Foto: VRT

VS-correspondent Björn Soenens keert begin volgend jaar na 8 jaar terug naar België

VS-correspondent Björn Soenens keert begin volgend jaar terug naar België. Hij zal dan 8 jaar in de Verenigde Staten gewoond en gewerkt hebben. Hij wil graag opnieuw dichter bij zijn familie en zijn schoonfamilie zijn. 

In een interview vandaag in Humo kondigt Soenens zelf aan dat 20 januari 2025, de dag waarop de nieuwe Amerikaanse president de eed zal afleggen, zijn laatste werkdag wordt als correspondent voor VRT NWS in de Verenigde Staten. 

"Dan zal ik hier 8 jaar gewoond en gewerkt hebben: even lang als de maximale ambtstermijn van een Amerikaanse president (2 termijnen van 4 jaar)", zegt Soenens. 

Eerst werd Soenens voor 1 jaar naar de VS gestuurd, maar zijn werktijd daar is steeds verlengd, vooral omdat er zoveel gebeurde. "Er was zoveel commotie en polarisering, er speelden zich zoveel historische taferelen voor mijn ogen af", legt Soenens uit.

"Van de 50 staten heb ik er nu 48 bezocht, van Alaska tot Arkansas. Er zijn dagen dat ik 3, 4 tot 5 bijdragen maak, van live-interventies voor het journaal tot duiding voor de radio, van interviews met schrijvers en denkers tot reportages over alles wat de Amerikaanse samenleving typeert en verscheurt." 

"Stoppen voor je cynisch wordt en boos op je nieuwe land"

In een reactie aan VRT NWS geeft Soenens aan dat hij graag opnieuw dichter bij zijn familie en zijn schoonfamilie wil zijn. "Mijn kinderen, mijn oude moeder van 85, dat trekt wel aan je."

Soenens volgt de actualiteit in Amerika al bijna 20 jaar. "Eerst als Amerika-watcher en daarna als correspondent, je moet nu en dan ook eens iets anders doen." Hij praat momenteel met de VRT over zijn professionele toekomst. 

Dat is de parabel van het leven: niets blijft, alles gaat voorbij

Björn Soenens, VS-correspondent

"Mijn vrouw (Emma Bruggeman, red.) kon hier ook 8 jaar lang niet werken. Zij had enkel een verblijfsvergunning en geen werkvergunning, dat is eigen aan het journalistenvisum dat wordt toegekend." 

Soenens blijft de VS een fascinerend land vinden, maar benadrukt dat je altijd moet stoppen met een baan voor je cynisch wordt en "boos op je nieuwe land". "Er is veel liefde voor het land, maar er is ook een soort liefde-haatverhouding. En dan moet je ook tijdig zeggen: misschien is er wel iemand met een frisse blik op het onderwerp? Dat is de parabel van het leven: niets blijft, alles gaat voorbij." 

Meest gelezen