Deze liefhebbers komen al 30 jaar samen om wijn te proeven: “We durfden van bij het begin naast het klassieke pad wandelen”

Het bestuur van links naar rechts: Robert Leune, Thierry Lefevere, Dominique Dequeker, Ingrid Verbeken, Bart Van Canegem, Peter Van Severen, Manu Lindekens, Erwin De Vriendt© Coppejans

Gent -

Ze komen elke maand samen om wijn te proeven. Nu al dertig jaar. Osiris is de grootste en oudste ‘wijncommanderij’ van Gent. “We durfden in onze beginjaren al naar de nieuwe wereld kijken, wat in commanderijen toen niet gebruikelijk was. Het was nog in Frankrijk te doen.”

Jan Claeys

Je kan er geen staat op maken, op de leden van Osiris. Zakenmannen en arbeiders. Twintigers en zeventigers. Mannen en vrouwen. Met een gedeelde passie: wijn drinken en er van gedachten over wisselen. “Met respect voor iedereen. We spreken mekaar niet tegen. Als iemand toetsen van vanille of koffiebonen ruikt: wie zijn wij dan bij het bestuur om dat tegen te spreken.”

Erwin De Vriendt, intussen zelf wijnbouwer in de bekende Franse regio Vacqueyras, steekt de liefde voor de wijn op zijn vrouw en hun huwelijk. “Onze huwelijksreis trok richting Loire, om er de kastelen te bezoeken. Maar pijlen langs de kant van de weg maakten ons nieuwsgierig om ook wat kleine wijnhuizen te bezoeken. We werden er verwelkomd door boerkes in blauwe kiel. We waren compleet onder de indruk.”

“In de kelder van vader had ik nog maar drie wijnen gezien: Saint-Emilion, Saint-Emilion en Saint-Emilion”

Bart Van Canegem

Voorzitter Osiris

De Vriendt wou zich verder verdiepen in wijn en vooral gelijkgestemden zoeken. “In Gent waren er wel degustatieclubs, maar voor een commanderij, dat is een club die aangesloten is bij de Vlaamse Wijngilde, moest je toten naar Wetteren.” Hij werd lid, maar het kriebelde om in Gent iets te beginnen.

Aha-erlebnis

De Vriendt was behalve oprichter van Osiris ook jarenlang de voorzitter. Vandaag is dat Bart Van Canegem. “Ik was een jonge twintiger toen ik met wijn in contact kwam. Thuis had ik in de kelder van vader maar drie wijnen gezien: Saint-Emilion, Saint-Emilion en Saint-Emilion. Maar toen ik eens meeging naar een degustatie van Spaanse wijnen was dat een enorme aha-erlebnis voor mij. Ik ontdekte dat er meer was dan Frankrijk, en ik werd al snel verliefd op nieuwe wijnlanden zoals Oostenrijk of Zuid-Afrika.”

LEES OOK: Deze nieuwe wijntempel komt er dankzij … ontwikkelingswerk: “15 jaar geleden kon je deze wijnen nergens vinden”

© Carlo Coppejans

Osiris bestaat dit jaar 30 jaar een heeft 150 leden die elke maand samen komen om negen wijnen te proeven. “Van bij onze start wilden we vernieuwend zijn”, zegt De Vriendt die vandaag nog de wijnmeester van Osiris is. “Commanderijen waren vaak klassiek, oubollig zelf. We durfden van bij het begin naast dat klassieke pad wandelen.”

“We wilden de leden tonen dat er meer was dan Bordeaux. Toen al proefden we samen wijnen uit Zuid-Afrika, of Zinfandel uit Amerika.” De club is eigenzinnig. “We laten ons niets opdringen door leveranciers. Die willen maar wat graag wijn schenken. Maar wij kopen alles.”

Diep in Frankrijk

De bestuursleden maken er een erezaak van om de beste wijnen te selecteren voor hun degustatie-avonden. De Vriendt: “Ik ben zelfs al tot diep in Frankrijk gereden om een paar kistjes te halen voor een Osiris-avond.”

Die avonden zijn altijd thematisch: de ene keer staat een druif centraal, de andere keer een regio of dan weer een jaargang. “En na het proeven gaan we in discussie: de bestuurstafel én een willekeurige tafel moeten zeggen wat ze proefden, en wat ze denken dat het was.”

Osiris komt elke maand samen bij Vinoscoop, langs de Industrieweg in Oostakker. “Daar is een grote en prachtige zaal. Er is zeker nog extra volk welkom”, zegt secretaris Peter Van Severen. “Zeker jongeren en vooral dames zijn welkom: ons gezelschap is misschien nog iets te mannelijk.” Lid worden kost 170 euro, en dan ben je welkom op acht degustaties. Goed voor 72 verschillende wijnen. Er zijn slechtere deals.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Wijn

Hoofdpunten

Keuze van de redactie