© Marc Peeters

Slachthuis Sus Campiniae ligt opnieuw onder vuur

Een honderdtal mensen nam zaterdag deel aan een korte protestwandeling naar slachthuis Sus Campiniae in Oevel (Westerlo). Er is dringend nood aan volledige juridische duidelijkheid rond de uitbating.

Marc Peeters

De actievoerders waren voornamelijk leden van dierenrechtenorganisaties, maar ook omwonenden stapten mee op. “In april van dit jaar heeft de Raad van State de door minister Schauvliege (CD&V) afgeleverde vergunning voor het slachthuis nietig verklaard”, weet actievoerder Ellen Douwen.

Volgens de raad had de minister de toekenning van de vergunning onvoldoende gemotiveerd. “In de praktijk betekende dit dat het bedrijf terugvalt op de eerder toegekende vergunning door de bestendige deputatie waar wij beroep hebben tegen aangetekend.”

De bal lag zo ook meteen terug in het kamp van de minister. Die kan een betere motivatie schrijven of bijkomende voorwaarden opleggen. “Probleem is dat we inmiddels vijf maanden verder zijn en we horen er niets mee van. Het bedrijf werkt verder en wij zitten met overlast waaronder geurhinder. We vragen dat Schauvliege snel een standpunt inneemt.”

Volgens de uitbaters van het slachthuis heeft de minister nog tot in november om te reageren. “We zijn en blijven ervan overtuigd dat ons slachthuis, dat gebruikmaakt van de allernieuwste technieken en erg strenge normen hanteert inzake milieu, hier thuishoort. Dat werd ook bevestigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het kader van de bouwvergunning. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat, na bijkomende motivering van minister Schauvliege, onze milieuvergunning zal goedgekeurd worden”, zeggen Dirk Nelen en Dany Cornelis van de nv Sus Campiniae.

Over de geurhinder zijn de meningen verdeeld. Volgens sommige actievoerders is die frequent, anderen beweren dat de meest recente ernstige klachten al dateren van begin augustus. “Er is hoe dan ook geurhinder”, meent Ellen Douwen. “Ik vraag me af of ze het niet willen, dan wel niet kunnen oplossen.”

“Wij doen er alles aan om te zorgen dat onze exploitatie slechts een minimale impact heeft op de ruime omgeving. Bij eventuele overlast vragen wij met aandrang om deze onmiddellijk te melden, ook aan ons. Zo kunnen wij elke melding snel en grondig onderzoeken. We zijn bereid om, als dat nodig blijkt, bijkomende maatregelen te nemen en extra investeringen te doen. Hierdoor kunnen wij onze impact op de omgeving nog verder terugdringen”, aldus nog Dirk Nelen en Dany Cornelis.