Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Als het van Kompany afhangt, volgt dinsdag al een nieuw volksfeest

Vincent Kompany na de winst tegen Brazilië.Beeld AFP

Als het van Vincent Kompany (32) afhangt, volgt dinsdag al een nieuw volksfeest. En over een week het ab-so-lu-te delirium. "We moeten nu doorgaan."

Vanuit zijn rug dook hij op. Een innige knuffel volgde, waarbij het flesje water van Thierry Henry de grasmat in Kazan besprenkelde. Vincent Kompany wist met zijn vreugde geen blijf. Net als na de owngoal van Fernandinho, die hij mee in de eerste zone had afgedwongen. Ook toen liep Kompany naar de Franse assistent-coach van de Rode Duivels en viel hij hem in de armen.

"Dit is onze finale", had hét gezicht van deze generatie zich vooraf op de borst geklopt. Met de bijkomende mededeling dat dit België hoegenaamd geen schrik had van Brazilië. "Het kan even goed hún laatste match zijn", grijnsde Kompany in Dedovsk. En zie. "Wat er nu volgt, als dit onze finale was?" Kompany glimlachte eens. "Hmmmm. Een nieuwe finale, hé. Het is mooi wat we hier meemaken. (enthousiast) Onze supporters mogen feesten, jullie (doelt op de media, red.) mogen genieten. Ik vind dat dat belangrijk is. En we moeten ons plezier niet laten bederven door het verdere vervolg, of we nu al dan niet in de finale geraken. Nee, geniet nu! Wij zullen ons ondertussen wel voorbereiden en focussen op de volgende match, zoals we dat ook gedaan hebben tegen Brazilië. Wat we vooraf ook gezegd hadden. Nu wacht er ons opnieuw een goeie ploeg, Frankrijk. Maar we kunnen het", klonk het vol zelfvertrouwen.

Thierry Henry en Vincent Kompany: dolle vreugde.Beeld Photo News

Neem het van ons aan: deze Kompany is nog niet van plan snel Rusland te verlaten. Sowieso blijven de Rode Duivels tot zaterdag, maar Kompany wil komend weekend niet opnieuw naar Sint-Petersburg, waar naast de confrontatie met Frankrijk ook de kleine finale plaatsvindt. Nee, hij wil naar Moskou. "This is not the end. We hebben genoeg spelers die tot het echte einde willen meegaan. We gaan blijven alles geven. Aan ons om nu Frankrijk te proberen verslaan en zo in de finale te geraken. (denkt) Niemand is op dit moment al voldaan. Uiteraard niet. Dat mag gewoon ook niet."

Kompany had op dat moment al via zijn sociale media opgeroepen om dinsdag massaal naar de halve finale te komen en zo de Rode Duivels te steunen. "Een logistieke inspanning graag, zodat onze fans in groten getale naar Sint-Petersburgs kunnen komen. We hebben onze supporters nodig voor de halve finale, maar we moeten het eerst haalbaar maken."

Om nadien in de mixed zone van Kazan af te sluiten met de woorden: "Wat dit land bereikt heeft op voetballend vlak, is uniek. We moeten doorgaan nu."

'Wat dit land bereikt heeft op voetballend vlak, is uniek. We moeten doorgaan nu'
Vincent Kompany
Kompany is nog lang niet voldaan: "This is not the end"
Beeld AFP