Daarom komt de Zweedse presentatrice van het Eurovisiesongfestival je bekend voor

Links: Malin Akerman tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Rechts: Akerman in ‘The heartbreak kid’.© Reuters/Paramount Pictures

“Ik bleef me maar afvragen vanwaar ik die presentatrice ken.” De tweets over Eurovision-host Malin Akerman (45) gingen dinsdagavond niet enkel over haar kleurrijke outfits en uitspraken, maar ook over haar herkenbaar gezicht. De Zweedse was jaren geleden te zien in verschillende Hollywoodfilms.

Eline Debie

De Zweeds-Canadese Malin Akerman is een van die actrices die genoeg rollen gespeeld heeft om haar gezicht te kennen, maar nooit groot genoeg werd om haar naam te onthouden. Nochtans stond ze vaak naast sterren van wie je de naam sowieso kent. Ben Stiller in The heartbreak kid (2007) bijvoorbeeld, of Ryan Reynolds en Sandra Bullock in The proposal (2009). Ze was de irritante zus in 27 dresses, de romantische komedie uit 2008 met Katherine Heigl. In Couples retreat uit 2009 speelde ze het lief van Vince Vaughn. In datzelfde jaar zat ze in de film Watchmen.

Malin Akerman in ‘27 Dresses’, met hoofdrolspeelster Katherine Heigl.© 20th Century Fox

Dankzij haar look van blonde bombshell en haar komisch talent paste Malin perfect in het genre van de romantische komedie, dat in het begin van de eeuw heel populair was. Na 2010 raakte de romcom in verval. Akerman bleef volop acteren, in de VS en soms in Zweden, maar kon geen grote bioscoopfilms meer toevoegen aan haar conto. De voorbije jaren speelde ze in kleinere maar ook meer ‘dramatische’ producties. “Humor was een masker”, zegt ze over het begin van haar carrière. “Het was tijd om het af te zetten.”

Perfect tweetalig

Deze week keert Akerman terug naar het grote publiek als presentatrice van het Eurosongfestival in Malmö. Ze werd bijna 46 jaar geleden – zondag is ze jarig – geboren in Stockholm. Haar beide ouders zijn Zweeds. Toen ze twee jaar oud was, kreeg haar vader een jobaanbieding in Canada en verhuisde het gezin naar daar. Vier jaar later scheidden de Akermans en keerde Malins vader terug naar Zweden. Zij bleef met haar moeder in Canada. Doordat ze in het Zweeds werd opgevoed en in een Engelstalig land leefde, is de presentatrice vloeiend in beide talen. Ze spreekt daarnaast ook Frans en Spaans.

Als zeventienjarige won Akerman een modellenwedstrijd in Canada. Op dat moment stond ze al op eigen benen, vertelt ze in een interview, want ze verliet op haar zestiende het huis van haar moeder, die mentale problemen had. Als model schitterde Akerman in reclamefilmpjes. Zo vatte ze het idee op om te gaan acteren. Ze verhuisde naar Los Angeles, waar ze na enkele moeilijke jaren doorbrak. Haar eerste rol met een naam was in de thriller The circle in 2002.

De actrice trouwde in 2007 met drummer Roberto Zincone van de band the Petalstones. Ze leerden elkaar kennen toen zij zong bij de band. In 2013 kreeg het paar zoon Sebastian samen, enkele maanden later gingen ze uit elkaar. Vandaag is de Eurovision-host getrouwd met acteur Jack Donnelly. Hij is vooral bekend voor zijn rol in de BBC-serie Atlantis. Malin en Jack deden de voorbije jaren enkele tv-films samen, zoals A week in paradise (2022) en Friendsgiving (2020). Ze wonen samen met haar zoon in Los Angeles. Voor de actrice is de omgeving van Malmö, waar het Songfestival plaatsvindt, echter gekend terrein. Haar vader woont in Falstenbro, op een halfuurtje rijden van Malmö, de derde grootste stad van Zweden.

Malin zal donderdag en zaterdag opnieuw aan de zijde van Petra Mede te zien zijn. De dames presenteren dan de tweede halve finale, met onder meer België, en zaterdag de grote finale.

© via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen