P.P. Rubens en Hélène Fourment eregasten op de Kasteelfeesten

Nog nooit was er zoveel volk in park Veltwijck voor de Kasteelfeesten. Was het misschien eregast Pieter Paul Rubens, gespeeld door de Mariaburgse acteur Dries Desmet en zijn jonge echtgenote Hélène de Fourment, gespeeld door Dries dochter, die de aandacht trok? Het uitgebreide en spectaculaire programma zal zeker ook een rol hebben gespeeld.

mawo

P.P. Rubens en zijn Hélène genoten van een steekspel van Ridders te paard. Na het tornooi was het de beurt aan de kinderen om de edelmannen te lijf te gaan. De jonge riddertjes wonnen. Ze hadden zich vooraf geoefend in de schildknapenschool.

Het Ekerse verenigingslevens was zeer actief op het terrein van het kasteel Veltwijck. Ze organiseerden volksspelen en zorgden voor spijs en drank. De brouwer van De Legende uit Kapellen onthulde de nieuwe naam van zijn bier. Na een juridische strijd met het Waalse Des Légendes werd De Legende omgedoopt tot Perkament. De nieuwe naam blijft verwijzen naar het concept dat het bier ook een verhaal of legende te vertellen heeft.

Voor het eerste namen ook de Ekerse BINS (buurtinformatienetwerk) deel. BIN is wellicht de opvolger van de middeleeuwse burgerwacht. Het ging er toen wreder aan toe. Wie zich niet gedroeg werd letterlijk een kopje kleiner gemaakt.

Hoogtepunt van de namiddag was de onthulling van een eigentijds portret van Rubens en de toespraak van de meester van op de barokbarak van beeldhouwer Stef Van Eyck. ’s Avonds keek wegens de regen een uitgedund publiek naar de vuurzwaarden van Pendragon en het sensationele vuurwerk van de vuurmeesters van Groep Vangelabbeek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER