Raadslid Jan Van Camp (N-VA) vindt dat het bestuur van Puurs-Sint-Amands aanplakborden ter beschikking zou moeten stellen.© Joris Herregods, Joren De Weerdt

Bornem en Willebroek doen het wel: waarom stelt Puurs-Sint-Amands geen aanplakborden ter beschikking?

Puurs-Sint-Amands -

De bovenlokale verkiezingen komen eraan. Voortuinen en voorgevels bekennen kleur. Heel wat Vlaamse gemeenten stellen ook openbare aanplakborden ter beschikking. In Bornem en Willebroek vind je ze wel, respectievelijk 8 en 11. N-VA-gemeenteraadslid Jan Van Camp is kandidaat voor het Vlaams Parlement en vindt dat het bestuur van zijn gemeente Puurs-Sint-Amands “de democratie fnuikt” door dat niet te doen.

Wout Van Den Eede

Raadslid Jan Van Camp stelt zich kandidaat voor de N-VA voor de Kamer in juni.© Joren De Weerdt

“In een democratie garanderen we de rechten van iedereen, ook die van de partijen die geen bord kunnen zetten”, stelt Van Camp. “Wij hebben geen probleem met de sterke positie van CD&V in onze gemeente. Ook wij hebben immers veel tuinborden staan bij onze sympathisanten. Wat niet kan, is dat diezelfde CD&V haar absolute meerderheid in de gemeente misbruikt om geen gemeentelijke aanplakborden te zetten en zo de campagne van kleine partijen fnuikt.”

Een voorbeeld van een aanplakbord in de gemeente Willebroek, waar alle partijen campagne kunnen voeren in de aanloop naar de bovenlokale verkiezingen in juni.© Joris Herregods

Puurs-Sint-Amands is niet de enige gemeente die geen verkiezingsborden ter beschikking stelt. Ook Steenokkerzeel besloot onlangs om geen afficheruimte te voorzien in de aanloop naar 9 juni. “Je bent als gemeente inderdaad niet verplicht om aanplakborden te voorzien”, bevestigt Nathalie Debast, woordvoerder van VVSG (Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten). “Er zijn meerdere gemeenten die dat ook niet doen. Hoeveel precies, dat weten we niet. Zoiets hebben we nog nooit bevraagd.”

Burgemeester reageert verwonderd

“Ik moet zeggen dat ik een beetje verwonderd ben dat ons bestuur opnieuw met dit punt van kritiek wordt geconfronteerd”, reageert burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V - team Koen). “In april 2019 hebben wij al besloten om geen aanplakborden meer te voorzien. Wij hebben er zelfs geen meer in stock. Toen was er ook niemand die zich daartegen heeft verzet.”

“Onze technische dienst heeft andere prioriteiten. Het plaatsen van die borden brengt heel wat werk met zich mee”, verklaart Van den Heuvel. “Bovendien zijn er vandaag de dag meer dan genoeg kanalen om kiezers te bereiken. Er is sociale media, men kan posters op privé-eigendom ophangen, brochures, flyers, enzovoort.”

Een foto uit 2018 van een aanplakbord met propaganda voor gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen in het toenmalige Puurs.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners