© Dick Demey

Volleybal

Beresterk Roeselare doet Maaseikse titeldroom uiteenspatten

Anticlimax in Maaseik, waar Roeselare zijn vierde opeenvolgende landstitel binnenhaalde. De Noord-Limburgers verloren de allesbeslissende belle met zware 0-3-cijfers en sluiten het seizoen opnieuw af zonder prijs.

Rob Kwanten

Een bomvolle Steengoed Arena kolkte voor de apotheose van het volleybalseizoen. Ook voetbaliconen Luc Nilis en Stijn Stijnen werden onder de 3.000 aanwezige toeschouwers gesignaleerd, net als minister Jo Brouns. Maaseik toonde zich het scherpst in de openingsfase, maar zag vol ongeloof hoe ref Ghysel Roeselare tot twee keer toe in de running hield. Ondanks glasheldere videobeelden oordeelde Ghysel twee keer onterecht in het voordeel van de bezoekers. Pieter Coolman zag het met de glimlach gebeuren. Jolan Cox hield zijn team op scherp, maar Greenyard produceerde veel te weinig opslagdruk om de West-Vlamingen in vieze papieren te brengen. Onder impuls van Rotty (6 op 6 en 1 killblock) liep een scherp Roeselare gestaag uit naar 16-20. Die kloof kregen de Maaslanders, met een bij momenten nerveuze Vanker aan de pass, niet meer gedicht.

© Dick Demey

Het draaide niet bij Maaseik. Ook niet in set twee. Serverend bleef het ondermaats, blokkerend kregen Polak en Fornès veel minder klaar dan afgelopen donderdag. Desondanks liep de thuisploeg nog 14-12 uit, maar daarna nam Roeselare overtuigend over. Twee missers van Iribarne, even ingevallen voor Bartos, en een killblock van Coolman zetten de bezoekers op een 18-21-voorsprong. Rotty, die al te vaak zonder blokkering mocht aanleggen, bouwde de kloof verder uit naar 20-25-setwinst. Een zeventiende Maaseikse titel was heel ver weg.

© Dick Demey

Gesteund door het publiek, dat zich ondanks het spelverloop achter de ploeg bleef scharen, knokte Maaseik verder. De derde set bleef spannend tot 19-19, daarna slopen er weer onzuiverheden in die door Roeselare genadeloos werden afgestraft. De ingevallen Depovere, bezig aan de laatste wedstrijd van zijn carrière, serveerde de beslissende kloof op het scorebord: 19-23. Bartos zorgde nog voor een vleugje hoop met een reeksje, maar bij 23-24 doorprikte Rotty de Limburgse titeldroom.

Sets: 22-25, 20-25, 23-25.

Maaseik: Polak, Bartos, Hanzic, Cox, Vanker, Fornès. Libero: Currie. Kwam in: Iribarne.

Roeselare: D’Hulst, Coolman, Plaskie, Verhanneman, Van Elsen, Rotty. Libero: Deroey. Kwamen in: Wijkstra, Depovere.

Jürgen Schrooten
Roeselare pakt vierde titel op rij
Roeselare wint nu ook de derde set: 23-25. De vierde titel op rij, nummer 15 in totaal voor Knack. Terwijl de West-Vlamingen een feestje bouwen, druipen de Maaseikenaars ontgoocheld af.  Huisanalist Franky Reijmen: "Jammer dat te veel spelers van Maaseik vandaag niet hun topniveau halen. Er zijn kansen geweest, maar die werden knullig weggegooid."
Jürgen Schrooten
Thuispubliek zet zich er nog eens achter
Polak brengt Maaseik met een killbock voor het eerst sinds 6-5 weer op voorsprong: 18-17. Het thuispubliek probeert Greenyard naar de setwinst te schreeuwen.
Jürgen Schrooten
Spanning in set drie: 16-16
Set drie is super spannend. Beide ploegen geven elkaar geen duimbreed toe. Hanzic maakt er met een snoeiharde spike 16-16 van.
Jürgen Schrooten
Roeselare wint nu ook de tweede set
Roeselare is net iets gretiger en efficiënter dan Maaseik. Verhanneman haalt met een killblock op Cox de tweede set binnen voor Knack: 20-25. De Maaslanders - in service en block tot nog toe niet sterk genoeg - moeten nu drie sets op rij winnen om de titel te pakken. Een mission impossible?
Jürgen Schrooten
Iribarne komt Bartos vervangen en omgekeerd
Coach Bertini brengt bij 15-14 in set twee Iribarne voor Bartos. Analist Franky Reijmen: "Een onverwachte wissel, tenzij hij ergens last heeft. Maar ik zie Bartos toch huppelen aan de zijkant. Denk dat hij in orde is." Bij 18-21 brengt Bertini Bartos terug in.
Jürgen Schrooten
Opposites op hoog niveau
Huisanalist Franky Reijmen is onder de indruk van beide opposites: Cox scoorde in de eerste set aan 86%, Rotty (foto) aan 100%. "Ook opvallend: beide teams gebruiken voorlopig maar één middenman." Ook set twee is tot nog toe heel gelijkopgaand: 13-12
Jürgen Schrooten
Nilis en Stijnen in de tribune
Schoon volk in de tribunes. Patro-coach Stijn Stijnen en zijn assistent Luc Nilis - allebei met sjaal van Maaseik rond de nek - kijken vanuit blok K gespannen toe. 6-6 in set twee.
Jürgen Schrooten
Roeselare wint eerste set met 22-25
Roeselare pakt de eerste set met 22-25. Speler van het Jaar Seppe Rotty werkt weer tegen 100 procent af. De ervaren Verhanneman verzilvert de tweede setbal voor de West-Vlamingen. Huisanalist Franky Reijmen: "Jammer van die twee rare beslissingen in het begin van de set, anders was de stand andersom geweest."
Jürgen Schrooten
Roeselare slaat eerste kloofje
Roeselare neemt lichtjes de bovenhand en loopt 14-18 uit. Huisanalist Franky Reijmen: "Maaseik moet zijn opslagdruk snel terugvinden"
Jürgen Schrooten
Scheidsrechter gaat in de fout
Twee dubieuze beslissingen van ref Ghysel in set één. Bal op de grond bij Roeselare negeert hij, ondanks duidelijke beelden bij de challenge. Bij het volgende punt ziet hij - in tegenstelling tot de challenge - een touché van Maaseik.  Huisanalist Frankie Reijmen: "Tweemaal challenge, tweemaal fout gelezen. Onwaarschijnlijk." 5-6 in plaats van 7-4
Jürgen Schrooten
Met Hanzic opnieuw in de basis
Maaseik-coach Bertini koos - zoals verwacht - voor dezelfde basisploeg, die donderdag in Roeselare met 2-3 ging winnen. Met Hanzic (foto) dus opnieuw in de basis ten koste van Iribarne. De andere basisspelers: Fornes, Polak, Cox, Bartos, Vanker en libero Currie.
Bij Roeselare ook geen wijzigingen ten opzichte van donderdag. Van Elsen, die toen vroeg naar de bank moest, krijgt dus opnieuw het vertrouwen. De basisploeg van Knack: D'Hulst, Coolman, Plaskie, Verhanneman, Van Elsen, Rotty en libero Deroey.
Jürgen Schrooten
De teams voor de vijfde en beslissende finale
Jürgen Schrooten
Beide ploegen zijn aan de opwarming begonnen. Nog een half uur tot de aanvang van de match.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer