Foto: Stadtarchäologie Wien

Romeins massagraf uit 1e eeuw ontdekt in Wenen: "Grootste in Centraal-Europa"

Romeinse overblijfselen die in oktober 2024 ontdekt werden tijdens renovatiewerken, blijken een massagraf te zijn uit de 1e eeuw, waar meer dan 150 soldaten in gestapeld waren. De overblijfselen zouden een beter beeld kunnen geven over de geschiedenis van de stad Wenen en de relaties tussen Romeinen en Germanen. 

Wanneer een bouwfirma in oktober 2024 een voetbalveld aan de rand van de stad Wenen aan het renoveren is, botst die op een hoop menselijke resten. De overblijfselen worden opgegraven en meegenomen naar het lab waar een wetenschappelijk onderzoek wordt opgestart. 

In totaal zijn er meer dan 129 intacte skeletten gevonden op zo'n 20 vierkante meter. Dat aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Doordat nog veel botresten in het graf gevonden zijn, rekenen de archeologen op meer dan 150 lijken die in het graf lagen, kriskras op elkaar gestapeld.

Foto: Stadtarchäologie Wien

Nu blijkt dat het om een Romeins massagraf gaat uit de 1e eeuw na Christus. En dat is iets heel unieks, want in die periode werden overledenen – naar Romeinse traditie – gecremeerd. Nergens in Centraal-Europa is zo'n groot massagraf bekend. 

“Ik voer ondertussen al 25 jaar onderzoek naar Wenen in de Romeinse periode. Ik dacht dat niets me meer kon verrassen - en toen kwam deze ontdekking", vertelt Michaela Kronberger, hoofd van de archeologische collecties van het Weense Museum, aan het magazine van het museum

Gevolg van een veldslag 

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om bijna allemaal gezonde en erg lange mannen. Ze zouden tussen de 20 en 30 jaar oud geworden zijn. Stukken van hun uitrusting, waaronder een dolk, een deel van een helm en 'schoennagels', zijn gevonden in het graf. 

Ze werden slachtoffer van een veldslag. De soldaten hadden verschillende verwondingen van stompe en scherpe wapens zoals speren, dolken, zwaarden en ijzeren bouten, die van een afstand werden afgevuurd. 

“Elk skelet dat tot nu toe is onderzocht heeft minstens één verwonding die is toegebracht op het moment van overlijden", zegt Michaela Binder van Novetus, een Oostenrijks bedrijf dat archeologische werken uitvoert. Bij een soldaat stak zelfs nog een speerpunt in zijn bekken.

Die schoennagels zitten in de zool van de 'caligae', dat zijn Romeinse lederen schoenen die tot de militaire uitrusting behoren.
Foto: Stadtarchäologie Wien
Verschillende stukjes van legerhelmen werden gevonden in het graf.
Foto: Stadtarchäologie Wien
De speerpunt dat uit het bekken stak.
Foto: Stadtarchäologie Wien

Romeinse veldtochten

De onderzoekers vermoeden nu dat er een verband is met de veldtochten van de Romeinse keizer Domitianus. Hij was keizer van 81 tot 96 na Christus. Aan het eind van 1e eeuw liet hij een groot militair kamp in 'Vindobona' oprichten. Daaruit ontstond later de stad Wenen. 

Mogelijk is dat het eerste tastbare bewijs van gevechten uit die periode. "Er zijn verhalen over Germaanse stammen die toen de Donau overstaken en een Romeins legioen uitschakelden", vertelt stadsarcheoloog Martin Mosser. 

Nu volgt een verder onderzoek om te achterhalen wie de slachtoffers precies waren, want die opgravingen bieden een unieke kans om de verhoudingen tussen de Romeinse soldaten en Germaanse strijders van dichtbij te bestuderen, klinkt het. Mogelijk geeft het ook een beter inzicht over de stichting van de Oostenrijkse hoofdstad. 

Thema

Meer Buitenland?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen