© JVDP

Drukknop voor groen op Grote Steenweg geen succes

Het proefproject rond doorstroming op de Grote Steenweg in Berchem wordt niet uitgebreid. De lichte verbetering weegt niet op tegen de technische problemen en de kostprijs.

svw

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begon in juli vorig jaar met slimme verkeerslichten op vijf kruispunten op de Grote Steenweg in Berchem. Ze spelen in op de daadwerkelijke verkeersdrukte. Tijdens de daluren springt het licht op groen als er een wagen aan komt. Dit proefproject stapt af van een vaste frequentie waarbij lichten op groen en rood springen. Dit moet de doorstroming verhogen. Opmerkelijk in dit systeem is dat voetgangers en fietsers groen moeten aanvragen door op een drukknop te duwen. Sommige mensen twijfelden of het systeem wel werkte omdat ze lang op groen licht moeten wachten.

“Uit onze evaluatie blijkt dat er kortere wachttijden waren voor iedereen, dus zowel voor automobilisten als voor voetgangers en fietsers”, zegt AWV-woordvoerder Gilles Van Goethem. “Alleen voor het openbaar vervoer stadinwaarts was het slechter. Daarnaast waren er technische problemen en ligt de kostprijs hoog. Daarom is beslist om dit systeem niet uit te rollen over de rest van de stad. We behouden het wel aan de Grote Steenweg tot de verkeerslichten daar worden aangekoppeld aan de supercomputer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER