Direct naar artikelinhoud
Overleden peuter

Jambon wacht onderzoek af alvorens zich uit te spreken over dood Mawda

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil geen enkele uitspraak doen over de omstandigheden van de dood van het tweejarige meisje Mawda. Nogal wat oppositiepartijen wilden hem vandaag in de Kamer daarover aan de tand voelen. "Ik zal pas antwoorden wanneer het onderzoek gedaan is. Ik wil geen uitspraken doen die de rechtsgang kunnen verstoren of beïnvloeden", antwoordde de minister.

Het meisje kwam vorige week woensdagnacht om het leven toen ze door een kogel werd geraakt. Ze bevond zich toen in een bestelwagen, samen met haar ouders en andere migranten. Het voertuig werd al kilometers lang achtervolgd door de politie.

Hoe verliep de achtervolging? Wie heeft de ouders ingelicht over de dood van het meisje? Gebeurde dat pas veel later? Is hun ander vierjarig kindje samen met hen opgesloten? Zijn de andere migranten in de bestelwagen - en ook de smokkelaars - vrijgelaten? Het is maar een greep uit de vele vragen die de oppositie de minister wilden voorschotelen.

Jambon wil echter geen enkel risico nemen en ging enkel in op het verloop van het onderzoek. HIj ontkende dat er twee onderzoeken door mekaar lopen. Het is dus niet zo dat de Dienst Enquêtes P van het Comité P - de politiewaakhond - een eigen onderzoek voert naar het tragische incident. Voorts wees Jambon op de krijtlijnen van de ministeriële rondzendbrief die het kader schetst voor de politie in geval van een achtervolging. En op de regels rond het gebruik van wapens.

De achtervolging strekte zich uit over de provincies Namen en Henegouwen. In beide provincies waren toen telkens drie ploegen van twee personen bij de wegpolitie aanwezig, legde de minister uit.

Lees ook

"Politie kan wel schieten op een busje, maar niet de chauffeur identificeren. Ook al zagen ze iedereen uitstappen"

Politievakbond geen fan van dashcams

"Dashboardcamera's worden meestal niet geïnstalleerd om het personeel te beschermen, maar wel om het te controleren." Dat zegt Vincent Houssin, voorzitter van VSOA-Politie in een reactie op het standpunt van politievakbond Sypol.be die eerder op woensdag in een persbericht gevraagd hadden dat de overheid dashboardcamera's in politievoertuigen zou installeren om klaarheid te scheppen over de omstandigheden van schietincidenten, zoals dat van vorige week.

Houssin verwijst naar de installatie van Fleetloggers die zogezegd een beter beeld zouden geven van het aantal afgelegde kilometers met dienstvoertuigen. "Maar achteraf blijkt dan dat die toestellen vooral dienen om het staan en gaan van het personeel te controleren", aldus Houssin. "Om die reden zijn we dus ook geen voorstander van het invoeren van bodycams of dashcams."

'We willen zeker dat de juiste middelen voorzien worden, opdat onze politiemensen hun werk goed kunnen doen, maar een dashcam hoort daar niet bij'
Vincent Houssin, voorzitter vakbond VSOA-politie

"Wij betreuren het incident waarbij het kindje is omgekomen", zegt Vincent Houssin nog, "en we willen zeker dat de juiste middelen voorzien worden, opdat onze politiemensen hun werk goed kunnen doen, maar zoiets als een dashcam hoort daar volgens ons niet bij."