Luister naar

Minister Sigrid Kaag: 'Succes beloven zou onverstandig zijn'

Nieuws
Wie zijn de nieuwe ministers van het kabinet-Rutte III? In de weken tot aan de kerstvakantie bespreekt de Tweede Kamer alle begrotingen. Hoe doen de nieuwe ministers het? Vandaag: minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66).
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 23 november 2017 om 20:02
Minister Sigrid Kaag: 'Succes beloven zou onverstandig zijn'
Minister Sigrid Kaag: 'Succes beloven zou onverstandig zijn' anp / Bart Maat

welke indruk maakt zij?

De Tweede Kamer is niet de natuurlijke habitat van topdiplomate Kaag. Ze formuleert héél precies en het woordgebruik is ook niet alledaags. Zo noemt ze het geld van de burgers iets ‘precieus’ waar ze zorgvuldig mee moet omgaan. ‘Dank voor deze positieve connotatie’, zegt Kaag als ze iets als een compliment opvat. En, over Libanese politici die de buik vol hebben van vluchtelingen: ‘Dit onderwerp heeft een ongelukkige connotatie in de Libanese politieke context.’ Daarnaast is duidelijk te horen dat ze niet ‘van de straat’ komt. Tijdens haar inleiding klinkt ze toch een beetje als voormalig koningin Beatrix tijdens de kersttoespraak.

overtuigt zij?

Dat zeker. Tijdens het debat roemen diverse Kamerleden de passie van Kaag voor het onderwerp. Ook tonen ze zich vaak tevreden met toezeggingen van de bewindsvrouw – zelfs de PVV, die het liefst alle ontwikkelingssamenwerking wil afschaffen. Daarbij geldt dat zij natuurlijk kan putten uit talloze internationale contacten, vooral bij de Verenigde Naties, waar ze lang werkte. Zoals bij een vraag van de SP over Jemen. Dat land heeft alle grenzen gesloten, zodat er geen noodhulp het land meer inkomt. Miljoenen inwoners dreigen om te komen door hongersnood. Of Kaag die blokkade niet moet veroordelen?, wil de SP weten. Dat is de minister niet van plan. ‘We hebben aan de VN gevraagd hoe Nederland het beste kan helpen. Het antwoord was: nu even niet. Als we de VN willen steunen, moeten we een heldere lijn kiezen.’ De conclusie van de SP dat het raar is om dan wél geld te reserveren voor die noodhulp, deelt Kaag niet. ‘De blokkade is een punt van zorg, maar absoluut geen reden om de noodhulp niet te financieren.’

nog in de problemen?

Geen moment. De meest felle aanval kwam van PVV-Kamerlid Danai van Weerdenburg. Zij vroeg zich af waarom er hulpgeld naar Afrikaanse landen gaat. ‘Het meeste geld wordt door die landen geléénd’, aldus Kaag. ‘Het is dus hún geld, en hún terugbetaling. Bedrijven verdienen eraan, het wordt uitgegeven. De bedragen die gastwerkers in land A naar hun familie in land B sturen, is samen veel meer dan al het hulpgeld bij elkaar. Dit is een heel zakelijk voorstel.’ Een weerwoord kwam er niet.

uitgestoken hand?

Die is er, op alle vlakken. Suggesties van Kamerleden zijn steevast ‘interessant’, en ze belooft er regelmatig op terug te komen. Zodra Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) een voor Kaag onbekende econoom aanhaalt, belooft de minister zijn boek te lezen. ‘Daarna kom ik er bij u op terug.’ Het boek krijgt ze even later cadeau van Ouwehand. Wel waakt Kaag steeds voor te ver gaande toezeggingen – de Kamer krijgt regelmatig te horen dat ze ‘meer feiten nodig heeft’. En als ze belooft zich ergens voor in te zetten, neemt ze nadrukkelijk geen voorschot op de uitkomst. ‘Hier nu succes beloven zou onverstandig zijn.’ En als de VVD wil dat een bepaald beleid over een tijd geëvalueerd wordt, wil Kaag eerst afspreken wat de criteria dan precies zijn.

dossierkennis?

Die is prima op orde. Kaag weet schijnbaar moeiteloos de weg te vinden tussen alle afkortingen en regelingen die debatten over ontwikkelingssamenwerking altijd zo moeilijk maken. Geroutineerd heeft ze het over termen als ‘SDG17’ en ‘ODA’. Opvallend is dat ze nooit probeert hardop denkend antwoorden te vinden. Als ze het antwoord niet weet, belooft Kaag er later op terug te komen, of de Kamer een brief te sturen.

Sigrid Kaag

Op het lijstje van nieuwe bewindspersonen staat een opvallende naam: Sigrid Kaag (Rijswijk, 1961), een topdiplomate met een imposante internationale carrière. Kaag begon in 1988 bij Shell in Londen en werkte daarna bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1993 reisde ze de wereld over, vooral in dienst van de Verenigde Naties. Ze werkte in Jeruzalem, Genève, Khartoem, Nairobi, New York en Amman. in 2013 en 2014 leidde ze de missie voor de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Sinds 2015 was ze VN-gezant in Libanon, waar ze woonde. In 2016 kreeg Kaag de Carnegie Wateler vredesprijs, voor haar inzet in het Midden-Oosten. Zij spreekt, naast het Nederlands, vijf talen vloeiend – Engels, Frans, Spaans, Duits en Arabisch. Kaag is getrouwd en heeft vier kinderen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’