kantoren en horeca. Het servicestation van Total dat er vandaag staat, krijgt een andere locatie op de site.

Voor de ontwikkeling van het project zal de volledige oppervlakte tussen de Amsterdamstraat, Rijnkaai, Bataviastraat en het Bonapartedok gebruikt worden. De Dinantstraat, de kleine straat die vandaag nog uitgeeft op een bovengrondse parking, zal verdwijnen. En ook die parking verdwijnt dus.

© Victoriano Moreno

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV