Bovenaan Freya Perdaens, Jade Biebuyck en regisseur Sharon Versteven. Onderaan Isabelle Geerts en Ann Devos.© Ward Bosmans

Uitsluitend vrouwen op de planken bij ‘Ligstoelen’ van Leestse toneelvereniging Rust Roest

Leest -

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 april brengt toneelvereniging Rust Roest uit Leest haar nieuwste voorstelling op de planken. Met Ligstoelen werd gekozen voor een stuk van Britse Jean McConnel dat bestaat uit vier afzonderlijke dialogen tussen telkens twee vrouwen.

Ward Bosmans

Rust Roest kiest resoluut voor vrouwen, want de regie is in handen van Sharon Versteven. “De voorstelling bestaat uit vier twist in the tail-dialogen tussen twee vrouwen. De rode draad is dat die zich allemaal afspelen aan de zee. De dialogen zijn afwisselend grappig en aangrijpend, maar vooral heel herkenbaar. Ze getuigen van de scherpe blik die Jean McConnel had op de kleine kantjes van mensen en op de zwakheden en grillen van vrouwen in het bijzonder”, legt Sharon Versteven uit. “Origineel bestaat het stuk uit twaalf dialogen, maar wij hebben er daar vier uit geselecteerd.”

“Waarom we dit stuk gekozen hebben? Toevallig hadden we voor deze voorstelling vooral vrouwelijke toneelspelers die zich kandidaat stelden. Daarom hebben we de keuze van het stuk eigenlijk een beetje aangepast aan de actrices. Omdat we maar met drie actrices spelen, is er tussen elke dialoog een kort intermezzo. De 12-jarige Jade Biebuyck zal dan korte tekstjes voorlezen die betrekking hebben op het thema van de zee. Ik heb ook geprobeerd om iets creatiefs te doen met het decor. Zo staat er bijvoorbeeld een klein podium in de zaal. De originele tekst hebben we wat ingekort en hier en daar ook wat humor aan toegevoegd. De dialogen hebben diepgang, maar er zit ook heel wat luchtigheid in”, besluit Sharon.

Actrices Ann Devos, Isabelle Geerts en Freya Perdaens zijn vaste waarden bij Rust Roest. “Of het speciaal is om met alleen vrouwen te spelen? Het is niet onze eerste keer dat we dat doen. De enige man die erbij komt kijken, is onze lichttechnicus. De regisseur is een vrouw, net als onze geluidstechnicus.”

Moeder en dochter

Een andere extra dimensie is het feit dat Ann Devos en Freya Perdaens, moeder en dochter zijn. “Zelfs dat is niet de eerste keer dat we samen op het podium staan. We spelen gelukkig niet moeder en dochter, we spelen twee vrouwen die mekaar niet kennen. Op een bepaald moment moet ik wel boos worden op mijn dochter”, zegt Ann. “Toen zag ik dat ze toch wel een beetje bang werd, net als toen ze nog een kind was.”

Isabelle Geerts vindt het wel leuk om alleen met vrouwen te spelen. “Dat is voor herhaling vatbaar, wat mij betreft. Ik heb de afgelopen jaren in de meeste voorstellingen meegespeeld bij Rust Roest. Het is een fijne hobby waarin ik mij echt kan uitleven.”

Over Ligstoelen zijn de dames het eens. “Een heel interessant stuk, maar niet gemakkelijk. Er is veel tekst met korte zinnetjes die op elkaar lijken. Dat maakt het pittig”, legt Isabelle uit.

“Ik speel in drie van de vier dialogen en ik mag telkens een andere taal gebruiken. Heel mooi Nederlands, een beetje een geschaafde spreektaal en West-Vlaams dialect. Ik ben namelijk afkomstig uit Brugge. Ik spreek bewust iets trager zodat de mensen het kunnen verstaan. Ook Isabelle mag dialect praten, maar dat is dan weer met een Kempisch accent. Zij groeide op in Turnhout.”

Volgens de actrices moeten we komen kijken omdat het sowieso een fijne avond zal worden. “Je gaat lachen, je gaat verbaasd zijn en je gaat veel situaties zien die heel herkenbaar zijn.”

Info en tickets: www.rustroestleest.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen