Vooruit is klaar voor de tocht door het centrum van Herentals.© Marc Peeters

Vooruit en PVDA vieren 1 mei samen en apart: “Lagere BTW op energie was onze verdienste”

Herentals -

Zowel Vooruit als de PVDA hadden Herentals uitgekozen om in de Kempen de Dag van de Arbeid te vieren. De speeches die daar traditioneel bijhoren, werden op verschillende locaties gehouden. Tijdens de optocht door het centrum lieten de PVDA-leden de socialisten eerst onder applaus passeren om vervolgens achteraan aan te sluiten.

Marc Peeters

Vooruit was er al rond 8 uur aan begonnen met een ontbijt in een volgelopen zaal ’t Hof op de Grote Markt. De PVDA verzamelde rond 10 uur op de Molenvest. De militanten werden er toegesproken door Greet Daems, federaal parlementslid. Zes weken voor de verkiezingen kon het maar over één ding gaan. De boodschap van de partij tax the rich werd stevig in de verf gezet.

“Terwijl de belastingdruk voor gewone mensen alsmaar toeneemt, blijven de superrijken en multinationals buiten schot. Is het niet de hoogste tijd dat we het geld durven halen waar het zit”, meent Daems. “Met de miljonairstaks kunnen we acht miljard euro extra binnen halen. Geld dat wordt gehaald bij amper één procent van de bevolking. We moeten deze keuze durven maken.”

Het roepen van de slogans wordt al even ingeoefend.© Marc Peeters

PVDA wil de kiezers er ook van overtuigen dat ze geen partij is die aan de kant staat. “Een stem voor de PVDA is zeker geen verloren stem. We wegen nu al op het beleid. Zaken zoals een verlaging van de BTW op energie is er gekomen mee onder druk van onze partij.” Daems haalde ook de vertrekpremies voor politici aan. Een systeem waarmee PVDA het moeilijk heeft.

“Servais Verherstraeten van CD&V kondigde deze week aan dat hij maar de helft van zijn riante vertrekpremie zal opnemen. Ik denk dat hij ons niet goed heeft begrepen”, foetert Daems. “We willen de afscheidspremies niet halveren, wij willen dat het systeem wordt afgeschaft.”

In de rand van de 1 mei-viering raakte bekend dat PVDA in Herentals straks ook zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De militanten van Vooruit kregen rond dezelfde tijd op de Grote Markt vier sprekers voorgeschoteld. Met pensioenen en koopkracht kwamen de traditionele socialistische strijdpunten aan bod. “Wat we federaal beloofd hadden, hebben we ook gedaan”, vertelde het Turnhoutse parlementslid Hannes Anaf. “Hogere minumumlonen, het minimumpensioen omhoog, de lagere BTW op gas en elektriciteit want energie is geen luxeproduct.”

Volgens Hannes Anaf hebben de socialisten woord gehouden.© Marc Peeter

Hannes had ook een boodschap voor de kiezer. “We moeten in Vlaanderen niet alleen de stilstand doorbreken maar we moeten er ook voor zorgen dat we niet achteruit gaan. Wat dat zal er gebeuren als de extremen winnen. Ze kunnen niet besturen en ze willen niet besturen.” Een afgevaardigde van de socialistische vakbond wees wat later op het belang van de nakende sociale verkiezingen.”

PVDA wachtte Voortuit op aan de Zandpoort.© Marc Peeters

Jan Bertels, kandidaat burgemeester in Herentals, trok de lijn door naar zijn stad. “In Herentals, Noordewijk en Morkhoven weten onze burgers ondertussen wat een bestuur zonder socialisten inhoud: complete stilstand. Een beleid voor kerkfabrieken en projectontwikkelaars vanuit een ivoren toren, boven de hoofden van de mensen. Wij gaan dat doorbreken en ervoor zorgen dat Herentals, Noorderwijk en Morkhoven weer vooruit gaan.”

Vooruit passeert de collega’s van de PVDA.© Marc Peeters

De optocht van de socialisten trok van de Grote Markt via de Zandstraat naar de Molenvest. Aan de Zandpoort werden de stappers opgewacht door de sympathisanten van PVDA die luid zingend en feestend hun karretje aanpikten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners