Steven en zijn moeder Wivina Demeester
Foto: Wivina Demeester

Zoon van ex-minister Wivina Demeester overleden: "Door hem is verblijfscentrum Monnikenheide opgericht"

Dit weekend is Steven Demeester overleden, de zoon van voormalig CD&V-minister Wivina Demeester (80). Hij had het syndroom van Down en verbleef in de zorginstelling Monnikenheide-Spectrum in Zoersel, die mede dankzij hem opgericht werd. 

Zijn moeder Wivina Demeester vertelt dat dit overlijden volledig onverwacht kwam. "Hij is de avond voordien nog heel rustig en goedgezind gaan slapen", vertelt ze aan Radio2. Steven Demeester is 56 jaar oud geworden en overleed aan een epileptische aanval.

"Van in het begin dachten we bij Steven: een probleem of uitdaging kan een kans worden", gaat zijn moeder verder. "We hebben na zijn geboorte dan ook beslist om iets positiefs te doen. Zo ontstond, in samenspraak met vrienden, de gedachte om een centrum voor kortverblijf op te richten in Zoersel."

"Het was de bedoeling om ouders die kinderen met een beperking thuis begeleiden, de kans te geven er een keertje tussenuit te gaan. Ze kregen de kans om hun kind voor een korte of iets langere periode te brengen." Daar is de zorginstelling Monnikenheide-Spectrum ontstaan.

Wivina Demeester vertelt dat het centrum vanaf 1980 alleen maar is blijven groeien. "Monnikenheide begon als een centrum voor kortverblijf voor 35 personen, waar gemiddeld 300 à 400 personen op jaarbasis gebruik van maakten."

"Later zijn daar nieuwe initiatieven bij gekomen: een dagcentrum, permanent verblijf, gedeeltelijk zelfstandig wonen. We zijn daarin ook heel goed gesteund."

"Een briljante voorziening"

Steven Demeester woonde vanaf zijn 33e zelfstandig in het dorp dankzij Monnikenheide-Spectrum. Van daaruit ging hij zelf met de bus naar zijn werk in een beschutte werkplaats. Omdat hij jongdementie kreeg, lukte dat zelfstandig wonen niet meer zo goed. Daarom trok hij in november 2023 permanent in op het hoofddomein van Monnikenheide.

"Ik ben zo dankbaar voor de goede zorg die hij in de laatste maanden gekregen heeft", zegt zijn moeder. "Het is een briljante voorziening en iedereen wordt er op dezelfde liefdevolle manier begeleid. Ik kreeg vandaag nog een bericht van iemand die zei: 'Ik hoop dat mijn zoon daar ook zal kunnen verblijven.'"

Steven Demeester en zijn vader Paul in Venetië
Foto: Wivina Demeester

"Het zonnetje in huis"

"Hoe moeilijk het ook is dat hij zo plots gegaan is, het is voor ons een absolute troost dat hij zo graag gezien was door iedereen", vertelt Wivina Demeester. "Hij was het zonnetje in huis, een heel gelukkig man die iedereen graag zag en die ook met iedereen begon te praten."

"Het is ongelooflijk hoeveel reacties ik vandaag lees van mensen die met hem op de bus zaten. Iemand schreef: 'Met Steven op de bus moest je je nooit vervelen.'"

De oud-minister is mee lijstduwer op de Antwerpse CD&V-lijst bij de federale verkiezingen, maar zegt dat de politiek nu een tijdje naar de achtergrond schuift. "Wij moeten de tijd krijgen om dit verlies te plaatsen en dat is natuurlijk niet eenvoudig. Onze familie komt dit weekend van ver naar Zoersel om afscheid te nemen."

Foto: Wivina Demeester

Meest gelezen