Experten moeten onderzoeken of ‘pyromane van Hoboken’ geïnterneerd kan worden

ANTWERPEN -

De correctionele rechtbank van Antwerpen gaat een college van deskundigen aanstellen dat moet onderzoeken of Sengül A., beter bekend als de ‘pyromane van Hoboken’, geïnterneerd kan worden zoals het Openbaar Ministerie vraagt. Sengül A. riep naar de voorzitter van de rechtbank dat het allemaal moest stoppen en dat ze haar vrijheid wilde.

Joris van der Aa, Belga

Brandstichtster Sengül A. werd in maart 2023 veroordeeld voor twaalf autobranden in de buurt van haar woning in Hoboken. De vrouw zou gehandeld hebben uit wraak, omdat de eigenaars van de wagens geen stofzuiger of luchtververser van haar hadden willen kopen. Volgens haar advocaat had ze toen een zware depressie. De rechtbank legde haar vorig jaar een celstraf van vijf jaar met uitstel op. De rechtbank sprak die gunstmaatregel uit, zodat de vrouw aan zichzelf kon werken.

© rr

Na haar vrijlating ging Sengül A. bij haar ouders in de Seefhoek wonen, maar dat bracht weinig beterschap. De vrouw sloeg vrijwel onmiddellijk opnieuw toe, en viseerde alles en iedereen die haar iets in de weg durfde te leggen. In de nacht van 6 november 2023 stichtte ze op drie locaties brand, waardoor opnieuw zes auto’s beschadigd raakten. De eigenaars van de geviseerde voertuigen waren volgens haar sluikstorters en foutparkeerders.

LEES OOK. Hobokense brandstichtster die beschuldigd wordt van 14 autobranden voor rechter: “Wie geen luchtververser kocht, werd geviseerd”

Haar advocaat voerde aan dat ze elke dag geconfronteerd werd met overlast en criminaliteit. Ze sprak mensen daarop aan, wat weleens tot een conflict leidde. Ze raakte zo geobsedeerd door de problematiek dat ze tot de brandstichtingen was overgegaan.

De gerechtspsychiater stelde een ernstige persoonlijkheidsstoornis vast bij Sengül A., maar meent dat een internering niet conform de huidige wetgeving zou zijn omdat ze wel nog realiteitszin zou hebben. Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens en stelt dat de vrouw alleen vanuit haar eigen inzichten handelt. Het vorderde daarom toch in hoofdorde de internering. Mocht dat niet mogelijk blijken, dan vroeg de procureur om haar acht jaar cel op te leggen. De rechtbank besloot donderdag om, alvorens uitspraak te doen, eerst nog een college van deskundigen aan te stellen. Dat moet nagaan of er onder de nieuwe wetgeving aan de interneringsvoorwaarden is voldaan.

Sengül A. riep daarop naar de voorzitter dat het allemaal moest stoppen en dat ze haar vrijheid wilde. De vrouw, die nog steeds is aangehouden, werd weggeleid door de politie.

Sengul A. werd in de nacht van 26 maart op heterdaad betrapt toen ze een bestelwagen in brand had gestoken.© bfm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen