Direct naar artikelinhoud
NieuwsWateroverlast

‘Zware overstromingen in Voeren zullen waarschijnlijk als ramp erkend worden’

‘Zware overstromingen in Voeren zullen waarschijnlijk als ramp erkend worden’
Beeld BELGA

De Vlaamse regering zal de zware overstromingen van afgelopen nacht in Voeren waarschijnlijk als ramp erkennen. Dat laten zowel minister-president Jan Jambon als minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten.

Demir bracht zaterdagvoormiddag een bezoek aan het getroffen gebied. Ze sprak er onder meer met burgemeester Joris Gaens, is te zien op foto’s die ze deelde op X. “Met meer dan 70 millimeter neerslag op enkele uren is dit een ongeziene en dramatische gebeurtenis”, laat de minister weten. “Dit is een drama voor veel mensen en ook een grote uitdaging voor het lokaal bestuur en de veiligheidsdiensten. Ik wil die allemaal van harte danken voor hun inzet.”

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens de minister is de situatie erger dan tijdens de overstromingen in 2021. “Het lijkt me evident dat dit door de Vlaamse regering als ramp wordt erkend. We gaan die procedure opstarten.”

Ook Jambon, die bevoegd is voor het Vlaams Rampenfonds, laat weten dat de wateroverlast “mogelijk als ramp erkend” zal worden. “We laten nu al proactief onderzoeken in hoeverre aan de criteria is voldaan, zodat we straks zo snel mogelijk tot uitbetaling van geleden schade kunnen overgaan”, zegt de minister-president in een mededeling.

“Slachtoffers nemen best zo snel mogelijk contact op met hun verzekeraar. Voor niet-verzekerde schade kan een aanvraag ingediend worden bij het Vlaamse Rampenfonds.”

Blue Deal

De wateroverlast in Voeren toont volgens Demir de noodzaak aan van de Blue Deal, een Vlaams plan tegen droogte en overstromingen. “Dit is ook de reden waarom ik een Europese Blue Deal wil, zodat ook stroomopwaarts in Wallonië en ander landen water wordt vastgehouden in plaats van afgevoerd naar ons.”

In het kader van de Blue Deal waren er eerder al werken aan de Berwijn in Voeren. “Was de Berwijn niet verbreed en verdiept, had een nog groter drama plaatsgevonden”, zegt Demir op X.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters pleit dan weer voor de oprichting van een “Vlaams Waterzekerheidsfonds, zodat er legislatuur-overschrijdend voldoende middelen zijn om ons verder te beschermen tegen zowel wateroverlast als droogte”, legt ze uit.

“Verdere grote investeringen in zowel de bevaarbare als onbevaarbare waterwegen zijn cruciaal.” Daarnaast vindt ze dat het volgende Vlaamse regeerakkoord een “bijzondere aandacht” moet besteden aan water.