Luister naar

China zet nog hardere koers in

Nieuws
Het Chinese Volkscongres is afgesloten met een toespraak vol communisme en nationalisme, die concessies en compromissen uitsluit. De Chinese president Xi Jinping acht ‘bloedige veldslagen’ tegen dissidente gebieden als Hongkong en Taiwan mogelijk.
Herman Veenhof Herman Veenhof
dinsdag 20 maart 2018 om 19:50
De Chinese president Xi Jinping houdt het Nationale Volkscongres in Peking in een toespraak onder meer voor dat China zich nooit zal neerleggen bij een onafhankelijk Taiwan.
De Chinese president Xi Jinping houdt het Nationale Volkscongres in Peking in een toespraak onder meer voor dat China zich nooit zal neerleggen bij een onafhankelijk Taiwan. ap / Andy Wong

Peking

De Chinese president Xi Jinping had dinsdag, tijdens de slotdag van het dertiende Volkscongres, dat twee weken duurde, vrijwel geen vriendelijk woord over. Hij kondigde ten overstaan van drieduizend gehoorzaam klappende parlementsleden in de Grote Hal van het Volk een beleid aan dat rust op twee pijlers. Het ene is klassiek en bekend, het andere is voor China nieuw, maar beproefd als verenigend wapen: communisme en nationalisme. Het gaat de partijleider en het staatshoofd om de ‘wederopstanding’ van zijn land, de opbouw van een ‘sterke natie’ en de verwezenlijking van de ‘Chinese droom’. Dat kan door vast te houden aan ‘socialisme met Chinese karakteristieken’ en de absolute gehoorzaamheid van alle 1,3 miljard Chinezen.

dissident

De toon van de rede van Xi werd opmerkelijk offensief toen het om Hongkong en Taiwan ging. Xi Jinping zei dat ‘China geen centimeter van het moederland zal prijsgeven’. Zijn land is bereid ‘een bloedig gevecht aan te gaan met de vijanden. Iedere poging om China te splitsen, is gedoemd te mislukken.’ Vooral Taiwan ‘zal gestraft worden door de geschiedenis voor zijn separatisme’.

De stadstaat Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van China, maar heeft tot 2047 recht op een eigen grondwet, parlement, rechtspraak en vrije media; een liberaal klimaat met democratie en vrijheid van meningsuiting. Die zaken staan steeds meer onder druk door bevoogding vanuit Peking. Demonstraties in Hongkong tegen inperking van die vrijheden vallen in Peking totaal verkeerd.

Taiwan is onafhankelijk sinds het vasteland van China communistisch werd, maar Peking legde zich daar nooit bij neer en ziet het eiland als een afvallige provincie. De internationale gemeenschap draaide steeds meer de Chinese kant op; de westerse steun voor Taiwan is halfhartig, omdat het belang van goede betrekkingen met economische reus China veel groter is. Sinds in 2016 in Taiwan een anti-Chinese president aan het bewind kwam, zijn de verhoudingen weer gespannen.

De harde boodschap was niet alleen gericht aan Hongkong en Taiwan, maar ook aan de buurlanden die de steeds nadrukkelijker dominantie van China in de Oost- en Zuid-Chinese Zee weerstreven: vooral Japan en Vietnam. China bezette eilandjes in de Zuid-Chinese Zee en heeft enkele daarvan uitgebouwd tot geduchte militaire bases.

complex

Xi Jinping liep niet weg voor ‘complexe omstandigheden en ongeziene uitdagingen’. Hij stelde dat China slim moest zijn en gebruik moest maken van ‘strategische opportuniteiten’. Politiek realisme hoort bij dat denken. China was er niet op uit een economisch conflict of handelsoorlog met de Verenigde Staten aan te wakkeren. Dat werd na afloop van de toespraak nog eens benadrukt in een persconferentie met de Chinese premier Li Keqiang. Xi Jinping reageerde dus expliciet gematigd op de protectiemaatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump afkondigde en dinsdag uitbreidde.

Het nieuwe China is een economische supermacht die de partijlijn en het eigenbelang van natie en volk samensmeedt. In wezen voegt China het Russisch nationalisme en de recente Amerikaanse protectiepolitiek bijeen, in een structuur die een ijzersterke economie als fundament heeft. Afscherming van de eigen markt gaat gepaard met injecties van tientallen miljarden euro’s in de kapitalistisch geworden overheid en het Chinese bedrijfsleven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.