Luister naar

Bouw ook eens buurthuis. Commercieel minder interessant, maar wel cruciaal voor een stad

Nieuws
Het bouwen van maatschappelijk vastgoed – een kerk, een soos, een dansschool, een buurthuis – krijgt nauwelijks aandacht (omdat het commercieel niet aantrekkelijk is), maar het is wél het cement van een stad.
Maarten van Ooijen Jolande Uringa
dinsdag 20 maart 2018 om 21:06
Investeren in maatschappelijk vastgoed (kerken, sociëteiten, buurtsportlocaties) levert minder op dan een reguliere commerciële deal. Maar voor de samenhang in een stad is het cruciaal. Ook die investering betaalt zich uit.
Investeren in maatschappelijk vastgoed (kerken, sociëteiten, buurtsportlocaties) levert minder op dan een reguliere commerciële deal. Maar voor de samenhang in een stad is het cruciaal. Ook die investering betaalt zich uit. anp / John Gundlach

Het is hét onderwerp van deze gemeenteraadsverkiezingen. De landelijke kopstukken debatteren erover, maar ook in de lokale campagne staat het thema bovenaan. Wat voor type huizen willen we: sociaal, middenhuur of gezinshuizen? Links –Pvda, SP, GroenLinks – kondigde zaterdag een initiatiefwet aan om het aantal sociale huurwoningen op peil te houden. Een goed idee, maar slechts een half antwoord op de vraag: wat voor stad wil je zijn? Wat voor samenleving creëren we?

Wij streven naar een ongedeelde stad en daar horen naast diversiteit aan (nieuwe) woningen, ook maatschappelijke voorzieningen bij. Dit punt mag niet ontbreken in de nieuwe college-akkoorden, die na vandaag gesloten gaan worden.

razend tekort

Er is nu al een razend tekort aan de maatschappelijke voorzieningen in een stad als Utrecht. Dit jaar kwam de ChristenUnie hier met een reddingsplan voor Villa Vrede, een dagopvang voor ongedocumenteerden. Er is namelijk een groot tekort aan gemeentelijk vastgoed met een ‘maatschappelijke bestemming’. Ook de Voedselbank kwam in deze stad zeer recent in de problemen. Zij kregen een concepthuurcontract van de gemeente onder ogen: voor een oud schoolgebouw moeten ze maar liefst 72.000 euro per jaar bijeen zien te krijgen. Een andere, goedkopere locatie in de buurt had de gemeente niet. Bij de bouw van minimaal zesduizend woningen binnen de stadsgrenzen was er een motie nodig om de summiere 400 m2 voor maatschappelijk vastgoed, op te rekken naar 1200 m2, de officiële richtlijn.

nauwelijks aandacht

Het verbaast ons dat het letterlijk creëren van ruimte voor maatschappelijke initiatieven nauwelijks politieke aandacht heeft. En is het in de rest van het land beter? Voorzieningen die juist bijdragen aan sociale cohesie in onze samenleving, die een verbinding vormen tussen de stedelijke happy few en de bewoners van sociale huurwoningen. Die ontmoetingen vinden immers niet plaats in het hippe duurzame koffietentje in de binnenstad, maar worden gestimuleerd door maatschappelijke initiatieven die wonen en zorg combineren of sociale initiatieven die opkomen voor kwetsbare groepen. In de buurt!

Enkele maanden geleden stuurde de gemeente Utrecht nog een inventarisatie rond van circa 130 van dit soort initiatieven waarbij er naar ruimte wordt gezocht. Een blik op de lijst laat zien dat juist deze organisaties zorgen voor verbinding en samenhang in de buurt. Een dansschool en sociëteit, een (interculturele) kerk, een soos, een studentenvereniging en een buurtsportlocatie. Ondanks het huidige tekort (in 13 van de 32 buurten, volgens gemeentelijke cijfers) krijgt maatschappelijk vastgoed in nieuwbouwplannen nauwelijks aandacht. Heeft Utrecht jaren geleden niet een les geleerd, toen bleek dat er in de grootste Vinex-wijk van Nederland, Leidsche Rijn (35.000 woningen), geen ruimte was ingetekend voor een kerk?

geldkwestie

Het zal een geldkwestie zijn. Maatschappelijk vastgoed levert minder geld op. De markt zal dit niet uit zichzelf oppakken. Dus is het een taak van de gemeente bij het verkopen van grond deze onderhandeling aan te gaan, in het belang van de ongedeelde stad. Kwaliteit van een stad zit niet alleen in het cement van de voegen, maar juist in de samenhang tussen mensen en de plekken waar zij bijeenkomen. Versmal het thema wonen aan de onderhandelingstafel straks niet tot voor wie we wat bouwen, maar laat het gaan over de sociale samenhang die steden bijeenhoudt. Per definitie gaat het dan om extra, maatschappelijke voorzieningen die we nodig hebben. In de komende raadsperiode moet in alle bestemmingsplannen deze kwestie dringend op de agenda komen. Investeren in maatschappelijk vastgoed doen we niet voor niets; die maatschappelijk winst gaat jaren mee. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.