Woonzorgcentrum Sint-Lucia toont zich met eerste referentenbeurs en expositie

In woonzorgcentrum Sint-Lucia gonsde het donderdag van de bedrijvigheid. Voor hun allereerste referentenbeurs kregen ze daar een paar honderd studenten en andere bezoekers over de vloer. Die konden meteen ook al een glimp opvangen van Jong van Hart, de tentoonstelling die

er vandaag opent.

Gunter Jacobs

Zeg niet zomaar rusthuis tegen woonzorgcentrum Sint-Lucia in de Clarissendreef. De honderden bezoekers die er gisteren de referentenbeurs hebben bezocht, weten al beter. “Hiermee zetten we ouderenzorg ook eens op een andere, positieve manier in de kijker”, zegt Margot Piron, kwaliteitsverpleegkundige en stage­coördinator bij Sint-Lucia.

Stands zijn opgebouwd rond twaalf thema’s die met het leven en werk in een woonzorgcentrum verband houden. “Dat gaat van dementie tot maaltijdzorg en diabetes. Medewerkers die in de respectievelijke thema’s zijn ge­specialiseerd, geven de bezoekers informatie”, verduidelijkt Piron, die hiervoor doelgericht Turnhoutse onderwijsinstellingen heeft benaderd. “Alle scholen waar zorgopleidingen worden gegeven, hebben we gevraagd om van een bezoek aan onze beurs een verplichte activiteit te maken. Daar is massaal en enthousiast op gereageerd. Bijna 350 studenten zijn langs geweest. Daarnaast waren ook onze bewoners en hun familieleden uitgenodigd en hebben we dit in andere woonzorgcentra in de omgeving bekendgemaakt.”

Grote klok

Zelf twijfelden ze aanvankelijk om dit aan de grote klok te hangen, bekent Piron. “Omdat we voor deze eerste editie niet goed konden inschatten wat de reacties gingen zijn. Die blijken superpositief. En nee, dit is geen veredelde jobbeurs”, voegt ze eraan toe voor we de vraag kunnen opwerpen. “Wij merken gewoon dat in zorgopleidingen vaak de nadruk wordt gelegd op het zorgende. Dat is hier uiteraard belangrijk, maar met deze beurs willen wij laten zien dat ouderenzorg meer omvat. In de maatschappelijke beleving heeft een woonzorgcentrum nog vaak een negatieve bijklank. Wij willen er graag aan meewerken om dat beeld te kenteren. Hopelijk kunnen we zo aan de basis iets betekenen voor deze honderden studenten, die toch de mensen van de toekomst zijn.”

­Bloedgroep K

Jong van Hart, de tentoonstelling die vandaag in de hal van Sint-Lucia opent, sluit daarop aan. De expo past in een sociaal-artistiek project van kunstenaarscollectief Bloedgroep K. Bezieler Tom De Ridder was voorafgaand al met een slingergrammofoon en 78-toerenplaten met oude volksliedjes op stap gegaan naar woonzorgcentra.

“Daar riepen mijn platen herinneringen op”, merkte hij. Om het taboe rond oud worden, vereenzaming en sociaal isolement te tackelen, betrok hij er jongeren bij. Drie klassen van Freinetschool De Regenboog kwamen in Sint-Lucia met bewoners babbelen, spelen en zingen. Die ontmoetingen en ervaringen verwerkten de kinderen nadien in kunstwerken.

Dat hele artistiek traject legde fotograaf Johan Eeckhout vast. Door de combinatie van zijn foto’s en de kinderwerken toont de expo volgens de bezielers “het zingen van de tijd”.

“Deze tentoonstelling brengt ouderen en jongeren met elkaar in contact. Dat is ook wat ook onze woon-leefbegeleiders – vroeger: de animatoren – doen; de buurt betrekken bij het leven in het woonzorgcentrum”, zegt Margot Piron.

Slotmanifestatie

Jong van Hart, expo over de ontmoeting tussen jong & oud is tot 25 november elke dag tussen 10u en 17u toegankelijk. Het project, ondersteund door Erfgoed Noorderkempen, de stad Turnhout en cultuurhuis de Warande, krijgt in maart nog een vervolg. Dan vindt in de Warande een slotmanifestatie plaats. Ook verschijnt er een publicatie. Het hele project kan online worden gevolgd.

bldgrpk.tumblr.com, jongvanhart.tumblr.com, www.­facebook.com/jongvanhartproject