Broers uit Maasmechelen riskeren 1 jaar cel voor witwassen drugsgeld via Irak

De procureur eist celstraffen van een jaar en geldboetes van 3.000 euro voor twee broers uit Maasmechelen en het Nederlandse Geleen voor het witwassen van drugsgeld. De twee mannen zouden betrokken zijn bij cannabisplantages. Het openbaar ministerie gelooft dat de mannen via Irakese bankrekeningen en hun twee firma’s in Limburg de drugsgelden wit probeerden te wassen. In totaal zou het gaan om een bedrag van zo’n 207.000 euro.

ShDf

Het dossier ging van start toen de onderzoeksrechter in een drugszaak waarbij de dertigers mogelijk betrokken zijn, aanwijzingen vond van witwaspraktijken. Zo kregen de inspecteurs zicht op heel wat vreemde transacties en cashstortingen van en naar Irak. De gelden die volgens de procureur opgestreken werden door het telen van cannabis zouden op die manier gelegaliseerd worden. “Er werden zes overschrijvingen gedaan van Irak naar België van in totaal 56.000 euro”, aldus de procureur. “Tijdens afgetapte telefoongesprekken heeft een van hen het over onder andere nog eens 50.000 euro cash geld. Bovendien worden er cash gelden gestort op de rekeningen van hun kapperszaak en autoverhuurbedrijf in Maasmechelen. Zo probeerden ze te laten uitschijnen dat het legaal verdiende centen waren. Al deze handelingen in combinatie met een drugszaak doen de wenkbrauwen fronsen.” In totaal zou er voor zo’n 207.000 euro geld witgewassen zijn. Hiervoor vraagt de procureur een celstraf van een jaar en geldboetes van 3.000 euro.

Irakese schoonouders

Ook de echtgenote van een van de broers moet vrezen voor een celstraf omdat zij op papier zaakvoerster was van het autoverhuurbedrijf van haar man. Toch is zij volgens haar advocaat onschuldig. “Ze wordt meegezogen in allerlei gerechtelijke dossiers waar ze niets mee te maken heeft”, klonk het. De advocaten van de twee broers vragen de vrijspraak op basis van twijfel of een gevangenisstraf met uitstel. “Deze transacties zijn geen dekmantel om de opbrengsten van een cannabisplantage te verhullen”, aldus de raadsman van de Maasmechelaar. De gelden zouden een heel andere oorsprong hebben. “Het is cash geld dat verdiend werd door de verhuur van auto’s. Verder kreeg mijn cliënt een lening van zijn Irakese schoonouders voor de opstart van zijn zaak. En die 50.000 euro waarover het ging tijdens dat telefoongesprek? Dat was pure grootspraak.”

Gokken

De advocaat van de tweede beklaagde, heeft het over winsten die geboekt werden tijdens het gokken. “Ik ben verrast door deze dagvaarding”, stak hij van wal. “Het openbaar ministerie moet kunnen aantonen dat elke legale verrichting uitgesloten is maar in dit dossier zijn niet al die deuren dicht. Mijn cliënt heeft nu eenmaal veel geluk bij het gokken. Verder is er ook veel geld afkomstig van zijn kapperszaak.”

Het onderzoek naar de betrokkenheid van de drie verdachten in het drugsdossier, loopt nog. Vonnis volgt op 20 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer