Direct naar artikelinhoud

Trump verspert transgenders weg naar Amerikaanse leger

Een demonstratie in New York tegen de omstreden plannen van president Trump.Beeld REUTERS

President Donald Trump heeft gisteren een verklaring ondertekend waarin een grote groep transgenders wordt geweerd uit het Amerikaanse leger. De president geeft het leger overigens wel enige ruimte om het beleid naar eigen inzicht toe te passen.

"De nieuwe beleidsmaatregel kwam tot stand via een uitgebreide studie van hooggeplaatste militaire en burgerlijke leiders, onder wie veteranen", zegt de woordvoerder van het Witte Huis in een persbericht. "Het beleid van de minister van Defensie bepaalt onder meer dat transgenders met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie - individuen die een substantiële medische behandeling nodig hebben, zoals medicatie en een operatie - niet in aanmerking komen voor legerdienst, enkel onder beperkte voorwaarden."

De maatregel komt er nadat defensieminister James Mattis en minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen hadden geconcludeerd dat mensen met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie "een aanzienlijk risico vormen ten aanzien van militaire efficiëntie en letaliteit". "Door dit nieuwe beleid wordt het leger in staat gesteld hoge eisen te stellen aan de psychische en fysieke gesteldheid van diegenen die willen vechten voor het beste leger ter wereld", aldus Het Witte Huis.

Beleid van Obama terugdraaien

President Donald Trump herziet zo het memorandum dat hij in augustus vorig jaar ondertekende en dat transgenders uitsluit van een job in het leger. De maatregel werd juridisch aangevochten. De president zei dat meer studies nodig waren om zeker te zijn dat transgenders de militaire efficiëntie niet zouden in gevaar brengen. Trump wou zo het beleid van zijn voorganger Barack Obama terugdraaien dat transgenders toeliet om openlijk in dienst te treden. 

Twitter bericht wordt geladen...