ANALYSE WK-SELECTIE - Bondscoach kiest resoluut voor jeugd maar speelt wel met vuur

© Photo News

Ja, het werd een verrassende WK-selectie. Na tien deelnames op rij is er geen plaats meer voor Kevin Pauwels in de Belgische kleuren. Bondscoach Sven Vanthourenhout kiest resoluut voor de jeugd. Een verdedigbare keuze maar ook eentje die niet zonder risico is.

Guy Van Den Langenbergh

Eerst dit: de bondscoach selecteert niet alleen. Hij doet een voorstel naar de wielerbond toe en het is het Dagelijks Bestuur van de wielerbond die het selectievoorstel bekrachtigt. Wie de verantwoordelijkheid enkel en alleen bij de bondscoach legt, is dus niet goed op de hoogte van de selectieprocedure.

Tot voor het weekend leek Kevin Pauwels echter een certitude binnen de selectie van Sven Vanthourenhout. Een gedwongen certitude aangezien de drie hoogst geplaatste landgenoten op de UCI-ranking automatisch geselecteerd moeten worden. En daar staat Kevin Pauwels nog altijd als derde landgenoot maar dat zal morgen veranderen wanneer de nieuwe UCI-ranking wordt bekendgemaakt en Toon Aerts voorbij Kevin Pauwels zal gaan.

En dus is Vanthourenhout niet meer verplicht om Pauwels te selecteren en van die mogelijkheid heeft hij meteen gebruik gemaakt. Zo kan hij een aantal jonge jongens belonen voor hun uitstekend seizoen. Quinten Hermans maar zeker ook Daan Soete, de stille revelatie van de huidige winter.

Er valt wel iets te zeggen voor de keuze van Vanthourenhout. Zowel Hermans (22) als Soete (23) hebben nog een lange carrière voor zich wat van de 33-jarige Pauwels niet kan worden gezegd. Hermans en Soete zullen straks niet op het podium staan maar zullen na het WK wel met een pak ervaring huiswaarts keren. Het is mooi dat beide renners van de bondscoach de kans krijgen die ervaring op te doen.

Argumenten Pauwels

Maar dat maakt de rekening van de kopman van Marlux - Bingoal niet. Kevin Pauwels kan terecht stellen dat hij afgelopen zondag in Nommay voor Soete en Hermans finishte. Kevin Pauwels kan terecht stellen dat hij in bijna alle klassementen voor Soete en Hermans staat. Kevin Pauwels kan terecht stellen dat hij in Valkenburg al twee keer op het podium van de WB-manches stond én er nooit buiten de top vijf is gevallen. Kevin Pauwels kan terecht stellen dat hij de voorbije twee WK’s telkens goed was voor een bronzen medaille.

Maar Kevin Pauwels kan niet ontkennen dat hij aan een middelmatig seizoen bezig is en dat niets erop wijst dat hij over twee weken in Valkenburg top zal zijn. En Kevin Pauwels selecteren in de wetenschap dat hij ergens tussen plaats vijf en plaats tien zal finishen. Tja, dan neem je beter een Quinten Hermans of een Daan Soete mee. Zij zullen in Valkenburg niet beter presteren dan wat Kevin Pauwels zou gepresteerd hebben maar de ervaring die ze in Valkenburg opdoen, zal hen later van pas komen.

Tegelijk heeft de bondscoach enorm veel druk gelegd op de schouders van de twee jonge talenten. Als zij in Valkenburg door het ijs zakken, en die kans bestaat, dan zal de kritiek vanuit het kamp Pauwels / Marlux losbarsten. En dan willen wij het niet eens hebben over het feit dat zowel Hermans als Soete de kleuren verdedigen van de Telenet-Fidea Lions, het team waar Sven Vanthourenhout tot vorige zomer nog aan de slag was als coach en waar zijn boezemvriend Sven Nys de plak zwaait. Zeker weten dat het niet heeft meegespeeld maar even zeker weten dat Jürgen Mettepenningen zijn munitie al heeft klaarliggen.

Nog één opmerking: Kevin Pauwels (of zijn entourage) veroorzaakte vorig jaar in de aanloop naar het WK in Luxemburg heel wat commotie door een negatieve dopingcontrole op twitter te gooien. Het zorgde voor heel wat negatieve spanning in het Belgische kamp. Kreeg Pauwels hiervoor vandaag de rekening gepresenteerd?

Keuze van de redactie

Video