Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen 2024

Live - Verkiezingen 2024. PS ‘liever niet’, Ecolo ‘zeker niet’ met N-VA in één regering • Na ultieme peiling: ‘Groen heeft je nodig’

PS-voorzitter Paul Magnette ging vorige week in debat met N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

Lees het meest recente nieuws over de verkiezingen in deze liveblog
Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws

• Overzicht. Dit moet u weten voor u gaat stemmen

Voor u uitgelegd. Als N-VA op één plaats boven Vlaams Belang kan eindigen, is het hier: dit staat er op 9 juni op het spel in uw provincie

• Stemtest. Deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven

Dossier: volg al het verkiezingsnieuws

Liveblog

  1. Deze liveblog is afgesloten

    U kan de verkiezingsliveblog hier verder lezen.

  2. GroenLinks-PvdA en PVV van Geert Wilders grote winnaars Europese verkiezingen in eerste exitpoll Nederland

    In Nederland is GroenLinks-Pvda met acht zetels de winnaar van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dit blijkt uit de exitpolls. De PVV van Geert Wilders volgt op de voet met zeven zetels. 

    De huidige coalitiepartners van de PVV behaalden respectievelijk vier zetels (VVD), twee zetels (BoerBurgerBeweging) en één zetel (Nieuw Sociaal Contract). De uitslag wijkt daarmee af van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing, waarbij deze rechtse partijen de grote winnaar waren. De verhouding tussen eurosceptische en pro-Europese kiezers is met deze voorlopige resultaten ongeveer gelijk aan 2019.

  3. PS 'liever niet', Ecolo 'zeker niet' met N-VA in één regering

    PS-voorzitter Paul Magnette zegt er alles aan te zullen doen om een regering met de N-VA te vermijden. Dat heeft hij gezegd op het debat met zes Franstalige partijvoorzitters op de Franstalige zender RTL. Een regering met N-VA uitsluiten deed hij evenwel niet. Ecolo-voorzitter Jean-Michel Nollet deed dat overigens wel.


    PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld BELGA

    Magnette haalde bij die gelegenheid nog eens uit naar zijn rivaal Georges-Louis Bouchez (MR). “Het is niet slim om nu al aan de N-VA aan te bieden om te onderhandelen over een staatshervorming.” Dat zag Bouchez uiteraard anders. “Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk een regering op de been te brengen. Wallonië en Brussel moeten zich herpakken en stoppen met het achteruitgangsdenken van links.” De N-VA uitsluiten noemt hij “onverantwoord.”

    Pittig momentje kwam er op het eind ook toen PVDA-leider Raoul Hedebouw vond dat de volgende premier best “een echte Belg zou zijn die de twee landstalen spreekt”. Een steek naar de eentalig Franse Bouchez, die dergelijke ideeën “onzin” noemde.

  4. 'Groen heeft je nodig'

    'De peiling vandaag stelt de zaken op scherp: Groen heeft je nodig', dat is de reactie van Groen-kopstukken Nadia Naji, Jeremie Vaneeckhout en Petra De Sutter op de nieuwe peiling van VTM waar Groen 6,1 procent haalt.

    'Kiezers weten heel goed wat belangrijk is en hebben nog drie dagen om te beslissen wat voor samenleving ze kiezen. Groen staat voor hoop en daadkracht. Dat betekent investeren in eerlijk klimaatbeleid, pal achter de mensenrechten staan en hulp bieden aan wie het nodig heeft. Zonder Groen is klimaat ook het eerste dat van de agenda verdwijnt, dat mogen we niet laten gebeuren', aldus Naji en Vaneeckhout.

    'Groen is de beste garantie op links en progressief beleid. Dat maakt Groen uniek en maakt Groen nodig in het verruwende politieke landschap vandaag, waar iedereen opschuift naar rechts', vullen ze aan.

    De Sutter besluit: 'Deze peiling is niet de verkiezingsuitslag en hoeft niet de realiteit te worden. Elke kiezer kan nog zelf een beslissing nemen. Voor een toekomst mét Groen, is jouw stem nodig. Het is nog niet te laat. Jij kiest en bepaalt de toekomst.'

  5. Bouchez geeft stemadvies: 'Zondag steun ik Egbert'

    "Hij is een echte liberaal, met een visie voor Vlaanderen en voor België", klinkt het in een campagnevideo van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Daarin spreekt hij - in het Nederlands! -  zijn steun uit voor voormalig Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert voor de verkiezingen van komende zondag. 

    Lachaert staat op de tweede plaats op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. Verder zegt Bouchez in de video nog nog dat Lachaert "een vriend" is, en "iemand met wie ik goed samenwerk". 

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. Groen-kopstuk De Sutter: "Ik denk dat de maskers bij Vlaams Belang afgevallen zijn"

    Vicepremier Petra De Sutter (Groen) gelooft niet dat Vlaams Belang holebirechten zal vrijwaren indien de partij aan zet is. "We zien wat andere extreemrechtse partijen in Europa doen als ze aan de macht komen", zegt De Sutter op een campagne-evenement in Gent. "Het eerste dat premier Meloni in Italië heeft gedaan is het meemoederschap juridisch onmogelijk maken. Als twee lesbische vrouwen op de geboorteakte van een kind staan, wordt een van die twee gewoon verwijderd."

    Voorzitter Tom Van Grieken geeft aan dat holebi-rechten "verworven rechten" zijn, maar De Sutter gelooft dat niet. "En dan voegt hij eraan toe dat het huwelijk wel voorbehouden is voor een man en een vrouw. En dat twee mannen geen kinderen moeten krijgen of opvoeden. Dus de volledige LGBTQ-agenda staat onder druk. Het gaat nochtans over fundamentele rechten van mensen. Uiteraard gaan ze die terugdraaien als ze als ze dat zouden kunnen." "Ik denk dat de maskers bij het Vlaams Belang nu toch wel wat afgevallen zijn", zegt De Sutter.

  7. Jong N-VA niet akkoord met standpunt Bart De Wever over onafhankelijkheid

    De jongerenafdeling van N-VA lijkt zich te distantiëren van de uitspraak van partijvoorzitter Bart De Wever over Vlaamse onafhankelijkheid. Voor hem is onafhankelijkheid niet langer een must als het confederalisme goed werkt. Hiermee leek de N-VA-voorzitter terug te komen op artikel 1 van de statuten van zijn partij, dat stelt dat de partij streeft naar een onafhankelijke republiek Vlaanderen.

    "Samen met heel wat andere Jong N-VA'ers engageer ik me in de politiek voor de realisatie van een onafhankelijke Vlaamse republiek", zegt Jong-N-VA-voorzitter Jeroen Bergers daarover op X.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Jong N-VA heeft in het verleden van Vlaamse onafhankelijkheid al meermaals een strijdpunt gemaakt. "We zijn niet tegen confederalisme, maar willen niet dat het daar eindigt", zei toenmalig voorzitter Viktor Rooseleer enkele jaren geleden. 

  8. Rousseau opnieuw in Ninove

    Vooruit-politicus Conner Rousseau is donderdagavond rond 19 uur opnieuw het café in Ninove binnengestapt waar hij woensdagavond vroeger dan gepland was vertrokken van een campagnebijeenkomst, naar eigen zeggen omdat er bedreigingen werden geuit.

    Het café is aardig volgelopen en alles verloopt rustig. Rousseau heeft geen micro genomen voor een speech, maar luistert naar de mensen en neemt foto's en selfies.

    Onder de aanwezigen is een delegatie van de socialistische vakbond ABVV, met onder meer algemeen secretaris Miranda Ulens en oud-voorzitter Rudy De Leeuw. "Ik kom om te steunen. Ik vind niet dat men mensen door intimidatie het woord mag ontnemen", aldus Ulens, die er woensdag nog niet bij was.

    Buiten het café houdt een agent een oogje in het zeil. De Ninoofse politie had eerder op de dag een andere versie van de feiten gegeven dan Rousseau. Volgens de politicus werd het evenement stopgezet op aanraden van de politie, maar de korpschef ontkende dat.

  9. Ultieme peiling voor de verkiezingen: Vlaams Belang blijft grootste, Open Vld en Groen zakken verder weg

    Vlak voor verkiezingsdag kruipen Vlaams Belang en N-VA dichter naar elkaar toe in de peiling van HLN en VTM Nieuws. De partij van Tom Van Grieken blijft wel de grootste van Vlaanderen. Groen en Open Vld mogen zich stilaan opmaken voor een pandoering, Vooruit zit weer lichtjes in de lift.

    Lees ook: ‘Vooruit doet het beter, en dat komt niet enkel door Conner-effect’

  10. Guy D'haeseleer vraagt om camerabeelden van luisteravond in Ninove openbaar te maken en eist excuses van Rousseau

    Guy D’haeseleer, Forza Ninove-kopman en Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, vindt dat Vooruit-kopstuk Conner Rousseau zijn excuses moet aanbieden aan Vlaams Belang en aan de inwoners van Ninove.

    Een luisteravond met Conner Rousseau in café Ragtime in Ninove werd gisteravond vroegtijdig stopgezet. Over wat er precies is gebeurd, zijn er verschillende versies. Volgens Rousseau zelf waren er “tientallen ruige types” die hem bedreigden, volgens burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) en de korpschef van de Ninoofse politie ging het om vier passanten die ‘boe’ riepen. Die laatsten spreken ook tegen dat de veiligheid van Rousseau niet meer gegarandeerd zou zijn geweest, zoals Rousseau had gezegd.

    Guy D'haeseleer.Beeld Photo News

    D’haeseleer heeft het over “flagrante leugens” door Rousseau en vindt dat die zijn excuses moet aanbieden aan de Vlaams Belangers en de Ninovieters. Rousseau had aangegeven dat hij zal blijven strijden tegen extremen. “Ik wil ook dat de camerabeelden publiek worden gemaakt om de leugens van Rousseau te ontmaskeren”, zegt D’haeseleer.

    Via sociale media heeft D’haeseleer intussen ook vrienden en sympathisanten afgeraden om vanavond af te zakken naar Ninove, waar Rousseau een nieuwe poging voor een luisteravond onderneemt. “Mag ik iedereen oproepen om niet op zijn provocatie in te gaan. Hij heeft maar één bedoeling en dat is ons in een slecht daglicht te stellen. Ik begrijp jullie frustratie met betrekking tot deze provocatie, maar laat jullie niet vangen”, waarschuwt D’haeseleer.

  11. Conner Rousseau (Vooruit) spreekt vanavond opnieuw in Ninove

    Ex-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau keert donderdagavond terug naar Ninove voor een campagne-event. Op woensdag besliste de lijstduwer om abrupt een zogenaamde luisteravond in de Oost-Vlaamse stad te beëindigen. Volgens Rousseau kon de politie zijn veiligheid niet garanderen, omdat er "een bende op komst was". 

    Rousseau zal spreken in café Ragtime in Ninove, zo blijkt uit een campagnemail. "Vanavond ga ik opnieuw naar Ninove. Om te luisteren wat er leeft. Ik laat mij niet intimideren", aldus Rousseau. Hij roept sympathisanten op om "massaal" op te dagen.

    Op donderdag nuanceerde de lokale politie het incident rond de lijstduwer (zie vorig bericht). "De organisator en meneer Rousseau hebben beslist om vroeger af te breken", zegt korpschef Wim Pieteraerens. "Op geen enkel moment heeft de politie dat gevraagd. Wij konden perfect zijn veiligheid garanderen en waren ter plaatse met vijf mensen."

    In de entourage van Rousseau is donderdagmiddag, in een reactie aan persagentschap Belga, te horen dat zes mensen een halfuur aan het café stonden en beledigingen uitten. Net voor de politie arriveerde, zijn ze vertrokken. "De agenten waren met vijf ter plaatse, maar verklaarden dat ze een uur later maar met twee meer zouden zijn. Daarom raadden ze aan het evenement stop te zetten", klinkt het. 

  12. Korpschef Ninove nuanceert incident met Rousseau: 'Geen sprake van tumult of amokmakers'

    Video wordt geladen...

    Dat ex-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau woensdagavond een campagne-evenement in het Oost-Vlaamse Ninove vroeger heeft beëindigd, is niet gebeurd op vraag van de lokale politie van Ninove omdat zijn veiligheid niet gegarandeerd zou kunnen worden. Dat zegt korpschef Wim Pieteraerens. Volgens hem bestond het incident uit niet meer dan vier passanten die in het openstaande deurgat van het betreffende café 'boe' riepen en daarna meteen zijn verder gewandeld. Daarop besliste de lokale Vooruit-afdeling de politie te bellen.

    Het incident vond plaats in Café Ragtime in het centrum van Ninove. "Ik moet afronden, want er is een bende op komst en de politie is met te weinig om mijn veiligheid te garanderen", zo citeerde Het Nieuwsblad woensdagavond Rousseau toen hij zijn luisteravond in Ninove vroeger afsloot dan verwacht.

    Rousseau werd onder politiebegeleiding naar zijn auto gebracht en stelde later dat de amokmakers volgens getuigen bedreigingen hadden geuit. De lokale politie gaf echter geen enkel advies om het evenement te stoppen, zegt korpschef Pieteraerens. "De organisator en meneer Rousseau hebben beslist om vroeger af te breken. Op geen enkel moment heeft de politie dat gevraagd. Wij konden perfect zijn veiligheid garanderen en waren ter plaatse met vijf mensen." Volgens Pieteraerens was er dan ook geen enkele sprake van tumult of amokmakers.

    "Er is nooit sprake geweest van een knokploeg, er waren geen tegenbetogers, geen protesten te zien."

    Het parket Oost-Vlaanderen werd niet op de hoogte gebracht van het incident. Het parket was in november vorig jaar wel een onderzoek gestart naar bedreigingen ten aanzien van Rousseau, nadat in Sint-Niklaas mondelinge doodsbedreigingen zouden geuit zijn. Het is niet duidelijk of dat onderzoek resultaat opleverde.

    Video wordt geladen...

  13. Tussen de donkerrode verkiezingsaffiches in Borgerhout: ‘Jos D’Haese? Die krijgt mijn stem’

    Borgerhout is sinds jaar en dag een linkse enclave in het overwegend rechts-conservatieve Antwerpen. Tot nu met Groen als grootste partij, maar daar brengt de oorlog in Gaza misschien verandering in. 

    Lees de reportage: 'Alle politici zijn voor mij hetzelfde. Ze beloven veel, maar doen niets'

  14. Bart De Wever (N-VA): breekpunt Vooruit over warme maaltijden op school is 'absolute neen'

    N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt het idee van gratis warme maaltijden voor alle leerlingen op school "belachelijk". Voor de socialisten van Vooruit is dat voorstel nochtans een breekpunt om in een eventuele volgende Vlaamse regering te stappen.

    "We gaan slimme keuzes moeten maken, en we gaan Vlaanderen niet in de schulden steken", zo zei De Wever vanmorgen op Radio 1. Gerichte maatregelen kunnen wat De Wever betreft wel en zijn ook nodig, maar een algemeen aanbod aan alle leerlingen in Vlaanderen - "ook in de colleges in Brasschaat" - komt er voor hem niet.

    "Een van de domste dingen die je kan doen, zijn warme maaltijden op school. Om 0,3 procent van de leerlingen te helpen, ga je iedereen een warme maaltijd aanbieden. Dat kost 1,2 miljard. Dat breekpunt zal gebroken moeten worden, want dat is belachelijk en absurd. Onze scholen zijn daar niet op uitgerust. Een school is geen restaurant of psychologisch centrum. Dat is een absolute 'neen'."

    N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

    'Zal nooit iets herfederaliseren'

    De N-VA-voorzitter zei verder nog dat hij "nooit iets zal herfederaliseren", waarbij gesplitste politieke bevoegdheden opnieuw naar het federale niveau worden gebracht.

    "Gezondheidszorg moet naar de deelstaten, als je dat ooit gesaneerd wil krijgen", aldus De Wever. "Dat zal in een Vlaamse context moeten, in een Belgische context zal dat veel te duur zijn. Daar geloof ik totaal niet in." Een aantal Franstalige partijen, zoals Les Engagés en de liberale MR, lieten de voorbije weken verstaan dat een staatshervorming wat hen betreft bespreekbaar is. Maar dan moet er ook gesproken kunnen worden over het opnieuw overhevelen van bevoegdheden naar de federale staat. Zo is de MR voorstander om het luik preventie in de gezondheidszorg en de justitiehuizen terug naar het federale niveau te brengen.

    Maar daar doet De Wever nu al de deur voor dicht. "Dat ga ik niet bespreken", zei hij onomwonden. Tegelijkertijd zei De Wever dat Vlaamse onafhankelijkheid voor hem niet meer per se het einddoel is. 

    "Als het confederalisme ertoe leidt dat je eigen financiële verantwoordelijkheid hebt, dat je de welvaart kan beschermen en versterken, dan volstaat dat voor mij", zei hij. "De vraag is bovendien wat onafhankelijk nog is in de 21ste eeuw. Het idee van een 19de-eeuws land te stichten dat voor alles bevoegd is, is een achterhaald idee."

    Geen lokale coalities met VB

    De Wever bevestigde op Radio 1 nog dat hij de N-VA-burgemeesters zal vragen om bij de lokale verkiezingen van oktober geen lokale coalities met Vlaams Belang te maken, zelfs indien die mogelijk zouden zijn. "Mijn ordewoord is dat Vlaams Belang de kortste weg is naar Vivaldi II. Dat zou de anderen het perfecte excuus geven om N-VA buitenspel te zetten, en dat kan niet de bedoeling zijn."

    De Wever blikte ook terug op wat hij "een sleutelmoment in de campagne noemde", toen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in het VTM-programma Het Conclaaf de strategie van zijn partij om Vlaanderen onafhankelijk te maken uit de doeken deed. Hij verwees daarbij naar 'het keukenwekkertje van de bomma', het idee om de Franstaligen vijf jaar de kans te geven om een akkoord met Vlaanderen te sluiten, en bij gebrek daaraan eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. "Bij ons zei heel de partij: dit is zo hopeloos. We moeten niet meer omkijken, het zal aan ons zijn of er zal niets meer gebeuren", aldus De Wever.

  15. MR dient twee klachten in tegen Solidaris

    De Franstalige liberalen van MR dienen twee klachten in tegen Solidaris, het socialistisch ziekenfonds. Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez beschuldigt Solidaris ervan zijn leden een e-mail te hebben gestuurd waarin het campagne voert voor de PS.

    Op die manier, zei Bouchez donderdag op Bel-RTL, gebruikt de mutualiteit publiek geld op een manier die niet toegelaten is. Ze heeft volgens hem ook de privacywetgeving met de voeten getreden door haar ledenlijst te gebruiken voor verkiezingsdoeleinden.

    Volgens visuals die de Franstalige liberalen op sociale media verspreid heeft, heeft Solidaris de vergelijking gemaakt tussen de partijprogramma's van de MR en de PS, waarbij ze de MR ervan beschuldigt het budget voor de gezondheidszorg met 12 procent te willen verminderen en de facturen voor de patiënt duurder te zullen maken, terwijl de PS volgens de mutualiteit wel met een "volledig programma" naar de kiezer trekt, met bovendien een "aangepaste financiering".

    "Wij willen geen euro minder aan de gezondheidszorg geven. Dat is fake news", aldus Bouchez.

  16. Kan de echte Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) nu opstaan?

    Wie trekt zondag de Europese lijst voor Vlaams Belang? De afgeborstelde Tom Vandendriessche (45) die de rechterhand is van Tom Van Grieken, of de antisemitische white supremacist die met Europees geld morst? "Ik vind de laster en verdachtmakingen in deze campagne beneden alle peil."

    Lees het portret van Tom Vandendriessche.

  17. Nederland trapt verkiezingen Europees Parlement af

    In Nederland gaan rond deze tijd de stembussen open voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Onze noorderburen trekken zo de Europese verkiezingen op gang.

    De Europese verkiezingen vinden plaats tussen vandaag en zondag 9 juni. De inwoners van Estland en Letland konden al sinds maandag vervroegd hun stem uitbrengen, de inwoners van Litouwen sinds dinsdag. In de 27 EU-lidstaten moeten er in totaal 720 Europarlementsleden verkozen worden voor een mandaat van 5 jaar.

    In Nederland zijn de stembureaus geopend van 7.30 uur tot 21 uur. Nederland mag 31 leden van het EP verkiezen, twee meer dan het land er op het einde van de voorbije legislatuur had. Volgens een recente peiling hebben de PVV van Geert Wilders en oppositiekartel GroenLinks-PvdA de beste kaarten.

    Anders dan in ons land geldt in Nederland geen stemplicht. De uitslag zal in grote mate bepaald worden door het aantal kiezers dat komt opdagen. In 2019 ging ongeveer 40 procent van de kiesgerechtigden stemmen. Het Europese beleid is slechts van mineur belang voor de Nederlandse kiezers. Meer dan zes op de tien zouden hun stem laten afhangen van nationale besognes.

    Na Nederland vandaag, is het morgen aan Ierland om te stemmen. Zaterdag trekken Letland, Malta en Slovakije naar de stembus, zondag de overige lidstaten, waaronder dus ook België, waar tegelijk federale en regionale verkiezingen plaatsvinden. In twee landen worden de Europese verkiezingen over twee dagen gespreid: Tsjechië stemt vrijdag en zaterdag, Italië zaterdag en zondag.

    Verkiezingsuitslagen worden sowieso pas zondagavond bekendgemaakt. Omstreeks 18.15 uur zullen we de eerste nationale schattingen kennen, rond 20.15 uur de eerste projectie van het nieuw samengestelde Europese halfrond. Vanaf 23 uur, wanneer in Italië de laatste stembureaus de deuren zullen gesloten hebben, zullen de eerste resultaten binnenkomen. Verwacht wordt dat met name de rechtse fracties zetelwinst zullen boeken.

    In het Nederlandse Castricum gingen de stembussen al om middernacht open.Beeld ANP
  18. Burgemeester Ninove verontwaardigd na incident met Rousseau

    Burgemeester van Ninove Tania De Jonge (Open Vld) heeft geen goed woord over voor de amokmakers die de bijeenkomst van Rousseau in haar stad verstoorden. “De deur stond open en een aantal voorbijgangers zijn beginnen roepen. Het moet zo erg zijn geweest dat het de meeting verstoord heeft. Daarom hebben de organisatoren contact opgenomen met de politie. Toen die ter plaatse kwam, waren de roepers al verdwenen. De politie is vervolgens in het café gaan praten met de organisatoren en daarop werd beslist om het evenement vroegtijdig stop te zetten.”

    "Ik vind het schandalig dat een politieke meeting en de vrije meningsuiting verstoord werden. Ik hoop dat we via camerabeelden kunnen achterhalen wie de roepers waren".

  19. Luisteravond Conner Rousseau in Ninove vroeger afgesloten, politie kan veiligheid niet garanderen

    Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft zijn luisteravond in Ninove vroeger dan gepland moeten afsluiten. Zijn veiligheid kon niet langer gegarandeerd worden, zei de Oost-Vlaamse lijstduwer aan het publiek. “Ik moet afronden, want er is een bende op komst en de politie is met te weinig om mijn veiligheid te garanderen.” Een medewerkster was hem net iets in het oor komen fluisteren, zo meldt Het Nieuwsblad.

    Het was de laatste avond van zijn tour in Oost-Vlaanderen voor de lijstduwer van de socialisten. "Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is." Na protest uit het publiek zei Rousseau dat hij beter kon luisteren naar de politie. Hij vertrok razendsnel en onder luid applaus, en werd onder politiebegeleiding naar zijn auto gebracht. 

    Conner Rousseau (Vooruit) spreekt tijdens het evenement in het café in Ninove.Beeld RV

    “Bij het café waren een aantal passanten die vrij grove taal gebruikten en naar het café riepen”, zegt burgemeester van Ninove Tania De Jonge (Open Vld) aan VRT NWS. “De organisatoren belden de politie en toen die ter plaatse kwam, bleken de roepers al gaan lopen. De organisatie heeft op dat moment toch beslist om het event vroeger te beëindigen en Conner Rousseau is vervolgens begeleid naar zijn wagen.”

    Op Instagram spreekt Rousseau kort over het incident. "Zeer fijne avond eindigt in mineur. Wat strijden tegen extreemrechts al niet betekent..." Hij voegt daaraan toe: ""Ze vonden dat Ninove een zwart bastion was, en geen rood bastion, en ik daar eigenlijk niets te zoeken had. (...) Extremen bedreigen onze vrijheid. Ik hoop dat iedereen nog eens goed nadenkt in wat voor land ze willen wakker worden op 10 juni."

  20. ‘Terug naar seksuele opvoeding uit de jaren ’50? Niet met ons’: Open Vld werpt zich op als dam tegen Vlaams Belang

    Open Vld werpt zich in de laatste lijn voor de verkiezingen op als de ultieme dam tegen krachten die vrijheden van vrouwen, lgbtq+’ers en kritische stemmen willen inperken. ‘Hoe langer deze campagne duurt, hoe meer de maskers van extreemrechts afvallen”, zei partijvoorzitter Tom Ongena op hun slotmeeting in de AED-studio’s in Lint.

    De liberalen hebben het al maanden moeilijk om zich in de kiesstrijd te knokken. Tot nu toe slaat hun verhaal over koopkracht maar moeilijk aan, vooral omdat ze telkens moeten uitleggen waarom ze hun plannen al niet eerder uitvoerden in de Vivaldi-regering. N-VA profileert zich als de enige partij die écht durft doorpakken.

    Nu televisieprogramma’s zoals Het Conclaaf, Eerste Keus en Het Grote Debat de genderdiscussie bovenaan de politieke agenda hebben gezet, ruiken de liberalen een opportuniteit. “Handen af van onze vrijheid, meneer Van Grieken”, riep Ongena onder luid applaus. “Baas over eigen leven, baas over eigen lijf, vrij om te zijn wie je bent: dàt is Open Vld.”

    Open Vld-voorzitter Tom Ongena.Beeld BELGA

    Ook premier Alexander De Croo ging in zijn speech dieper in op de vrijheden die onder druk staan. “Abortus enkel als een vrouw slachtoffer is van verkrachting? Seksuele opvoeding uit de jaren ’50? Transgenders uitlachen en vernederen? Vlamingen willen dat niet. Wij zullen altijd blijven vechten voor een vrije en open samenleving.”

    Als de laatste peilingen kloppen, stevenen de liberalen af op een historisch slechte score. Toch blijven ze De Croo uitspelen als kandidaat-premier. Tegen beter weten in? 'Als de liberale familie straks de grootste wordt in het parlement, is alles mogelijk", aldus een partijtopper.

  21. Van Tigchelt benoemt kabinetsmedewerker tot hoofdcommissaris: ‘Dit is vriendjespolitiek’

    Met een koninklijk besluit heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) nog een kabinetsmedewerker benoemd tot hoofdcommissaris, meldt Gazet van Antwerpen. De vakbonden zijn razend. ‘Het kan niet dat je met één pennentrek iemand tot hoofdcommissaris benoemt.’

    Lees het volledige artikel.

    Minister van Justitie Paul Van Tigchelt .Beeld BELGA
  22. Europese antifraudedienst voert onderzoek naar Vlaams Belanger Tom Vandendriessche: vermoeden van misbruik van Europese middelen

    De Europese antifraudedienst OLAF heeft een onderzoek geopend naar Tom Vandendriessche, de Europese lijsttrekker van Vlaams Belang. Vandendriessche kwam eerder in opspraak naar aanleiding van spectaculair hoge verkiezingsuitgaven, mogelijke Russische beïnvloeding en het gebruik van de nazistische term ‘omvolking’. Onderzoek van Apache en Humo toont aan dat de partij-ideoloog als studentenleider de Totenkopf van de SS als embleem gebruikte.

    Lees het volledige artikel.

    Tom Vandendriessche.Beeld BELGA
  23. Parket zal streng optreden tegen alle laattijdige of afwezige voorzitters en bijzitters: minstens 250 euro boete

    De lokale parketten gaan bij de verkiezingen zondag streng optreden tegen voorzitters en bijzitters van de stembureaus die zonder geldige reden niet of te laat komen opdagen. Het college van procureurs-generaal deelt mee dat het de parketten vraagt om "consequent" op te treden, "in lijn met de vorige verkiezingen en in toepassing van de wet".

    Afwezige of laattijdige voorzitters en bijzitters zullen een voorstel tot minnelijke schikking van 250 euro aangeboden krijgen. Als ze die niet betalen, krijgen ze een dagvaarding voor de correctionele rechtbank. De rechtbank kan hen vervolgens veroordelen tot boetes van minimaal 400 euro en maximaal 1.600 euro.

  24. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: ‘Petra De Sutter is voor mij biologisch een man’

    Tom Van Grieken kan/zal de voorzitter worden die Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen maakt. Maar of hij ook mee aan de macht komt? "Het confederalisme is een leugen."

    Lees het interview met Van Grieken en de reactie erop van senior writer Joël De Ceulaer: Tom Van Grieken is voor mij biologisch een hufter

  25. Fraude-onderzoek naar Europees Parlementslid Tom Vandendriessche van Vlaams Belang

    De Europese antifraudedienst OLAF heeft een onderzoek geopend naar Tom Vandendriessche, de Europese lijsttrekker van Vlaams Belang. Dat schrijven Humo en Apache woensdag. Welke feiten Vandendriessche ten laste worden gelegd, is niet bekend.

    Beide media schermen met een brief van OLAF waarin het onderzoek wordt gemeld. Die brief dateert van twee maanden geleden, maar het onderzoek zou vorig jaar al zijn opgestart naar aanleiding van een klacht. De dienst wil geen verdere informatie kwijt. OLAF is bevoegd voor "fraude met Europees geld, corruptie, en ernstig wangedrag binnen de Europese instellingen".

    Tom Vandendriessche is lijsttrekker voor Vlaams Belang bij de Europese verkiezingen.Beeld ANP / EPA
  26. De Croo: ‘Logica zelve dat de grootste partij in een coalitie de premier levert’

    DM journalist

    In een debat over de begroting in Terzake stak premier Alexander De Croo (Open Vld) opnieuw de hand uit naar Bart De Wever (N-VA) om samen een centrumrechtse regering te maken. “Het is een uitgestoken hand, maar u neemt die niet aan omdat u geobsedeerd bent door een staatshervorming die de PS aan tafel brengt, een staatshervorming waar bovendien niemand in Vlaanderen op zit te wachten.” 

    Daarop reageerde De Wever dat hij die uitgestoken hand wel degelijk wil aannemen “maar dan enkel als het gaat over het doorvoeren van de hervormingen die Open Vld de afgelopen jaren heeft nagelaten.” Waarop hij meteen een tegenvraag lanceerde richting De Croo: “Als we samen in de regering stappen, is het dan de grootste partij die de premier levert? Is dat dan ook onderdeel van de deal die we vanavond sluiten?”

    “Dat is de logica zelve”, antwoordde De Croo. Al koppelde hij er meteen een stevige ‘maar’ aan. “Dan is het wel om de nodige hervormingen te doen, niet om het land te splitsen.”

    “Dat is eigenlijk ‘nee’ dus”, concludeerde De Wever. Om vervolgens nog eens uit te halen. “U zegt dat staatshervormingen het land zouden blokkeren. Het land ís al geblokkeerd. Uw regering was een blokkering.”

  27. Conner Rousseau over conflict De Wever en De Croo over: 'Het verslag van De Wever klopt'

    Volgens Vooruit-kopstuk Conner Rousseau heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever de waarheid gezegd over de regeringsformatie van 2019, dat zegt hij in De tafel van Gert op Play4. De Wever verweet De Croo in het VTM-programma Het Conclaaf dat hij bij de vorige formatie op zijn afspraken is teruggekomen om geen regering zonder N-VA te vormen. "Vraag het aan Rousseau", zei De Wever in het programma. 

    Conner Rousseau bevestigt het relaas van De Wever. "Het verslag dat De Wever geeft klopt", zegt Rousseau. "De premier had kunnen zeggen: 'wat toen gebeurd is gebeurd'. Maar het helpt niet om een andere versie van de waarheid te geven."

    Rousseau gaf geen antwoord op de vraag of De Croo een regering met N-VA heeft gedwarsboomd om uiteindelijk zelf premier te worden. "Ik kan niet in iemands hoofd kijken."

    Bart De Wever en Alexander De Croo in 'Het Conclaaf' // Conner Rousseau aan 'De Tafel van Gert'.Beeld VTM / Play4
  28. Nieuwe peiling RTL: N-VA zakt onder 20 procent

    Een nieuwe peiling, van de Franstalige zender RTL, voorspelt een ruime overwinning voor Vlaams Belang komende zondag bij de verkiezingen. Uiterst rechts zou uitkomen op 27,2 procent van de stemmen, volgens de peiling met foutenmarge van 3 procentpunt. Dat zou het hoogste resultaat zijn dat de partij ooit behaalde. 

    VB zou zo de rechtse concurrent N-VA naar stevig verlies duwen. De partij van Bart De Wever zou op 19,8 procent eindigen, nipt onder de symbolisch belangrijke 20-procentgrens. Bij de partijen van de federale Vivaldi-meerderheid weet alleen Vooruit te winnen volgens deze voorspelling (13 procent). Cd&v (12 procent), maar vooral Open Vld (9,2 procent) en Groen (6,9 procent) moeten rekening houden met gevoelig verlies. De PVDA klimt naar 9,3 procent, wat de partij ongeveer even groot zou maken als die van premier De Croo.

    In Franstalig België wordt het beeld van een millimeterspurt tussen concurrenten PS en MR bevestigd. Doordat MR veruit de grootste zou worden in Brussel (22,9 tegenover 15 procent voor de PS) zouden de liberalen wel de grootste partij bezuiden de taalgrens kunnen worden. In Brussel doet ook de PTB het zeer goed (19,8 procent), terwijl Ecolo zijn topscore van 2019 bijna gehalveerd ziet. In Wallonië blijft de PS nipt groter dan de MR (23,9 tegenover 23), terwijl ook Les Engagés (17,9) zijn wederopstanding bevestigd ziet. Ook hier verliezen de groenen bijna de helft van hun stemmen.

    Dit is uiteraard nog altijd maar een peiling. Op basis van een virtueel resultaat een virtuele zetelverdeling maken, kan enkel met flink voorbehoud. Met die slag om de arm valt toch op dat, volgens de berekening van politicoloog Pascal Delwit, zowel de huidige Vivaldi-coalitie, een klassieke tripartite van rood, blauw en oranje als ‘Zweeds’ centrumrechts (N-VA met liberalen en christen-democraten) niet aan een meerderheid zouden komen. Vivaldi uitgebreid met Les Engagés komt er nipt wel, net als Zweedse coalitie uitgebreid met Vooruit, of de klassieke tripartite met N-VA.

    Bart Eeckhout

  29. ‘Een stem voor Groen is ook een stem voor Petra’

    Nog vijf nachten slapen tot verkiezingsdag, en dus trekt Groen nog een laatste sprintje om twijfelende kiezers te overtuigen. De komende dagen trekken covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout naar Hasselt, Roeselare, Gent en Leuven om de campagne af te sluiten. Aftrappen deden ze dinsdagnamiddag aan het Antwerps centraal station, samen met Petra De Sutter, Meyrem Almaci en Tinne Van der Straeten.

    Volgens de partij betekent een regering zonder groenen al bij voorbaat een rechts en conservatief beleid, inclusief besparingen en minder klimaatmaatregelen. De partij zette zich tijdens de actie zo nogmaals in de markt als de enige garantie op progressief beleid. Het radicaal-linkse PVDA wil volgens de groenen alleen maar oppositie voeren. Het socialistische Vooruit wil volgens Groen dan weer liever samenwerken met rechtse partijen. “Als je wil wegen op links en echt impact wil hebben, dan kun je niet anders dan stemmen op Groen”, zegt Naji.

    Archiefbeeld: covoorzitters van Groen Jeremie Vaneeckhout (l) en Nadia Naji (r).Beeld BELGA

    De voorbije maanden voerde Groen campagne met enkele opmerkelijke acties. Zo plaatste de partij een smeltende ijssculptuur tegenover het stadhuis in Antwerpen, ging Vaneeckhout een replica van de ‘Mona Lisa’ te lijf met een bijl en konden voorbijgangers zich een weg banen door een geïmproviseerd doolhof. Ook nu brachten de covoorzitters iets mee om de aandacht te trekken. Op een paneel drukten ze foto’s van de voorzitters van de andere partijen af, die ze via kunstmatige intelligentie er ouder deden uitzien. Daarnaast prijkte de slogan: ‘Het is nog niet te laat, kies klimaat.’

    Hoewel alleen Oost-Vlaamse kiezers De Sutter zondag op hun stembiljet zullen zien staan, hoopt de partij ook buiten die provinciegrenzen van haar populariteit te kunnen profiteren. “Petra De Sutter heeft zich de voorbije legislatuur in de kijker gewerkt met haar deskundige, constructieve en rustige houding”, aldus Vaneeckhout en Naji. “Aan de kiezers die dat een verademing vonden zeggen we ook heel duidelijk: een stem voor Groen, is ook een stem voor Petra.”

  30. EU-Raadsvoorzitter op oorlogspad: Charles Michel poogt politieke toekomst van rivaal Von der Leyen te dwarsbomen

    De volgende Europese Commissie moet onpartijdig zijn. Dat zei voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, die daarmee impliciet kritiek leverde op zijn rivaal Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. In een gesprek met Europese journalisten hekelde Michel vooral de reactie van de Commissie op het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook.

    De Commissie stond aanvankelijk vierkant achter Israël en wilde de hulpverlening aan Palestijnse burgers bevriezen, omdat hulpverleningsorganisaties banden zouden hebben met Hamas. Dat voornemen werd overigens snel ingetrokken na oppositie van de lidstaten.

    De partijdige opstelling van de Commissie kostte de EU veel goodwill in de rest van de wereld, aldus Michel. In EU-kringen worden de uitlatingen van Michel gezien als een poging om een tweede termijn voor Von der Leyen te verhinderen. De opstelling van Michel "maakt iedereen gek, omdat zij zo duidelijk is: Von der Leyen laten struikelen, terwijl hij zelf over een nieuwe topbaan droomt", zei een niet bij naam genoemde EU-ambtenaar tegen de nieuwssite Politico.

    Charles Michel en Ursula von der Leyen tijdens een ontmoeting met de Turkse president Erdogan in 2021. Beeld AFP

    Michel en Von der Leyen kunnen slecht met elkaar opschieten. Hun relatie bereikte een dieptepunt in 2021, toen Michel plaats nam op de sofa bij de Turkse president Erdogan, terwijl Von der Leyen naar een plekje op de tweede rang werd gedirigeerd. Von der Leyen hekelde deze handelwijze naderhand als een vorm van seksisme.

    Von der Leyen profileerde zich de afgelopen vijf jaar als een bekwame crisismanager, het onbetwiste gezicht van de EU tijdens de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Michel wordt daarentegen gezien als een zwakke EU-president.

    Von der Leyen ambieert een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Haar herbenoeming is echter allerminst zeker. Sommige lidstaten vinden dat ze wel erg veel macht naar zich toe getrokken heeft. In het Europees Parlement, dat een benoeming moet goedkeuren, menen de sociaaldemocraten en liberalen dat zij te veel naar samenwerking met radicaal-rechts neigt, vooral door haar goede verhouding met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

    Charles Michel is na twee termijnen niet meer herbenoembaar. Volgens sommigen zou Michel de baan van buitenlandchef ambiëren, als opvolger van de Spanjaard Josep Borrell. Zijn kansen worden echter laag ingeschat. Na de verkiezingen worden de belangrijkste banen binnen de EU – president, voorzitter van de Europese Commissie en buitenlandchef – verdeeld in een ingewikkeld spel tussen de lidstaten en het Europees Parlement. Het proces wordt voorgezeten door Charles Michel.

    Peter Giesen

  31. Sammy Mahdi: 'Vivaldi voor mij niet meer aan de orde'

    Voor cd&v-voorzitter Sammy Mahdi is een heruitgave van de huidige federale regering niet het voorkeursscenario. "Vivaldi is voor mij niet meer aan de orde", zegt hij in De ochtend op Radio 1.

    Als reden haalt hij onder meer aan het verschil in visies met bepaalde partijvoorzitters. Zo staat zijn visie over kernenergie bijvoorbeeld haaks op die van Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet. 

    Iets gelijkaardigs zegt Mahdi ook in zijn interview in deze krant vandaag: "Als ik het migratiewetboek van staatssecretaris Nicole de Moor wil uitvoeren, dat kortere en strengere uitwijzingsprocedures voor asielzoekers bevat, dan bel ik liever naar Maxime Prévot (Les Engagés) en Bouchez dan naar Paul Magnette (PS) of Jean-Marc Nollet (Ecolo)."

    Ook zegt Mahdi op Radio 1 dat een staatshervorming deel uitmaakt van de regeringsonderhandelingen. Bij zusterpartij Les Engagés merkt hij daarvoor alvast animo. "De taboes zijn van tafel."

  32. GAIA roept op niet voor cd&v te kiezen, Sammy Mahdi noemt flyer 'wansmakelijk'

    Dierenrechtenorganisatie GAIA roept kiezers in een opvallende campagne op om niet op cd&v te stemmen. “Kies niet voor cd&v, maar voor een betere wereld voor dieren”, staat op de flyer van GAIA. Onder de slogan staat een foto van een chowchow, en die keuze is niet toevallig. Zo is cd&v-voorzitter Sammy Mahdi het trotse baasje van een chowchow, Pamuk.

    Beeld GAIA

    Volgens Michel Vandenbosch van GAIA is een stem voor cd&v “de allerslechtste keuze als je een hart voor dieren hebt”, zegt hij in Het Belang van Limburg. “Je kan als voorzitter niet zeggen dat je voor meer dierenrechten bent, als je partij al jaren systematisch alle vooruitgang voor dieren in ons land dwarsboomt”, klinkt het. Vandenbosch hekelt het feit dat de cd&v vorige maand tegenstemde voor een herziening waarbij dieren een plaats zouden krijgen in de grondwet.

    Mahdi noemt de campagne “wansmakelijk”. “Zoiets zou je alleen verwachten van extremistische partijen. Ik ben hier emotioneel door geraakt”, zegt hij.

    “Mijn hond is het dierbaarste bezit in mijn leven. Ik neem haar iedere dag mee naar het werk en zou alles laten vallen als er iets mee scheelt. Ik ben verzot op Pamuk. Ik pik het niet dat ik nu, in een flyer die in elke Vlaamse brievenbus valt, word afgeschilderd als iemand die niets om dieren zou geven”, reageert de politicus. 

    Lees ook: Sammy Mahdi (cd&v): ‘Wij gaan niet uit van een soort wereldburgerschap waarin iedereen vrijblijvend gaat en staat waar hij wil’

  33. Depraetere klinkt Vooruit niet vast aan PS: ‘Nog gebeurd in het verleden’

    Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere sluit niet uit dat haar partij in een volgende federale regering stapt zonder de Franstalige collega’s van PS. Dat zei ze gisteravond in De verkiezingstafel op Play4. “Het is altijd gemakkelijker met twee dan alleen”, zei ze, maar “het kan”.

    De twee socialistische partijen zitten momenteel samen in de federale regering en worden vaak als één en ondeelbaar gezien, maar dat hoeft na de verkiezingen van 9 juni niet noodzakelijk zo te zijn. Dat is “nog gebeurd in het verleden”, zei Depraetere. In de regering-Leterme I zat de PS bijvoorbeeld zonder de toenmalige sp.a.

    Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.Beeld Wouter Van Vooren

    De socialiste legde uit dat PS en Vooruit het niet altijd volledig met elkaar eens zijn. “Wij zijn twee aparte partijen, al hebben we wel een gezamenlijke sterke sociale basis”, klonk het. Toen Vooruit-minister Frank Vandenbroucke in de afgelopen legislatuur een plan op tafel legde om de langdurig zieken te activeren, was de Franstalige zusterpartij bijvoorbeeld aanvankelijk tegen, aldus Depraetere.

    Het is dus geen vereiste, maar de Vooruit-voorzitter geeft wel de voorkeur aan een samenwerking met de PS. “Het is altijd gemakkelijker met twee sociale partijen dan alleen.” Zo heeft Vooruit de voorbije legislatuur samen met de PS de minimumlonen en pensioenen kunnen optrekken en de btw op energie kunnen verlagen, benadrukte ze.

    Lees ook het interview met Melissa Depraetere: ‘Mensen mogen dat een slimme of domme strategie vinden, maar ik vind het onze plicht voor Vlaams Belang te waarschuwen’ 

  34. Rousseau en Weyts zijn het niet eens over gratis schoolmaaltijden

    Vooruit maakt van gratis gezonde schoolmaaltijden een absoluut breekpunt voor de volgende Vlaamse regering. Dat heeft Oost-Vlaams lijstduwer Conner Rousseau gisteravond nog eens benadrukt in Terzake. Voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is het "geen prioriteit".

    De socialisten pleiten al langer voor gratis maaltijden op school. Vooruit voelt zich gesterkt door een studie naar de voedselonzekerheid in het basisonderwijs. Minder dan 1 procent gaat effectief met een lege brooddoos naar school, maar slechts een derde van de brooddozen is gevuld met gezond voedsel. “Met koude frieten in je brooddoos kan je niet veel aanvangen op school”, zei Rousseau in Terzake. “Het is niet de heilige graal, maar het is wel een belangrijk onderdeel in een samenleving die zegt dat kinderarmoede geen plaats heeft. Ik vind dat superbelangrijk en het is absoluut een breekpunt”, klonk het.

    Conner Rousseau (Vooruit).Beeld BELGA

    Voor huidig minister van Onderwijs Ben Weyts zijn “boterhammen en warme maaltijden geen prioriteit” wanneer het gaat om onderwijskwaliteit. Bovendien zullen leerkrachten de dupe zijn van dat beleid, vreest hij, want “wie gaat de soep opscheppen voor die duizenden leerlingen?” “Leerkrachten moeten kunnen lesgeven.”

    Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

    Rousseau verweet Weyts daarop een gebrek aan ambitie. “U moet ons voorstel niet op flessen trekken. Het kan in zoveel landen en steden, maar hier kan het blijkbaar niet.” Het Vooruit-kopstuk wil in de volgende regering graag een ‘minister van het Kind’ leveren die Welzijn en Onderwijs combineert. “Daar zijn we absoluut kandidaat voor. Het is tijd voor iets anders”, zei hij. Een Vlaamse samenwerking met N-VA is echter niet uitgesloten voor Rousseau. “Dat zal de kiezer beslissen. Elke stap die we kunnen zetten om kinderarmoede aan te pakken, willen we zetten.”

  35. Bekende gezichten scharen zich in stemoproep achter PVDA

    Met de verkiezingen in zicht lanceert PVDA-PTB een stemoproep ondertekend door 150 ‘personaliteiten’. Onder anderen tv-maker Jonas Geirnaert, acteur Ben Rottiers en historicus Jan Dumolyn spreken zich uit voor uiterst links.

    Volgens een persbericht van PVDA-PTB gaat het “om een brede groep van academici, muzikanten, acteurs, kunstenaars, verantwoordelijken uit het middenveld en vakbondsafgevaardigden”. Enkele bekende namen zijn televisiemaker Jonas Geirnaert, acteurs Sara De Roo, Ben Rottiers en Manoe Frateur, presentatrice Andrea Croonenberghs, zangeres Slongs Dievanongs, ontwerpster Murielle Scherre, historicus Jan Dumolyn, socioloog Jan Vranken, geograaf Maarten Loopmans, oud-journalist Johan Depoortere en vredesactivist Ludo De Brabander.

    “Door het oude doen en denken blijft de ongelijkheid in rijkdom en macht voortwoekeren”, luidt het in de stemoproep. “De reële lonen en de koopkracht dalen en het aantal langdurig zieken stijgt. De sociale bescherming brokkelt verder af: van een collectieve verantwoordelijkheid naar een individuele plicht. Het leven als boksmatch. En de klimaatcrisis? Die blijft onbeantwoord. Weer staat een hard Europees bezuinigingspact op stapel. ‘Even doorbijten en dan wordt het beter’, horen we. We horen het al zolang dat niemand het nog gelooft.”

    PVDA-PTB maakt er al langer een gewoonte van om met de verkiezingen in zicht een stemoproep ondertekend door een reeks bekende koppen te lanceren. De uiterst linkse partij staat in Vlaanderen en Brussel op (stevige) winst in de peilingen. In de hoofdstad is PVDA-PTB in de running om de grootste partij te worden.

  36. ‘Het conclaaf’ had de mooie ambitie om ons dichter bij elkaar te brengen, maar het leek alsof iedereen zich had opgepompt met steroïden’

    Als premier moest Alexander De Croo zijn woorden wikken en wegen om de zeven partijen in zijn regering niet op de kast te jagen. Nu het parlement is ontbonden, kan hij eindelijk vrijuit praten: over het gevaar van extreemrechts, de ruzies in Het conclaaf, de put in onze begroting en het gat in onze energiebevoorrading.

    Lees hier het interview.

    Beeld Geert Van de Velde
  37. Van Quickenborne biedt excuses aan 'voor wat er is misgelopen'

    Voormalig federaal minister van Justitie en Kamerlijsttrekker Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft in een Facebook-video en in een brief aan de West-Vlamingen zijn excuses aangeboden voor de fouten die op zijn kabinet en onder zijn leiding zijn gebeurd. 

    Zo gaat Van Quickenborne in op het fameuze 'plasincident', waarbij genodigden op een feest bij Van Quickenborne plasten tegen de politiecombi die naast het huis van de toenmalige minister stond als bewakingsmaatregel. In zijn video en brief zegt Van Quickenborne opnieuw dat hij pas na tien dagen van een journalist te horen kreeg wat er was gebeurd. "Ik was geshockeerd. Het spijt me dat dit is gebeurd, zeker ten aanzien van de politiemensen die ons gezin dag en nacht hebben bewaakt."

    Van Quickenborne zegt dat hij nog steeds op boos is op de genodigden die tegen de combi hadden geplast. "Een van hen was een goede vriend. Ik heb sindsdien niet meer met hem gesproken. Zoiets doe je niet."

    De ex-minister gaat ook in op zijn ontslag nadat was gebleken dat het juridische dossier van de dader van de aanslag op Zweedse voetbalsupporters eind vorig jaar was blijven liggen. "Een onvergeeflijke fout. En ook al had ik die niet gemaakt, er moest iemand de verantwoordelijkheid nemen."

  38. Mahdi wil voor 1 september Vlaamse regering: 'Vlaanderen mag geen aanhangwagentje van federale onderhandelingen zijn'

    De Vlaamse partijen moeten na de verkiezingen meteen een Vlaamse regering vormen, zonder te wachten op de uitkomst van de federale onderhandelingen. Dat heeft cd&v-voorzitter Sammy Mahdi gezegd op een persconferentie. “Vlaanderen is geen aanhangwagentje.”

    Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.Beeld BELGA

    Vijf jaar geleden duwde N-VA-voorzitter Bart De Wever de ‘pauzeknop’ in tijdens de Vlaamse onderhandelingen. Zolang er geen akkoord over een federale regering was, zou er ook geen Vlaamse komen. Uiteindelijk sleepten de Vlaamse onderhandelingen vier maanden aan. Ook dit keer bestaat de kans dat er op Vlaams niveau weinig zal bewegen voordat de federale formatie in de plooi valt. Zo wil De Wever niet dat andere Vlaamse partijen zonder hem in een federale regering stappen.

    Cd&v pleit nu tegen zo’n koppeling. “Tegen 1 september moet er een Vlaamse regering zijn”, zei partijvoorzitter Sammy Mahdi tijdens een persconferentie over de Vlaamse prioriteiten van de partij. “Vlaanderen is geen aanhangwagentje van het federale niveau. Leerkrachten, landbouwers en ondernemers zijn geen pasmunt voor wat er zich ergens in een kasteel afspeelt op federale niveau. Zij verdienen een Vlaamse regering die zo snel mogelijk doordoet.” 

    Die deadline valt nog mee, want traditioneel gezien is er tegen de Vlaamse feestdag op 11 juli een nieuwe Vlaamse regering.

    Ook inhoudelijk verdient Vlaanderen volgens cd&v meer aandacht in de campagne. Tot nu toe worden de Vlaamse beleidsdomeinen volgens haar onderbelicht. De partij hamert op extra investeringen in de kinderopvang, welzijn en mobiliteit. Tegelijk zet ze zich af tegen de plannen van Vooruit om een deel van het Groeipakket weg te nemen om gratis kinderopvang te kunnen financieren. “Handen af van de kinderbijslag”, zei Vlaams kopvrouw Hilde Crevits (cd&v).

  39. Ongena: 'De Wever moet kiezen tussen hervormingsregering en staatshervorming'

    Open Vld wil na de verkiezingen in een centrumrechtse hervormingsregering stappen en kijkt daarvoor naar de N-VA van Bart De Wever. Dat zei voorzitter Tom Ongena maandag in De ochtend op Radio 1. Hij wil echter geen tijd verliezen aan het onderhandelen van een staatshervorming, waarvoor er toch geen tweederdemeerderheid gevonden zal worden. "De Wever moet kiezen tussen een hervormingsregering of een staatshervorming."

    Voor Ongena zijn er na de verkiezingen van 9 juni twee scenario's mogelijk: een centrumrechtse hervormingsregering of een linkse belastingregering. Om die centrumrechtse regering te kunnen vormen, kijkt Open Vld naar N-VA. "De keuze ligt bij hen. Voor ons is het heel duidelijk: wij willen vanaf dag één aan de slag in een socio-economische hervormingsregering", aldus Ongena. 

    Dat is volgens hem geen breuk met het standpunt van de partij na de vorige verkiezingen: "We hebben nooit gezegd dat we niet met N-VA wilden samenwerken, maar die wilde per se haar confederale droom waarmaken en keek naar de PS."

    N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

    Na 9 juni wil Open Vld het niet over een staatshervorming hebben. "Er is geen tweederdemeerderheid voor een grote staatshervorming, het heeft geen zin om daar tijd mee te verliezen", zegt hij. 

    Ook het plan van N-VA om een minikabinet te creëren om hervormingen door te voeren en daarna te onderhandelen over een staatshervorming, ziet Open Vld niet zitten. "De Wever spartelt als een vis op het droge. Hij kan niet kiezen tussen een staatshervorming en een hervormingsregering", aldus Ongena. "Als je tegen partijen zegt dat er na twee jaar weer verkiezingen komen (indien in die tijd periode geen staatshervorming kan worden onderhandeld in het minikabinet, red.), is dat een garantie dat er niets gaat gebeuren."

    Lees ook. In het spoor van Bart De Wever (N-VA), die premier wil worden: ‘Als ik het niet doe, wordt het wellicht Magnette. Die man is te wispelturig en onbetrouwbaar’

  40. Wil Van Grieken premier worden als land niet gesplitst wordt? ‘Misschien, maar niet van harte’

    Zou Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken premier van België willen worden als hij daartoe de kans krijgt, ook al zou hij aan het hoofd staan van een regering die het land niet splitst? Die vraag kreeg hij voor de voeten geworpen in Goeiemorgen morgen op Radio2. "Het is een moeilijke beslissing", reageert Van Grieken. Vlaams Belang streeft immers naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen. De structuur van België zal hij sowieso immers niet aanvaarden, ook niet als premier. 

    "Maar als ik al de rest van ons programma kan uitvoeren en er is alleen nog maar een klein laagje België? Dat zou ik dan misschien nog durven te aanvaarden. Het zou in elk geval niet van harte zijn."

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Tine Schoemaker

    Op Radio2 gaf Van Grieken ook een inkijk in de plannen van Vlaams Belang voor de VRT. De Nederlandse openbare omroep NOS is voor de partij een goed voorbeeld, omdat die "vooral gefocust is op nieuws en duiding en veel minder of bijna niet op entertainment".

    Zo mag de VRT de populaire soap Thuis nog wel uitzenden, zegt Van Grieken, maar "of het maken daarvan allemaal met overheidsgeld moet gebeuren, laat ik in het midden".

    Een afschaffing van de VRT is voor Van Grieken intussen niet meer aan de orde. "Nu mag de nieuwsdienst nog actief blijven, omdat we geloven dat die nog een rol heeft. En Vlaams belastinggeld kan een bijdrage betekenen voor bepaalde niches, zoals Nederlandstalige muziek en klassieke muziek, dingen die veel minder opgepikt worden door commerciële omroepen."

    Lees ook 'De gedachte' van Bart Eeckhout: Vlaams Belang heeft zichzelf buitenspel gezet. Het draait niet meer om de partij als ernstige kandidaat voor een regeringsdeelname

  41. Heeft Vlaams Belang een probleem? Drie sleutelvragen bij de start van de laatste campagneweek

    Nog zes keer slapen en dan trekt het land naar de stembus. De Morgen ziet hoe drie vragen de laatste campagneweek zullen bepalen.

    Heeft Vlaams Belang een probleem? En slaagt de Vlaamse verdwijntruc? Lees het artikel hier.

  42. Felle kritiek Groen en Vooruit op 'droomcoalitie' De Croo

    De vorming van een progressief blok, dat bestaat uit socialisten en groenen, is de enige manier om het sociale afbraakbeleid te vermijden dat er mogelijk zit aan te komen nu uittredend premier Alexander De Croo namens Open Vld de hand uitsteekt naar N-VA. Dat zei vicepremier Petra De Sutter van Groen in De zevende dag.

    De Croo stelde recent in een debat aan N-VA-voorzitter Bart De Wever voor om na de verkiezingen in Vlaanderen en Wallonië de centrumrechtse krachten te verenigen. Ook in De zevende dag zei de premier dat "elk moment zijn passende coalitie" heeft. "Er is een nieuwe regeringssamenstelling nodig die ander beleid voert." 

    De Croo zou dan mikken op een heruitgave van de Zweedse coalitie, die na de verkiezingen van 2014 op touw werd gezet tussen N-VA, MR, Open Vld en cd&v. Aangezien de vier partijen waarschijnlijk geen meerderheid zullen hebben, zouden ze er ook de Franstalige partij Les Engagés (het vroegere cdH) bijnemen.

    "Ik ben ontgoocheld dat jouw volgende droomcoalitie groenen en socialisten niet omvat", reageerde De Sutter. "Ik vind het absoluut belangrijk dat we geen sociaal afbraakbeleid voeren, want dat zijn de recepten die nu op tafel liggen bij de N-VA en liberale partijen."

    Premier Alexander De Croo.Beeld BELGA

    Tijdens het debat zat ook Conner Rousseau (Vooruit) aan tafel. "Ik kijk naar Conner, want de enige manier om zoiets te vermijden is een progressief blok met socialisten en groenen in de volgende regering. Anders wordt het een heruitgave van de Zweedse regering. (...) Dan hou ik mijn hart vast", zei De Sutter.

    De Croo zei dat de Vivaldi-regering wel een goed sociaal beschermingsbeleid heeft kunnen voeren, maar dat het nu dus tijd is voor een andere coalitie. Wil hij wel met de socialisten in zee gaan? "Als we de werkloosheid kunnen beperken in de tijd, als we een stevig beleid van economische groei kunnen voeren... Waarom niet dan?"

    Rousseau zelf was niet onder de indruk. "Jij bént Vivaldi, own it with pride", wierp hij de premier voor de voeten. "Nu laat je Vivaldi vallen om nog wat rechtse kiezers van N-VA binnen te halen. Niemand gelooft dat u nu plots een grote liaison gaat vormen met de N-VA."

  43. Tom Van Grieken op slotmeeting: 'We zijn klaar om te besturen'

    "Enkel wanneer we de kaap van 1 miljoen stemmen halen, kan de kiezer ons land finaal in een andere plooi leggen". Dat hield Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de 2.500 militanten voor op de slotmeeting van de campagne in Antwerp Expo.

    "Wij zijn er klaar voor. Klaar om dit land in handen te nemen en te besturen. Wij hebben de mensen. Wij hebben het beste programma", zei Antwerps Kamer-lijsttrekker Lode Vereeck, die de meeting aftrapte.


    Tom Van Grieken spreekt op de slotmeeting van het Vlaams Belang in Antwerp Expo.Beeld Tine Schoemaker

    Vlaams Belang is het thema van de verkiezingen (...) en dat maakt de andere partijen nerveus, aldus Van Grieken: "Wie kan vandaag, in 2024, nog het inhoudelijke verschil zeggen tussen Vooruit, cd&v en Open Vld? Ik niet, en zijzelf ook niet. Dus positioneren ze zich allemaal tegenover onze partij."

    Volgens hem is Vlaams Belang de enige partij die een antwoord biedt op de verzuchtingen van de kiezer: meer koopkracht, minder migratie en meer democratie.

    Van Grieken hekelde dat er in de campagne één thema taboe was. "Ik heb al over zowat ieder thema moeten debatteren: over plooifietsen, genders, boterhammendozen, draagmoederschap… maar niet over hét thema waar de burger van wakker ligt immigratie."

    De voorzitter richtte zich ook tot de kiezers van N-VA. "Stem op 9 juni niet alleen naar uw hart, maar stem vooral ook strategisch. Doordat Bart De Wever het cordon zo omarmt, is een stem voor de N-VA, een stem voor de socialisten geworden", aldus Van Grieken. 

    De enige manier om echt iets te veranderen is volgens hem het Vlaams Belang afgetekend de sterkste partij te maken, "zo sterk dat we incontournabel zijn, dat niemand nog om ons heen kan. Want enkel als het Vlaams Belang de grootste partij wordt, gaat die Vlaamse kiezer eindelijk het rechtse en Vlaamse beleid krijgen waar hij al zo lang voor stemt."

    Slotmeeting Vlaams Belang in Expo Antwerpen.Beeld Tine Schoemaker

    Van Grieken was ook scherp voor zijn N-VA-collega Bart De Wever, die op voorhand elke samenwerking met het Vlaams Belang uitsluit. "De Wever negeert daarmee de meerderheid van zijn eigen kiezers, die wél massaal voorstander zijn van het doorbreken van het cordon sanitaire..." Maar het zijn de kiezers die op 9 juni het cordon sanitaire kunnen doorbreken, voegde hij er nog aan toe.

    Voor de voorzitter namen nog negen lijsttrekkers uit de vijf provincies en Brussel het woord.

    Vlaams fractieleider en lijsttrekker in Limburg Chris Janssens haalde zwaar uit naar wat hij de haat- en leugencampagnes van andere politici en bevriende krantenjournalisten noemt: "Alle kranten weigeren onze opiniestukken, maar het Vlaams Belang zou meningen verbieden. Wie een werknemer zoekt of een huis wil verhuren wordt opgejaagd door praktijktesten van de Vlaamse regering, maar het Vlaams Belang zou kliklijnen willen. Alle andere partijen negeren verkiezingsuitslagen, maar het Vlaams Belang zou de antipolitiek voeden. Holebi's worden in elkaar geslagen in multiculturele steden, maar het Vlaams Belang zou homofoob zijn", somde hij op. "De andere partijen hebben enkel nog de zwakte van de leugen, wij hebben de kracht van onze overtuiging", klonk het nog.

    Janssens hekelde het beleid van de Vlaamse regering, dat volgens hem vooral bestond uit pestmaatregelen en verboden. "Het Vlaams Belang wil daarmee komaf maken. Als wij aan zet komen, is het gedaan met het blindelings achternalopen van groen-links. Gedaan met de georganiseerde verarming! Gedaan met de klimaatwaanzin! Gedaan met de regelneverij en het pestbeleid! Wij gaan de Vlamingen hun vrijheid teruggeven!", maakte hij zich sterk.

    Vlaams fractieleider en lijsttrekker in Limburg Chris Janssens.Beeld Tine Schoemaker

    Federaal fractieleidster en Oost-Vlaams lijsttrekker Barbara Pas nam de federale regering op de korrel: "Vivaldi heeft een spoor van vernieling achtergelaten in de vorm van toenemende onveiligheid, van nog meer vervreemding, van minder vrije meningsuiting en vooral van collectieve verarming. In de vorm van immense begrotingstekorten, stijgende schulden en miljardenfacturen."

    Pas zei blij en trots te zijn deel uit te maken van het Vlaams Belang, "een consequente partij die zoals de PVV van Geert Wilders in Nederland, zich niet de mond laat snoeren door politieke processen. Die nooit zal opgeven om de waarheid te verkondigen. Ook al is de waarheid niet politiek correct en ook al is die waarheid niet wat de media willen brengen. Vlaams Belang komt op voor echte vrije meningsuiting."

  44. Bart De Wever op familiedag N-VA: 'Wij gaan echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma'

    Voorzitter Bart De Wever heeft de N-VA-troepen zondag een laatste keer voor de verkiezingen toegesproken op de familiedag van de partij in Planckendael. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het verschil met de federale Vivaldi-partijen en met koploper Vlaams Belang nog eens in de verf te zetten. "Wij gaan echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma in de hoop dat de vurige tongen daarna zullen nederdalen."


    Bart De Wever tijdens de N-VA-familiedag in Planckendael.Beeld Photo News

    De Wever en de zijnen verzamelden zondag ruim 6.000 N-VA-leden in het Mechelse dierenpark. "Geen enkele partij in Vlaanderen doet ons dat na", aldus een tevreden De Wever.

    Tegelijkertijd vertaalt het aantal enthousiaste militanten zich momenteel niet helemaal in de peilingen. N-VA staat op verlies in vergelijking met 2019 en zou in Vlaanderen voor het eerst sinds 2010 niet meer de grootste partij van Vlaanderen zijn. Het uiterst rechtse Vlaams Belang overtuigt in de peilingen ruim een kwart van de Vlamingen.

    "De wind zit op kop", zei De Wever daar zondag over, terwijl hij de militanten aanspoorde om "al de twijfelende kiezers in hun omgeving te zoeken en te overtuigen".

    Zelf trachtte hij dat in zijn speech onder meer te doen door het verschil te maken met het Vlaams Belang. Zo benadrukte De Wever dat zijn partij "een hart heeft voor iedere Vlaming", "niet naar de afkomst, maar naar onze toekomst" kijkt en "respect heeft voor de vrije seksuele identiteit van elke mens". Daarmee leek hij even te verwijzen naar een aantal opmerkelijke uitspraken van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over genderidentiteit en holebirechten, al voegde De Wever daar wel aan toe dat "de vrijheid onder vuur ligt van zowel links als rechts".

    Ook de "kookwekker van de bomma" waarmee Van Grieken in het VTM-programma Het Conclaaf aan De Wever trachtte uit te leggen hoe hij de Vlaamse onafhankelijkheid wil bewerkstelligen kwam zondag weer bovendrijven. Daar wil N-VA "echt geen vijf jaar naar luisteren in de hoop dat de vurige tongen daarna zullen nederdalen", zei De Wever. "Wij zijn uiteraard de partij die als enige een realistisch plan heeft om te komen tot een confederale omwenteling."

    Dat realistische N-VA-programma maakt ook het verschil met de federale Vivaldi-partijen, betoogde de voorzitter. Zijn partij is de enige die bij het Planbureau een becijferd plan indiende om budgettair orde op zaken te stellen, zei hij. "De narekening van het Planbureau bewijst dat er maar één partij is die de waarheid onder ogen durft te zien. (..) Dat er maar één partij is die het fatsoen heeft om de mensen geen sprookjes te vertellen. Enkel en alleen een sterke N-VA zal de ondermijning van onze welvaart stoppen."

  45. Jeholet (MR) tegen PVDA'er Boukili: 'U bent niet verplicht om in België te blijven'

    De minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), heeft PVDA-Kamerlid Nabil Boukili er tijdens een televisiedebat op gewezen dat hij "niet verplicht is om in België te blijven als het hem niet aanstaat". PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw heeft het over een "racistische uitspraak".

    De sfeer was al gespannen voor het debat in Rendez-vous op RTL-TVI, toen Boukili uitlegde dat overheidspersoneel wat hem betreft religieuze symbolen mag dragen, zoals de hoofddoek. "Aan vrouwen zeggen wat ze wel of niet mogen dragen, dat is vergelijkbaar met wat er in Iran gebeurt", zei hij. "Kom ons hier in België geen lessen leren", antwoordde Jeholet daarop. "Er zijn regels, we respecteren die. Als het u niet aanstaat, bent u niet verplicht om in België te blijven." Boukili werd in Marokko geboren.

    PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw reageert gechoqueerd op de "racistische uitspraken" uitspraken van Jeholet. "De MR moet haar excuses aanbieden. Racisme heeft geen plaats in België."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook PS-voorzitter Paul Magnette noemt de uitspraken van Jeholet "totaal onaanvaardbaar". Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane spreekt van een "enorme racistische uitschuiver": "Belgische volksvertegenwoordigers van buitenlandse origine zijn wel degelijk Belgen. We zullen ons daar niet voor excuseren en er is geen sprake van dat we ons land, België, zullen verlaten."

  46. Geert Wilders komt één dag voor verkiezingen naar Aalst om Vlaams Belang te steunen

    Nederlandse politicus en PVV-leider Geert Wilders komt naar Aalst op 8 juni. Dat bevestigt de lokale politie van Aalst en burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Wilders komt een dag voor de verkiezingen naar Aalst om er een bijeenkomst van Vlaams Belang bij te wonen.


    Geert Wilders.Beeld ANP

    "We nemen de nodige veiligheidsmaatregelen", klinkt het bij de lokale politie van Aalst. "We zullen zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn."

    "Het gaat om een gesloten bijeenkomst die op een niet-publieke locatie plaatsvindt", bevestigt Christophe D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst. "De aanvraag is lopende, maar ik zal zijn komst niet verbieden. Wij zijn een stad van vrije mensen en vrije meningsuiting. De organisatoren moeten zich wel aan de regels houden."

    "We bereiden dit evenement voor zoals elke andere opdracht", zegt een woordvoerder van de lokale politie van Aalst. "We schenken geen speciale aandacht vanwege het profiel van de gast." Omdat het om een Nederlandse toppoliticus gaat, staat de stad Aalst in contact met de Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

    Met zijn bezoek komt Geert Wilders een dag voor de federale, Vlaamse en Brusselse verkiezingen naar een evenement in België.

  47. Petra De Sutter: 'Progressief blok is enige manier om sociaal afbraakbeleid te voorkomen'

    Twitter bericht wordt geladen...

    De vorming van een progressief blok, dat bestaat uit socialisten en groenen, is de enige manier om het sociaal afbraakbeleid te vermijden dat er mogelijk zit aan te komen nu uittredend premier Alexander De Croo namens Open Vld de hand uitsteekt naar N-VA. Dat heeft vicepremier Petra De Sutter van Groen zondag gezegd in De Zevende Dag.

    De Croo stelde recent in een debat aan N-VA-voorzitter Bart De Wever voor om na de verkiezingen in Vlaanderen en Wallonië de centrumrechtse krachten te verenigen. Groen-kopstuk De Sutter is daarover teleurgesteld, zo zei ze zondag.

    "Ik ben ontgoocheld dat jouw volgende droomcoalitie groenen en socialisten niet omvat", zei ze. "Ik vind het absoluut belangrijk dat we geen sociaal afbraakbeleid voeren, want dat zijn de recepten die nu op tafel liggen bij de N-VA en liberale partijen."

    Tijdens het debat zat ook Conner Rousseau (Vooruit) aan tafel. "Ik kijk naar Conner, want de enige manier om (een sociaal afbraakbeleid, red.) te vermijden is een progressief blok met socialisten en groenen in de volgende regering. Anders wordt het een heruitgave van de Zweedse regering. (...) Dan hou ik mijn hart vast", zei De Sutter.

    De Croo zei dat de Vivaldi-regering een goed sociaal beschermingsbeleid heeft kunnen voeren, maar dat het nu tijd is voor een andere coalitie. Wil hij wel met de socialisten in zee gaan? "Als we de werkloosheid kunnen beperken in de tijd, als we een stevig beleid van economische groei kunnen voeren... Waarom niet dan?"

    Rousseau zelf was niet onder de indruk. "Jij bént Vivaldi, own it with pride", wierp hij de premier voor de voeten. "Nu laat je Vivaldi vallen om nog wat rechtse kiezers van N-VA binnen te halen. Niemand gelooft dat u nu plots een grote liaison gaat vormen met de N-VA."

  48. Bart De Wever: 'Franstaligen zetten nog voor verkiezingen deur open voor staatshervorming'

    Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld rechten vrij

    "Het is de allereerste keer dat Franstalige partijen al vóór de verkiezingen de deur openzetten voor een hervorming van ons land." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever na het pleidooi van zijn collega bij MR Georges-Louis Bouchez om de deelstaten meer te gaan responsabiliseren. "Hier zie je duidelijk dat de dingen aan het bewegen zijn", zei De Wever zondag in De Zevende Dag.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Bouchez heeft gezegd dat hij niet bij voorbaat de deur sluit voor gesprekken over een staatshervorming, zo klonk het woensdag in Terzake. De MR-voorzitter hamerde vooral op de financiële responsabilisering van de regio's. Zo is er volgens hem geen stimulans in het zuiden van het land om een streng activeringsbeleid te voeren zolang de werkloosheidsuitkeringen federaal worden betaald.

    "Ik begrijp de voorzitter van N-VA niet. Hij wil wel praten met de PS, maar de PS wil geen responsabilisering", verwees Bouchez naar De Wever.

    Die laatste zegt nu de uitgestoken hand van Bouchez aan te nemen. "Het is de allereerste keer dat Franstalige partijen al vóór de verkiezingen de deur openzetten voor een hervorming van ons land", reageerde De Wever. "Normaal is het tot de verkiezingen 'neen', 'nooit', 'non', 'jamais', zoals mijnheer Magnette nog altijd zit te roepen. Maar hier zie je duidelijk dat de dingen aan het bewegen zijn."

    De Wever verwees ook naar Maxim Prévot van Les Engagés. "'On est demandeur', zegt hij. Ze kunnen ook niet anders, want Wallonië is failliet en door de zesde staatshervorming wordt het nog erger."

    De Wever herhaalde dat hij premier van een minikabinet wil worden dat de begroting op orde zet en intussen een staatshervorming voorbereidt. "Het voordeel van die formule is dat ik mij niet richt op een bepaalde partner. Eender wie in de Waalse regering zit, is aan die tafel uitgenodigd om samen te werken."

    Wel zei De Wever dat onderhandelingen makkelijker zullen gaan met andere partijen dan de PS.

  49. 'N-VA en Vlaams Belang vormen grootste bedreiging voor de rechtstaat'

    N-VA en Vlaams Belang spannen de kroon met voorstellen die de rechtstaat rechtstreeks bedreigen. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma's door Advocaat.be, een initiatief van de Orde van Vlaamse Balies. N-VA heeft met grote voorsprong ook de meeste voorstellen die een potentiële dreiging vormen.

    Volgens de analyse heeft N-VA achttien voorstellen die rood kleuren en de rechtstaat bedriegen. Daaronder vallen onder meer de asielstop die de partij de komende tien jaar wil, het koppelen van een deel van de schooltoelage aan de bereidheid van ouders om Nederlands te leren en het voornemen om aanzetten tot haat niet langer strafbaar te maken. Ook het voorstel dat alleen wie vijf jaar ononderbroken en wettelijk in België verblijft leefloon en andere sociale bijstand krijgt, doorstaat de juridische toets niet.

    Vlaams Belang heeft 16 rode voorstellen, waaronder de intrekking van de erkenning van de islamitische eredienst, het opleggen van chemische castratie door de rechter, een aparte gevangenis voor jihadisten en de afschaffing van het Europees Parlement. PVDA, de extreme partij aan de andere kant van het politieke spectrum, heeft zes rode voorstellen.

    Andere partijen gaan volgens Advocaat.be iets respectvoller om met de rechtstaat. cd&v (2), Open Vld (1), Vooruit (1) Groen (0) worden opvallend minder rood gevlagd. Die partijen hebben doorgaans ook het meeste voorstellen die de rechtstaat versterken. Vlaams Belang heeft volgens Advocaat.be maar één zo’n voorstel.

    'Zorgwekkend'

    Voor het onderzoek liet de OVB 677 voorstellen uit de verkiezingsprogramma’s van Vlaams Belang, Open Vld, PVDA, Vooruit, N-VA, Groen en cd&v beoordelen door experts. Zij deden dat blind: de experts wisten niet welk voorstel van welke partij is. De resultaten zijn zorgwekkend, vindt Nadia Van Baelen, bestuurder rechtstaat bij Advocaat.be. "Onder andere de toenemende beperkingen op privacy en de toegang tot de rechter ondermijnen de essentie van onze samenleving", zegt ze. "De rechtstaat is de basis van een vrije samenleving, en inperking van grondrechten en vrijheden moet zeer zorgvuldig worden afgewogen."

  50. Caroline Gennez (Vooruit): 'Het gaat alleen nog maar over coalities. Laat eerst de kiezer spreken'

    De liefde van Groen voor Vooruit is wederzijds, maar het is belangrijk dat de kiezer zich uitspreekt voor er van coalities sprake kan zijn. Dat heeft Vooruit-kopstuk Caroline Gennez vrijdag gezegd in een reactie op covoorzitter Nadia Naji van Groen, die donderdag had verklaard niet zonder de socialisten in een regering te zullen stappen.

    "Met twee kun je veel meer wegen. Dat hebben we ook gezien in de Vivaldi-regering. Vooruit kan het ook niet alleen. Door samen te wegen kun je echt progressief beleid voeren", zei Naji in Het ontbijt op Radio 1.

    In een reactie op de verklaringen van Naji zei Caroline Gennez, nu nog federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking, vrijdag in De ochtend dat "de liefde zeker wederzijds is". "Je moet altijd proberen een zo progressief mogelijk beleid te voeren. Groen is ook een partij die dicht bij ons programma staat, en behalve het Vlaams Belang en de extreme partijen sluiten wij niemand uit."

    Maar wil ook Vooruit niet zonder Groen in een regering stappen? "De laatste weken gaat het alleen maar over wie met wie wil samenwerken en over coalities", zuchtte Gennez. "Laat eerst de kiezer spreken, kijk wat er mathematisch mogelijk is en laten we vooral voortmaken, laten we snel regeringen vormen. Laten we ons niet verschuilen achter de coalitievorming."

    Sowieso, zei Gennez, "hebben we constructieve mensen nodig die over hun eigen schaduw stappen en regeringen vormen".

    Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.Beeld BELGA