School van 24.000 vierkante meter in Cadixwijk: “Dit wordt een architecturale parel”

Antwerps schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open Vld), legde vandaag de eerste steen voor de nieuwe scholencampus van het Stedelijk Lyceum Cadix. De campus van 24.000 vierkante meter bundelt de creatieve en technische opleidingen van het Stedelijk Lyceum.

Jan Stassijns

De nieuwe scholencampus van het Stedelijk lyceum Cadix, het vroegere SISA, wordt maar liefst 24.000 vierkante meter groot en heeft een prijskaartje van vijftig miljoen euro. Het is zo het duurste en het op één na grootste project binnen ‘Scholen van Morgen’, een privaat-publieke samenwerking die in Vlaanderen 182 nieuwbouw- en renovatieprojecten over alle onderwijsnetten heen realiseert.

Het Stedelijk Lyceum Cadix zal niet alleen de creatieve richtingen die er vandaag al zijn bundelen, maar ook de technische opleidingen die nu grotendeels in het Stedelijk Lyceum Meir en Lamorinière gevestigd zijn. Ook Encore volwassenenonderwijs, dat al meer dan vijftig jaar fotografie aanbiedt in de Cadixwijk, blijft aanwezig.

© rr

Naast de nieuwbouw, waar de leslokalen en ateliers worden ondergebracht, wordt ook het geklasseerde Van Averbekegebouw in de Cadixstraat volledig gerenoveerd. De voormalige CAD-loods wordt omgevormd tot sporthal en refter.

“Dit is een belangrijk stap”, zegt Vik Lauwerier, directeur van het Stedelijk Lyceum. “Dit project kent een lange geschiedenis. In 2007 was er voor het eerst sprake van een nieuwe scholencampus en nu wordt er eindelijk gebouwd. In de nieuwe campus willen we de STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering en Mathematics red.) en Kunst en Creatie letterlijk dichter bij elkaar brengen. Creatievelingen kunnen de ingenieurs van morgen ondersteunen bij ontwerpaspecten. Andersom kunnen jongeren met technische knowhow de toekomstige kunstenaars ondersteunen wanneer ze praktische problemen tegenkomen bij de realisatie van een project. Hier komen drie schoolculturen samen en dat in een architecturale parel.”

© rr

“We leveren grote inspanningen op het vlak van schoolinfrastructuur”, zegt onderwijsschepen Marinower. “We investeren als stad ook in creatieve ondernemers. Dit project moet hier nog meer zuurstof aan geven.” In 2021 moet de volledig campus klaar zijn en zullen er dagelijks 1175 leerlingen schoollopen.