© REUTERS

Zes doden en tweehonderd gewonden bij zware rellen na verkiezingen Indonesië

In de Indonesische hoofdstad Jakarta is het woensdag na de herverkiezing van president Joko Widodo tot straatprotesten gekomen. Bij schermutselingen tussen de politie en aanhangers van Joko’s tegenstander, de voormalige generaal Prabowo Subianto, kwamen zes mensen om het leven, zo berichten plaatselijke media

© AP

Minstens tweehonderd mensen raakten naar verluidt gewond. Ook werden meerdere auto’s in brand gestoken. De ordediensten zetten waterkanonnen, traangas en rubberen kogels in om de massa uiteen te drijven.

Gemanipuleerd

© REUTERS

Prabowo verwijt zijn rivaal dat die de verkiezingen van april zou hebben gemanipuleerd. De kiescommissie wijst die beschuldigingen echter van de hand en zegt dat alles correct verliep. De uittredende president behaalde bij de presidentsverkiezingen van vorige maand 55,5 procent van de stemmen, terwijl Prabowo uitkwam op 44,5 procent, zo werd eerder bekendgemaakt. Prabowo kondigde daarop aan dat hij met alle mogelijke wettelijke middelen de resultaten zal betwisten. Na zijn verlies bij de stembusgang van 2014 was de voormalige generaal ook al naar het gerecht gestapt, maar hij ving toen bot.

Indonesië, dat bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, is de derde grootste democratie en het grootste moslimland ter wereld. Het land telt meer dan 260 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 193 miljoen kiesgerechtigden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer