Leerlingen bouwen aan hun droomwereld in 3D-spel Twiinz.world .© Margot De Clercq

Leerlingen bouwen droomwereld in educatieve game: “Met deze workshop kan iedereen eens in een 3D-wereld te duiken”

Antwerpen -

Leerlingen van Via Louiza bouwen aan hun eigen droomwereld in een 3D-programma Twiinz.world. In het MoMu gaan ze virtueel aan de slag met textiel, meubels en hout. Het is de bedoeling om de kinderen warm te maken voor deze industrie.

Margot De Clercq

Fedustria, de overkoepelende federatie voor de textiel-, hout- en meubelindustrie, wil met een digitale game, Twiinz.world, kinderen warm maken voor deze werkvelden. Ze sloegen de handen in elkaar met Trendwolfs en Epic Games, bekend van Fortnite, om het spel vorm te geven.

“De kinderen bouwen aan hun droomwereld. Onze verschillende lidbedrijven voegden meubels toe in verschillende stoffen. Dus de kinderen kiezen niet enkel voor een leuk kleurtje, maar hebben keuze uit een waaier van verschillende materialen”, legt Karla Basselier, ceo van Fedustria, uit.

“Door deze game te baseren op bestaande games die zij door en door kennen, zoals Minecraft en Fortnite, is de basis voor hen herkenbaar en zijn ze er snel mee weg.”

Leerlingen

De eerste kinderen, leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool Via Louiza, testen het spel uit tijdens een workshop in het modemuseum MoMu van Antwerpen.

Hidaya en Mil worden geholpen door game-influencer Ziczackitty (vlnr.).© Margot De Clercq

“Op het begin was het wel moeilijk, maar dan heb ik vragen kunnen stellen en kunnen uitproberen en nu gaat het al veel beter”, merkt Mil (9) op. “Modeontwerper lijkt me wel een leuke job. En huizen bouwen en samenstellen op deze manier, om inspiratie te geven aan anderen, dat zou ik echt graag doen.”

“Momenteel geef ik in het vierde leerjaar les over kunst en erfgoed, er was dus geen betere manier om op een speelse wijze met de leerstof bezig te zijn”, vindt lerares Tiffany Mariën. “Het is zo leuk om mijn leerlingen zo geboeid bezig te zien, ik ben er echt van aan het genieten.”

Twiinfluencers

Tussen de geconcentreerde kinderen lopen ook twee vrouwelijke gamers. Ziczackitty en Nessiruu zijn bekend van het streamingplatform Twitch waar ze zichzelf filmen tijdens het uitproberen van games.

“Games met een educatieve toets dragen we alle twee een groot hart toe”, vertelt Ziczackitty. “Deze samenwerking was voor ons dan ook op het lijf geschreven. We vinden het ook fijn dat tijdens deze workshop iedereen de kans heeft om eens in een 3D-wereld te duiken. Thuis heeft misschien niet iedereen daar de middelen toe.”

Antwerpen

Het MoMu is van plan om meubels van enkele lidbedrijven van Fedustria in een tentoonstelling te verwerken in 2025. Er zouden dan ook plannen zijn om deze workshop te integreren in de tentoonstelling.

Ook schepen van Cultuur ging langs bij de kinderen om te horen wat ze van het spel vinden.© Margot De Clercq

De schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) is alvast enthousiast. “Je ziet ook dat de kinderen gemotiveerd zijn door ze te prikkelen in hun leefwereld. Als we zo’n projecten en die toekomstige plannen als stad kunnen ondersteunen, lijkt me dat een mooi initiatief.”

Wedstrijd

Met deze workshop gaat Fedustria langs op vier verschillende plaatsen. Ze begonnen vandaag in het MoMu in Antwerpen, gaan nog naar Campus Godsheide Hasselt, Texture in Kortrijk en het Industriemuseum in Gent.

“Het is zo leuk, ik wil dit spel thuis ook echt verder spelen. Ik ga vragen of dat op mijn laptop ook kan”, zegt Hidaya (9) enthousiast.

En dat is mogelijk. Via hun account kunnen ze ook thuis inloggen, kunnen ze nog deelnemen aan drie opdrachten en zelfs nog een leuke prijs winnen.

De vijftien beste droomwerelden mogen namelijk deze zomer met Fedustria naar Epic Games in Londen.

De workshop zal in totaal op vier locaties doorgaan.© Margot De Clercq

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners