Luister naar

Burgemeester Paul Depla van Breda wil gebiedsverbod voor rellende voetbalsupporters

Nieuws
Burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda onderzoekt of hij gebiedsverboden kan opleggen aan voetbalsupporters die zondag politieagenten aanvielen.
Gerald Bruins Gerald Bruins
maandag 22 oktober 2018 om 11:13

Breda

Na afloop van de streekderby tussen NAC en Willem II, die eindigde in een gelijkspel (2-2), wilden supporters van beide ploegen elkaar te lijf gaan. De Mobiele Eenheid en de bereden politie werden ingezet om de relschoppers uit elkaar te houden. Supporters keerden zich vervolgens tegen de politie. Agenten werden bedreigd en mishandeld.

De Bredase burgemeester Paul Depla verspreidde beelden van de rellen via Twitter. Hij neemt het supportersgeweld hoog op, zegt woordvoerder Pieter Thielen van de gemeente. ‘Eerder was er niet meer supportersgeweld bij NAC dan bij andere voetbalclubs. Wat er zondag gebeurde, was exceptioneel.’

overleg

De burgemeester heeft niet eerst overlegd met zijn gemeentelijk adviseurs. ‘Hij heeft wel met de politie gesproken die heeft gezegd dat het plaatsen van de beelden op Twitter prima is. De mensen erop zijn bovendien nauwelijks te herkennen.’ Depla draagt zelf de verantwoordelijkheid voor deze actie, besluit Thielen.

Als de relschoppers inderdaad een gebiedsverbod krijgen, mogen zij het NAC-stadion een bepaalde tijd niet meer betreden. ‘Dat kan bij alle wedstrijden zijn, maar ook alleen tijdens duels met Willem II. Dat gaat de burgemeester nog bekijken.’

De politie poogt de verantwoordelijken voor het geweld op te sporen aan de hand van camerabeelden. Tot nu toe zijn vijf verdachten aangehouden. De mannen komen uit Breda, Roosendaal en Oosterhout.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt ‘ontzettend goed’ te begrijpen dat burgemeester Depla boos is over het supportersgeweld in zijn stad. ‘Toch mag niemand zomaar persoonsgegevens van een ander op internet publiceren, zoals op Twitter, Facebook of een eigen website’, zegt woordvoerder Inger Sander.

Beelden van strafbare feiten naar buiten brengen, kunnen een nuttig hulpmiddel zijn. ‘De politie kan er in sommige gevallen toe besluiten de beelden online te plaatsen als het noodzakelijk is voor de opsporing. Het Openbaar Ministerie moet hiervoor toestemming geven.’

persoonlijke levenssfeer

De procedure is zorgvuldig, voegt Sanders toe. Bij de afweging om beelden te plaatsen moet worden meegenomen wat de inbreuk is op de ‘persoonlijke levenssfeer’. De gevolgen kunnen namelijk groot zijn.

‘Eens op internet, altijd op internet, Bovendien riskeer je eigenrichting, niet alleen tegen de verdachten, maar bijvoorbeeld ook tegen familie- en gezinsleden die er niets mee te maken hebben. Of toevalige look-a-likes of naamgenoten. Niemand kan zijn recht op privacy verspelen’, stelt Sanders.

Zat de Bredase burgemeester Depla dus fout?

De woordvoerder wil die conclusie niet voor haar rekening nemen. ‘We kennen de details van deze zaak niet, dus daar kunnen we geen specifieke uitspraken over doen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.