Direct naar artikelinhoud
luchtvaart

Vliegveld Berlijn gaat oktober 2020 open

Een vliegtuig van Air Berlin (L).Beeld EPA

De nieuwe vluchthaven van de Duitse hoofdstad Berlijn zal in oktober 2020 definitief in gebruik worden genomen. De opening ervan, die oorspronkelijk gepland stond voor 2012, is al vele malen uitgesteld.

"De geplande openingsdatum van oktober 2020 is een betrouwbare", zei Engelbert Luetke Daldrup, de huidige baas van het nieuwe vliegveld. De vertragingen werden veroorzaakt door onder meer bureaucratische rompslomp, technische problemen en een vermeend omkoopschandaal. Ook de leiding over het project wisselde de afgelopen jaren veelvuldig.

Ook de problemen van luchtvaartmaatschapppij Air Berlin, een beoogde grote speler op de nieuwe luchthaven, hebben voor uitstel van opening gezorgd. Air Berlin vroeg eerder dit jaar faillissement aan en het is nog onduidelijk of en hoe het verder gaat met het bedrijf. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil het graag overnemen, maar stuit nog op Europese mededingingsregels.

Het nieuwe vliegveld gaat twee verouderde luchthavens Tegel en Schönefeld ontlasten, die beide nog stammen uit de tijd van de Koude Oorlog. Het was de bedoeling dat Tegel zou gaan sluiten maar Berlijners stemden in een referendum voor behoud ervan.