Luister naar

Klokkenluidersregeling vaak niet op orde

Nieuws
Een meerderheid van de bedrijven met een ondernemingsraad heeft geen goede regeling voor klokkenluiders.
Arjan van der Linden
donderdag 23 november 2017 om 16:14

Den Haag

Dat blijkt uit een onderzoek van het Huis voor Klokkenluiders. Aan het onderzoek namen 432 ondernemingsraden van bedrijven en instellingen deel.

De ondernemingsraad, een adviesorgaan met werknemers, voert namens het personeel overleg met de werkgever over het beleid van de organisatie. ‘Daarin zitten mensen van alle geledingen van de organisatie. Daarnaast kunnen ondernemingsraden een grote rol spelen bij het invoeren van zo’n regeling. Vandaar dat we het onderzoek onder de ondernemingsraden hebben uitgevoerd’, vertelt Arjen Wilbers, woordvoerder van het Huis voor Klokkenluiders.

Bij dit door de overheid ingestelde orgaan kunnen medewerkers op basis van de Klokkenluiderswet van 1 juli 2016 misstanden in hun bedrijf melden. Die wet bepaalt dat alle bedrijven met meer dan vijftig medewerkers een interne meldprocedure voor klokkenluiders moeten hebben. Daarin moet staan hoe, waar en wanneer werknemers een misstand kunnen aankaarten. Ook heeft de werknemer altijd recht op een vertrouwenspersoon.

Van de onderzochte bedrijven blijkt slechts 48 procent een regeling te hebben die aan die voorwaarden voldoet. Wilbers vermoedt dat dat komt doordat op het ontbreken van de regeling geen straf staat. ‘De wet heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat vijfentwintig procent van de bedrijven die nog geen meldprocedure hadden, er nu wel een heeft.’

angstcultuur

Volgens Wilbers valt verder op dat slechts een op de drie ondernemingsraden denkt dat werknemers een misstand durven melden. ‘En een op de zeven geeft zelfs aan dat er een “angstcultuur” heerst in de eigen organisatie’, zegt hij.

Grote en publieke organisaties doen het beter dan kleine. In de ‘semi­publieke’ sector, waar onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar vervoer onder vallen, is het het slechtst gesteld met de meldcultuur, meldt Wilbers. ‘Slechts 32 procent van de ondernemingsraden in die sector vindt dat er sprake is van een “open cultuur” en maar 29 procent denkt dat werknemers misstanden durven te melden.’

Het Huis voor Klokkenluiders vindt dat het tijd is voor actie. ‘Werkgevers, brancheorganisaties, ondernemingsraden en de wetgever moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is in ieders belang, ook dat van de bedrijven zelf, om misstanden aan de kaak te stellen. Zo voorkom je dat iets kleins uitgroeit tot een grote rel.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?

Niet alleen de verkoop valt tegen, de productie van wijn is vorig jaar ook teruggevallen.

Zwaar wijnjaar: tegenvallende oogsten door extreem weer, consument afgeschrikt door hoge prijs

Er is in 27 jaar niet zo weinig wijn gedronken als vorig jaar. Wereldwijd ging er 221 miljoen hectoliter doorheen. De prijzen zijn flink gestegen en in veel wijnlanden viel de oogst tegen.