Artistiek biljarter organiseert BK en … neemt er zelf aan deel als uittredend kampioen

Voormalig wereldkampioen Eric Daelman organiseert volgende maand het Belgisch kampioenschap artistiek biljarten of kunststoten in Boom. Daelman uit Niel is ook huidig Belgisch kampioen in die discipline.

Jan Boey

Eric Daelman werd afgelopen jaar voor de vijfde keer in zijn loopbaan Belgisch kampioen artistiek biljarten. Dat bracht hem op het idee om het Belgisch kampioenschap 2019 in Boom te organiseren. "Ik heb Nielse roots maar mijn biljartshop ligt in Boom. Bovendien zijn er in de Rupelstreek en Klein-Brabant tal van biljartclubs. Ook in de cafés in deze streek leeft het biljarten in al zijn disciplines.”

De afspraak voor het Belgisch Kampioenschap artistiek biljarten ereklasse heeft plaats op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 januari 2019 in het Feestpaleis in de Col. Silvertopstraat 13. Gemeente en sportdienst organiseren mee. “Velen zijn geroepen om aan kunststoten te doen. Op het laatste blijven er weinig over die het echt kunnen waarmaken om die 100 verschillende opgelegde figuren op de biljarttafel te toveren”, legt hij uit.

Het is de ranking van vorig jaar die beslist. In principe mogen de acht beste meedoen, maar omdat de achtste geen 45% haalde, wordt dit jaar het Belgisch kampioenschap beslecht tussen zeven biljarters. “Voormalig biljartkampioenen Ludo Dielis en Raymond Ceulemans hebben al bevestigd. De toegang tot het evenement is gratis en er is gezorgd voor catering.”

Of Eric Daelman extra stress zal hebben om te spelen en tegelijk te organiseren? “Dat ik nu stress heb, dat kan je wel noteren”, zegt hij lachend. Vorig jaar was er sprake van dat Eric Daelman ook het wereldkampioenschap artistiek biljarten zou organiseren, maar dat gaat zeker niet door. Vermoedelijk verhuist het WK naar Turkije.

In zijn biljartwinkel in de Blauwstraat in Boom speelt hij bijna alle dagen. “Wanneer een kampioenschap dichterbij komt, ga ik vaker oefenen. De honderd figuren die ik moet spelen, ken ik allemaal uit het hoofd.” Hij heeft inmiddels een indrukwekkend palmares verzameld. Zo werd hij wereldkampioen in 2009 in Turkije en Europees kampioen in het Duitse Brandenburg in 2013. Daar heeft dit jaar opnieuw het EK plaats, met ook weer Eric Daelman, Walter Bax en Erik Vervliet.