Direct naar artikelinhoud
President Trump

Trump mag niemand meer blokkeren op Twitter: dat druist in tegen de grondwet

Trump mag niemand meer blokkeren op Twitter: dat druist in tegen de grondwet
Beeld AP

Hoe vervelend iemand ook tegen Donald Trump doet op Twitter (en daar is hij érg gevoelig voor), de Amerikaanse president mag niemand meer blokkeren. Volgens een federale rechter schendt Trump daarmee namelijk het eerste amendement van de grondwet, het recht op meningsuiting.

Als iemand door een gebruiker op Twitter wordt geblokkeerd, kun je de berichten van die persoon niet meer lezen en er niet meer op reageren. Op deze manier sluit Trump bepaalde Amerikanen buiten, vond de rechter. En ook mensen waar Trump zelf niets van moet hebben, hebben het recht om de tweets van de president te lezen. "Niemand staat boven de wet", aldus districtsrechter Naomi Reice Buchwald, "ook de president niet".

De president gebuikt zijn Twitter-account @realDonaldTrump als presidentieel account, en niet als privé-account. Buchwald was het met de klagers eens dat de politieke discussies die ontstaan door de tweets van Trump, daarom onderdeel zijn van een publiek forum.

Belachelijk maken

De rechtszaak was aangespannen door een groep individuele burgers die door Trump zijn geblokkeerd, en het Knight First Amendment Institute van de Columbia-universiteit. Cijfers zijn niet voor handen, maar Trump heeft veel mensen op Twitter geblokkeerd nadat ze kritiek op hem hadden, of hem belachelijk maakten. De website wired.com houdt een (onvolkomen) lijst bij van mensen en organisaties die de twitteraccount van de president niet meer kunnen volgen. Onder hen is bijvoorbeeld VoteVets.org, een groepering die meer dan 500.000 Amerikaanse veteranen en hun familieleden vertegenwoordigd. Een bekende naam op het lijstje is de schrijver Stephen King.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump is een fervent twitteraar die vrijwel elke ochtend, kort nadat hij naar het nieuws heeft gekeken, naar de app grijpt. Hij ventileert onomwonden zijn mening op dit forum, heeft hier het ontslag van minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) aangekondigd en dreigementen tegen andere nucleaire mogendheden geuit – zo liet hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un via Twitter weten dat "zijn kernwapenknop groter was". Ook hekelt de president politieke vijanden op het medium, complimenteert hij zichzelf, of verwenst hij openlijk grote bedrijven als Amazon. Naar verluidt houden zijn medewerkers soms hun hart vast omdat Trump op Twitter diametraal tegen genomen besluiten in kan gaan, waarna er weer een verklaring van het Witte Huis volgt dat de zaken ietsje genuanceerder liggen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De Amerikaanse president heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. Ook niet op Twitter.