© JDW, PHOTONEWS

‘Mechelse’ meerderheid gaat erop vooruit: “Het werk van Bart Somers straalde af op Vlaamse lijst”

De Mechelse regio leverde verschillende kopstukken voor de verkiezingsuitslag. Opvallend was dat de blauwgroene as die de stad Mechelen bestuurt erop vooruitging, CD&V en sp.a kregen de zwaarste klappen na het ­succes van Vlaams Belang.

Bert Provoost

Bij Open Vld konden ze niet ontevreden zijn in het Mechelse arrondissement. Zelf raakte de Putse burgemeester Peter Gysbrechts vanop de zevende plaats niet verkozen, maar toch is hij tevreden. “Het Vlaams Belang stijgt hier ook sterk, maar toch doet onze partij het vrij goed. Daar mogen we fier op zijn. Ik denk dat onze sterke lijsttrekker Bart Somers daar voor veel tussenzit. Zijn werk in Mechelen straalde duidelijk af op de hele Vlaamse lijst.”

Het zag er zondagavond naar uit dat de Mechelse Tine Van den Brande (Groen) een plaatsje in het Vlaams Parlement kon bemachtigen. “Als dat zo effectief blijft na het tellen van de laatste stemmen, ben ik daar heel tevreden mee. Toen Kristof Calvo me kwam zeggen dat de kans groot was, was ik enorm blij. Helaas stijgt in het Mechelse Vlaams Belang ook sterk. Maar ik heb toch ook mensen kunnen raken met mijn verhaal van natuur en klimaat. Of onze partij voldoende sterk gegroeid is? Ik ben realistisch en had persoonlijk niet op meer gerekend. Waarschijnlijk mede dankzij de figuur van ­Kristof Calvo in onze regio zijn we er weer in geslaagd om te groeien.”

Euforie

De euforie was groot bij de kandidaten van Vlaams Belang uit onze regio. Het Bornemse gemeenteraadslid Wim Verheyden (Vlaams Belang) mag naar het Vlaams Parlement. “Dit resultaat is buiten verwachting goed. Het is de mooiste dag uit mijn politieke carrière. Niet alleen omdat ik verkozen ben, maar vooral omdat onze partij het zo goed doet. Een jaar geleden zat ik nog alleen in de gemeenteraad in Bornem, nu zitten we met drie en nog een paar maanden later word ik parlementslid. Het is héél hard gegaan. We zijn de partij die het beste weet wat er bij de gewone mens leeft.”

N-VA bleef wel de grootste. De Duffelse burgemeester Sofie ­Joosen (N-VA) uit Duffel kon haar vijfde plaats verzilveren met een hernieuwd zitje in het Vlaams Parlement. “Ik heb heel blij dat ik heel veel steun in mijn eigen kanton en gemeente heb gekregen. We hebben kunnen standhouden.”

Bij CD&V was de ontgoocheling groot. Een lichtpunt was de score in Klein-Brabant van Koen Van den Heuvel. Elders was de score slecht. “Wij hebben gekozen om niet in het dagelijkse geruzie mee te gaan tijdens de campagne. Maar blijkbaar scoren toch de meer radicale stemmen het beste. Ik had gedacht dat we licht achteruit zouden gaan, maar het verlies blijkt nu groter. Ik ben ontgoocheld”, zegt Mechelaar Wim Soons (CD&V), die er niet in slaagde om een zitje te bemachtigen in de Kamer.

© BELGA

De Heistse schepen Kelly Van Tendeloo, die op de vierde plaats stond op de lijst voor de Kamer geraakte niet verkozen. “Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar dit is wel een triestig resultaat. Straf dat Vlaanderen zo rechts kiest. Blijkbaar zijn er veel mensen die geweldig veel schrik hebben voor mensen uit een ander land.”

Negen verkozenen

Het leek er zondagavond op dat onze regio qua aantal verkozenen stabiel blijft op negen. Daarvan zijn er vijf uit Mechelen: Bart Somers (Open Vld), Caroline Gennez (sp.a), Freya Perdaens (N-VA), Tine Van den Brande (Groen) en Kristof Calvo (Groen). Buiten Mechelen gaat het ook nog om Bert Wollants (N-VA) uit Lier, Sofie Joosen (N-VA) uit Duffel, Wim Verheyden (Vlaams Belang) uit Bornem en Koen Van den Heuvel (CD&V) uit Puurs-Sint-Amands.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER