Schepen Helmut Jaspers hoopt dat veel mensen ontharden en zuiver steenpuin afvoeren.© IF

Essen lanceert ‘Tegeltaxi’ in strijd tegen verharding

Essen, Wuustwezel -

Inwoners van Essen die tegels, stenen of beton vervangen door bloemen of planten, kunnen het steenpuin gratis laten afvoeren door de ‘Tegeltaxi’. Maximaal 10m² verharding haalt de gemeente op als je aan de voorwaarden voldoet.

Stijn de Koning

“In Essen stimuleren we de mensen om actief verharding te verwijderen”, zegt Helmut Jaspers, Essens schepen van Leefmilieu, Duurzaamheid en Klimaatbeleid (Vooruit). “Elk gezin dat tegels inlevert op het recyclagepark ontvangt een gemeentelijke bijdrage van 25 euro, goed voor ongeveer 5m² ontharde grond. Verder bieden we een subsidie van 15 euro per vierkante meter voor elke ontharde en met groen beplante zone (planten, struiken) in je (voor)tuin. Nu gaan we nog een stap verder met de start van de ‘Tegeltaxi’.“

Tegeltaxi

”De Tegeltaxi haalt gratis uitgebroken verharding bij de mensen thuis op. Mits een aanvraag krijgen Essenaren de kans om maximaal drie bigbags of 10 m² uitgebroken ontharding te laten ophalen door de technische dienst van de gemeente. Voor je start, bepaal je best eerst goed waar je tegels, beton, stenen of andere verharding of halfverharding wilt verwijderen en vervangen door bloemen, bomen of gras”, vervolgt Jaspers.

“Om in aanmerking te komen voor de Tegeltaxi gelden enkele voorwaarden. Zo leg je eerst een duidelijk plan voor waar je wilt ontharden en wat er in de plaats komt. En de ophaallocatie moet bereikbaar zijn voor de vrachtwagen met kraan. Het op te halen materiaal moet voldoen aan de Igean-voorwaarden van ‘zuiver steenpuin’”, legt Helmut Jaspers uit.

Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

“Als gemeente Essen nemen we ook opnieuw deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Dat loopt nog tot 31 oktober en stimuleert het ontharden van openbaar en privaat terrein. Iedereen kan het aantal ‘gewipte tegels’ ingeven in de tegelteller op de gemeentelijke website. Net als vorig jaar gaan we weer de strijd aan met onze buren van Wuustwezel om de meeste tegels te ontharden en te vervangen door groen. Samen maken we van Essen de beste Tegelwipper van Vlaanderen!”, klinkt Helmut Jaspers overtuigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners