© Sven Dillen

Markus ‘Mister Malmö’ Rosenberg start afscheidstournee in Genk: "Het is tijd voor iets anders: padel"

Wie Malmö? Waar Malmö? Wat Malmö? Op zoek naar de ware aard van de eerste tegenstrever van KRC Genk in de groepsfase van de Europa League gingen we op de koffie bij ‘Mister Malmö’. Markus Rosenberg (volgende week 36) keerde na avonturen bij onder meer Ajax en Werder Bremen terug naar zijn moederclub, om Malmö FF met succes opnieuw op de kaart te zetten. De ex-ploegmaat van Vertonghen, Vermaelen en Lukaku start donderdag in Genk zijn afscheidstournee, op het eind van dit kalenderjaar zit zijn profcarrière er definitief op. De schoenen gaan onverbiddelijk aan de haak, zijn nieuwe liefde heet… padel. “Maar eerst wil ik nog genieten van enkele Europese trips”, vertelt de minzame Rosenberg. “Al heb ik me laten vertellen dat het een zware avond kan worden in Genk.”

Van onze verslaggever Marnik GEUKENS en fotograaf en Sven DILLEN in Zweden

Alle wegen naar Malmö leiden via de luchthaven van Kopenhagen. Zonder lijk op de befaamde Öresundsbron - de Sontbrug werd wereldberoemd dankzij de tv-serie The Bridge - is het amper twintig minuten sporen vanuit de Deense hoofdstad naar de Zweedse buren. Malmö mag de geboortestad van Zlatan de Grote zijn, toch is er voor fans van de plaatstelijke voetbaltrots maar één Mister Malmö. Dat merk je ook meteen, wanneer Markus Rosenberg in de schaduw van het stadion richting trainingsveld stapt. Het lijkt wel alsof de paus - die twee jaar geleden het stadion nog deed vollopen - is teruggekeerd naar Malmö. Met een brede glimlach deelt de topschutter handtekeningen uit en houdt hij vast aan het antwoord op dezelfde vraag, die dagelijks terugkeert: “Nee.”

Padel

“Nee, ik kom niet terug op mijn beslissing”, glimlacht Rosenberg, wanneer hij een uurtje na de training en een fotosessie voor UEFA aanschuift voor het interview. “Eind dit kalenderjaar - het seizoen loopt in Zweden van maart tot november - is het goed geweest. Ik heb een mooie carrière achter de rug. Ik tekende op mijn vijfde mijn eerste aansluitingskaart bij deze club, de cirkel is nu rond. Ook al loopt het nog best goed, het is tijd voor iets anders. Wat? (Grijnst) Padel. Ik heb nu al geïnvesteerd in een club op een kwartiertje van Malmö. De vier velden zijn elke avond tussen zes en tien bezet, de racketsport is ook in Zweden aan het boomen. Binnenkort ga ik zelf ook iets meer spelen, op het voetbal ga je me niet zo vaak meer zien.”

© Sven Dillen

Aidoo onbekend

Hij is nooit een voetbalfreak geweest, zegt Rosenberg.

“Ik kijk alleen sporadisch naar een topmatch. Ik ken ook weinig tegenspelers, omdat ik de competitie niet intensief volg. Er werd me al gevraagd naar Aidoo van Genk, die bij Hammarby speelde. Dat zal best een goeie voetballer zijn, maar het zegt me niets. Het is zeker geen gebrek aan respect en ik bereid me zo goed mogelijk voor op elke match. Maar ik heb altijd ook een leven buiten het voetbal gewild.”

Lukaku

Heel anders dan zijn ex-ploegmaat Romelu Lukaku, waarmee hij een half jaar bij West Bromwich Albion trainde. “Hij was toen al een echte doelpuntenmachine”, glimlacht Rosenberg. “Zijn lichaam is een enorme troef, die hij heel goed uitspeelt.”

In Ajax speelde hij samen met de jonge Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. “En met Tom de Mul. Waar speelt hij nu? Is hij manager? Hij is niet de enige...”

© Sven Dillen

Bröndby

Nee, Rosenberg zal straks het voetbal niet missen. Al kijkt hij uit naar zijn afscheidstournee.

“Zo kan je het inderdaad noemen. Al heb ik in mijn leven eigenlijk al te veel moeten reizen, toch geniet ik van de Europese avonden. Het begint al met de kennismaking met een nieuw stadion op de avond voordien, ook rond de wedstrijden zelf hangt een unieke sfeer. Ook in de Europa League, ja. Ik haal na vijf keer Champions League mijn neus er zeker niet voor op. De kloof tussen beide competities is kleiner geworden, ik vind het leuker dan vroeger de UEFA Cup.”

Rosenberg, die dit jaar nog maar liefst 11 keer scoorde in 25 wedstrijden, is wel op zijn hoede voor de trip naar Genk.

“De uitgebreide video-analyse moet nog volgen, maar ik heb me laten vertellen dat Genk een sterke ploeg is. De zware cijfers tegen Bröndby hebben indruk gemaakt. Natuurlijk barsten we na 17 ongeslagen matchen op rij van het vertrouwen. Maar dit wordt een stevige test. We zullen het slim moeten aanpakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer