Links: Brandies Bands samen met A capella-groep Factor 7. Rechts: Gaston Van den Branden.© RR

Brandies Band-frontman Kris Van den Branden (58) eert overleden vader in ontroerend nummer ‘A Little Song with a Big Wish’

Nijlen -

Nijlenaar Kris Van den Branden (58), frontman van de opkomende band Brandies Band, heeft een prachtig nummer geschreven ter nagedachtenis aan zijn onlangs overleden vader Gaston Van den Branden. ‘A Little Song with a Big Wish’ is een eerbetoon dat een inkijkje geeft in Kris‘ rouwproces en de bijzondere band met zijn vader.

Hélène Baccaert

Sinds de oprichting van Brandies Band in 2022 heeft de band een opmerkelijke reis afgelegd. Het verhaal begint tijdens Kris’ studententijd, waar een Ierse gastprofessor hem inspireerde om Ierse poëzie op muziek te zetten. Wat begon als een uitdaging, groeide uit tot een collectie van vijftien à twintig songs.

De creatieve vonk werd verder aangewakkerd tijdens de pandemie, toen Kris en zijn bandleden zich genoodzaakt zagen om thuis te blijven. Dit resulteerde uiteindelijk in de vorming van Brandies Bands, een echte een familieband. “Neef Glenn speelt gitaar, dochters Evelien en Hannelore spelen piano en dwarsfluit en ook echtgenote Veerle zingt mee. De naam Brandies verwijst naar onze achternaam Van den Branden.”

Het succes van de band werd opgemerkt door de Ierse nationale omroep, wat leidde tot een artikel op hun website naast niemand minder dan de Rolling Stones. “Het toeval wil dat de Rolling Stones net een nieuwe plaat uitbrachten op de dag van ons artikel. Ik had nooit gedacht dat mijn muziek nog naast die van Rolling Stones zou staan”, lacht Kris.

“Mijn moeder en vader zijn 70 jaar samen geweest en als kind heb ik ze een aantal keer zien walsen. Ik vond dat ongelofelijk mooi. Voor mij is dat altijd een beeld geweest van de liefde tussen hen. Daarom heb ik bewust gekozen om het nummer te laten starten met een wals”

Kris Van den Branden (58)

Brandies Bands-frontman

Gaston

Terwijl de band werkte aan hun tweede album, werd Kris’ vader Gaston ernstig ziek. Kris startte met schrijven aan ‘A Little Song with a Big Wish’ tijdens de laatste week van zijn vaders leven. Het nummer begon als eerbetoon aan zijn vader, maar groeide al snel uit tot een boodschap van hoop.

“De laatste dagen in het ziekenhuis heeft mijn vader een serieuze strijd geleverd. Na een zware nacht ben ik thuisgekomen en ik had maar één gevoel: ‘ik wil dat het lijden stopt’, dat was mijn grote wens”, vertelt hij. “Het nummer begint daarom ook met die wens. Je begint te schrijven en het gaat zijn eigen leven leiden. De uiteindelijke song is wat breder geworden, maar er zit nog altijd dezelfde wens achter. Het nummer gaat over de hoop op betere tijden en de hoop op het einde van verdriet.”

“Het nummer gaat over de hoop op betere tijden”, vertelt Kris.© RR

Rouwproces

Het schrijven van dit nummer diende niet alleen als een creatieve uitlaatklep, maar ook als een vorm van rouwverwerking voor Kris. “Vooral de gedachte dat hij nu rust heeft gevonden, zit heel erg in de tekst vervat. Ik heb heel bewust een aantal dingen die mijn vader mooi vond verwerkt in het lied”, vertelt Kris.

“Mijn vader was een gepassioneerd toneelschrijver en had een liefde voor de natuur. Via subtiele verwijzingen hoor je dat ook terugkomen in de song. Onder meer in het stuk ‘They will disappear, dissolve in a dream of bright shiny stages in visions of green’.”

Door subtiele verwijzingen naar de liefde van zijn vader voor tuinieren en toneel, en de keuze voor een wals als muzikaal symbool voor de liefde van zijn ouders, weerspiegelt het nummer de diepgaande band tussen hem en zijn vader. “Mijn moeder en vader zijn 70 jaar samen geweest en als kind heb ik ze een aantal keer zien walsen. Ik vond dat ongelofelijk mooi. Voor mij is dat altijd een beeld geweest van de liefde tussen hen. Daarom heb ik bewust gekozen om het nummer te laten starten met een wals.”

Op 1 mei verscheen het nummer officieel, opgedragen aan Gaston Van den Branden. Het nummer is verkrijgbaar op Spotify, Apple Music en alle andere muzikale platformen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners